Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın meclis oturumlarını ekonomiden ancak sıradan vatandaş kadar anladığım için yakından takip etmiyorum. Benim ekonomi ile alakam çarşı pazar fiyatlarına, yaşanan artışların temel nedenlerine dayandığı için. Aynı frekansta olamıyoruz.
Ancak bu kez bir farklılık var. Dün itibariyle gündeme gelen ve benim de üzerinde birkaç kez yazı yazdığım, Sıcaksu Bölgesi’nin TOKİ konut alanına dönüştürülmesi meselesi BTSO Meclis kürsüsünden eleştirilince konuya bir daha yakından bakalım istedim.
Hatırlayalım; bir dönem Bursa’nın gündeminde ‘sağlık turizmi’ kavramı vardı ve bu kavramın baş köşesinde elbette sıcak su kaynakları oturuyordu. AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, daha vekil olmazdan evvel, Sıcaksu Bölgesi’nin termal turizm merkezi olması için önemli uğraşlar vermişti. Meclis’e gidişi ile bu konudaki sesi daha da gür çıkar olmuştu hatta.
Tüm AK Parti Bursa teşkilatı Sıcaksu Bölgesi’nde bir termal turizm merkezi olacağını düşünürken, köprülerin altından nasıl sular aktıysa artık, bir gün Sıcaksu Bölgesi’nde TOKİ konutlarının yükseleceğine dair bir bilgi ile karşılaştık.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bize verilen bilgiyi teyit etmek amacıyla AK Parti İl Yönetiminden aradığım isimlerden; ‘Yok canım, olur mu öyle şey. Termal turizm merkezi olacak orası. O görseli yanlışlıkla kullanmışlardır…’ gibi dönüşler aldım.
Zaten üç vakte kadar bölgenin baya baya TOKİ konut alanı olduğuna dair resmi açıklama yapıldı. İlk şoku atlattıktan sonra AK Parti Yönetimi de bu konu ile ilgili bir daha konuşmaktan hep kaçındı.
Elbette olay mahalline giden ve çeşitli itiraz açıklamaları yaparak konunun takipçisi olacaklarını beyan eden muhalefet partilerini de anımsamamız gerekiyor.
Bu kadar geri bilgi yeterlidir diye düşünüyorum. Ankara üzerinden TOKİ alanı ilan edilen bölge için BTSO Meclis kürsüsünden itiraz eden isim 42. Komite adına konuşan Bursa Ticaret Sanayi Odası Meclis Üyesi Hasan Eker.
Turizm sektörünü temsil eden komitenin böyle bir itirazda bulunması akla da mantığa da çok uygun.
“Konut yapılacak yüzlerce alan var, ama turizm bölgesi için daha uygun bir alan yok!” diyor Eker.
Konuya sadece turizm açısından da bakmıyor. Bursa’nın içinden çıkılamayan, bitmeyen çilesi trafiği de işin içine sokuyor ki, çok haklı.
Alternatifi olmadığı için yoğunluğu bir türlü azaltılamayan İzmir Yolu üzerinde 692 konut ve 63 dükkandan oluşan bir TOKİ alanı olduğunu düşünsenize. Bir de ardından trafiği getirin gözünüzün önüne.
Eker’in konuşmasına bir destek de BTSO İnşaat Konseyi Başkanı ve BTSO Meclis Üyesi Ali Tuğcu’dan geldi.
“Acemler, Yalova ve İzmir yolu bazı plancılar tarafından altın üçgen olarak tanımlanıyor. Buralarda yapılacak yatırımlar çok önemli. Bursa’nın 1 bölü 100 binlik planıyla birlikte planlanması gereken bir bölgenin böyle parçalı planlamayla Bursa’ya katkı sağlamayacağını veya fırsat kaybettireceğini düşünüyoruz” diyor Tuğcu.
Yapılan bu açıklama geçtiğimiz günlerde Bursa için ‘Bursa gelişiyor, gelişecek, gelişemedi’ isimli bir yazı kaleme alan, Norm Haber Sorumlu Haber Müdürü Furkan Kahraman’ın 2040 Çevre Düzeni Planı ile ilgili sorularına da küçük bir yanıt olur diye düşünüyorum.
Konuşmacılar, meselenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a doğru bir biçimde anlatılması halinde yanlıştan dönüleceği kanısında.
Hazır Cumhurbaşkanımız 29 Ekim tarihinde Bursa’ya geliyorken belki de bu konu kendisiyle konuşulur kim bilir?
NOT: Cumhurbaşkanının 29 Ekim Bursa programından bahsetmişken şu notu da hemen düşelim. Muhalefet partilerinin Genel Başkanlarına program için davet gönderilmiş, ancak önceden belli programlar nedeniyle katılım sağlanamayacağı öğrenilmişti peşinen. Yani TOGG açılışında Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener olmayacak. Onları temsilen partinin ileri düzey yöneticileri katılacak programa.
İşin ilginç yanı, Altılı Masa il başkanlarının programa davetli olmaması! Bursa Muhalif’in haberine göre şehrimizden programa davet edilen tek muhalefet temsilcisi TOGG’a ev sahipliği yapan Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan!