Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

‘Sanayici çok kazandı şimdi şehir kazansın!’

İş dünyasının önemli isimlerinden oluşan, başkanlığını BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın yaptığı bir heyetin Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ı ziyaret etmesi ile gözler önüne serilen bir emeli tartışıyor Bursa.

Kestel’e yeni bir sanayi bölgesi yapılmalı mı, yapılmamalı mı?

Şehrin batısında oluşturulan TEKNOSAB gibi bir sanayi bölgesi doğuda da kurulmalı mı, kurulmamalı mı?

Dosyaları kolunun altına alıp işlerini Ankara’dan çözen yönetimlere öylesine alıştık ki, bu tartışma enteresan geliyor olabilir. Ancak şunu vurgulamak lazım, bakanlık hali hazırda 17 tane organize sanayi bölgesi bulunan Bursa için bu rakamın son derece yeterli olduğu kanaatinde.

Hal böyle olunca bakanlıktan ‘teknolojik altyapılı bir projeyle gelin’ tüyosu alınıyor ve işler bu biçimde yönlendirilince ilerlemek de daha kolay oluyor.

Bu konuyla ilgili özel bir görüşme gerçekleştirdiğim Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır,

Kestel’in kesinlikle beşinci bir sanayi bölgesine ihtiyacı yok, ben gelen heyete de yeni bir sanayi bölgesinin yapımını, ancak Kestel’in birinci sanayi bölgesini şehrin içinden alıp o bölgeye taşımayı kabul ederlerse konuşabileceğimizi açıkça söyledim. İlk şartımız bu. İbrahim Burkay da önerimize sıcak baktığını belirtti.

Şartımızı kabul ederlerse sanayi bölgesi nereye yapılmalıdır, tarım alanlarına mesafesi ne olmalıdır, kaç metrekare olmalıdır konularını masaya yatırırız” diyor.

Kestel Belediyesi’nde beşinci bir sanayi bölgesinin yapımından değil, birinci sanayi bölgesinin Kestel’in içinden çıkarılıp uzak bir noktaya taşınmasından bahsedilirken, Başkan Tanır’ın şehirden yana tavır belirtir net bir ifadesini de köşeme taşımak isterim:

Bu şehirde sanayici çok kazandı, ama şehir hep kaybetti. Artık şehrin kazanma zamanı. Sanayici her yerde kazanır, ben bu kez Kestel’in kazanmasını istiyorum!”

Kentin her bir metrekaresinden rant elde edilmeye çalışıldığını gözlemlediğimiz şu günlerde sarf edilen bu sözleri bir belediye başkanının ağzından duymak bence çok kıymetli.

Elbette Kestel’in Soğuksu Mahallesine yapılması planlanan sanayi bölgesine sadece Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır karşı çıkmıyor. Konuyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi’nden de bir çıkış var. Soğuksu Mahallesinde milletvekilleri Orhan Sarıbal ve Prof. Dr. Yüksel Özkan’ın da katıldığı bir basın açıklaması düzenleyen CHP İl ve Kestel İlçe teşkilatları da artık ilçenin içinde kalan birinci organize sanayi bölgesinden yana şikayetlerini dile getirdiler ve Kestel’in yeni bir OSB’yi kaldıramayacağını söylediler.

Her iki kesim de aynı şeyi söylerken üzerinde anlaşılamayan noktanın ne olduğundan da bahsedelim biraz.

Söylediğim gibi Önder Tanır, “Birinci sanayi bölgesini taşıma sözü vermezlerse, bunu bir protokole bağlamazsak, kurulmak istenen sanayi bölgesi nereye kurulacak, kaç metrekare alan kapsayacak, tarım alanlarına mesafesi ne kadar olacak gibi konuların tartışmasına girmeye dahi lüzum yok!” diyor.
CHP Kestel İlçe Başkanı Hatice Doğan
ise planları dahi hazırlanmış olan Kestel 5. organize sanayi bölgesinin yönetim binalarının yerlerini bize işaret ederek;

Senin sanayi kuracağın yerde tarım arazisi var!” diyor.

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca da konuşmasında;

Fabrika yapısına ihtiyaç varsa yapılsın, ama buraya değil. Bir, doğru yön tespit edilecek. Bu fabrikalar mutlaka ülke için ihtiyaçsa kurulur. Orada istihdam olur, ekonomiye değer kazandırılır. Biz bunlara karşı değiliz. Neye karşıyız? İşte buraya!” diyor ve önümüzde duran soğan tarlasını gösteriyor.

Ortak paydaların nihayet belirlendiği kanaatindeyim.

Kestel birinci OSB şehrin içinde kalmıştır ve büyük bir kirlilik kaynağıdır,

Kestel kesinlikle 5. OSB’yi kaldıramaz,

Yeni bir OSB yapılacaksa yeri tarım arazilerinin bulunduğu bölge olmamalıdır.

İnsandan, şehirden yana tutum takınan, aklıselim herkesin buluşabileceği ortak paydalar bunlar.

Önder Tanır ile yaptığım görüşmenin ardından söz hakkı doğduğundan BTSO cephesini de aradım. Şimdilik bir açıklama alamadığımı belirtmek isterim.

Ancak CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca’nın yönelttiği önemli bir soru var;

Bursa Ticaret Odası’na seslenmek istiyorum. Onlar da resmen arsa spekülatörlüğü yapıyor. OSB, BTSO yönetiminin ticaret sanayi odası yönetimlerinin işi arsa emlak, ofis işletmesi midir? Arsa spekülatörlüğü müdür yoksa gerçek anlamda sanayiciye yardımcı olmak, onları yatırıma yönlendirmek midir? Bu odaların görevi bu mudur? Köylüden üç kuruşa aldıkları tarlaları gidip sanayicilere on katına, yirmi katına satmak mıdır?”

Belki bu soruya bir yanıt vermek isteyebilirler?

Bilemiyorum…

Malumunuz üzere bu köşe herkese eşit mesafede olması ve taraflı davranmaması ile ünlüdür…

HABERLER