Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Sonuç mu algı operasyonu mu?

Bursalı araştırma şirketi Politic’s tarafından yapılan anketin basında yer bulmasının ardından CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz’ın da bir anket analizi yayınlamış olması dikkat çekici oldu.

Neden?

Hemen açıklayalım;

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, anket şirketleri belli bir siyasi görüşe angaje kişiler tarafından yönetildiklerinde güven sorunu yaşıyorum ve bunun normal olduğunu düşünüyorum. Çünkü ‘rakamlar yalan söylemez’ kısmına katılsam da ‘rakamlara yalan söyletmek’ gibi bir sanatın varlığına inanıyorum.

Bir süredir iktidar kanadının tüm cepheleri Millet İttifakı’nın Adayının açıklanması konusunda baskı unsurları oluşturmaya çalışıyor.

Zaman zaman da isimler ön plana çıkıyor ve çıkar çıkmaz bu isimler üzerinden karalama kampanyaları yürütülüyor.

Millet İttifakı, ‘adayının yıpranmaması adına belirli isimler arasında top çeviriyor ve yıpranma payını azaltmaya çalışıyor’ biçiminde bir tezim var.

Şimdilerde aday olarak adı geçen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik yıpratma çalışmaları ön planda.

Tam da bu çabaların üzerine yapılan, AK Parti’nin elindeki en büyük şehir olan Bursa özelinde yapılan Politic’s Araştırma Şirketi’nin anketinde bence en önemli başlık, ekonomik sorunlarda halkın kimi sorumlu gördüğünde değil, bu sorunları kimin çözeceğine yönelik belirttiği görüşte gizli.

Ankete katılanlara Türkiye’nin en önemli sorunu sorulmuş.

Ekonomi yanıtı yüzde 52.72, pahalılık yanıtı yüzde 11.58, işsizlik yanıtı yüzde 9.4, mülteciler yanıtı yüzde 5.40, diğer yanıtlar yüzde 21.06 oranında karşılık bulmuş.

Yani verilen yanıtların yüzde 73.7’si ekonomi ile ilişkili.

Söylüyoruz, mutfak cayır cayır yanıyor diye…

Ekonomik sıkıntılardan yüzde 44.26 oranında iktidar sorumlu tutulmuş!

Gelelim esas soruya!

Ankete katılanlara “Sorunları hangi lider çözer?” diye sorulmuş.

Recep Tayyip Erdoğan yanıtını verenler yüzde 29.3, Hiçbiri yanıtını verenler yüzde 23.16, Meral Akşener yanıtını verenler yüzde 14.80, Kemal Kılıçdaroğlu yanıtını verenler yüzde 8.05!

Bu anket sonucuna göre sorunlara çözüm bulamayacak bir lider olarak görünen Kemal Kılıçdaroğlu’nun başında bulunduğu siyasi partinin, “Bu Pazar seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusunda yüzde 25.20 oy alması işin ilginç yanı.

Bu dikkat çekici sonuçları gördükten sonra bir anket sonucu paylaşan, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz, 2018-2022 dönemini karşılaştıran bir çalışmayı anımsatıyor bize.

TEAM Araştırma Şirketi’nin Anket sonuçlarına göre;

Bursa’da 2018 seçimlerinde AK Parti yüzde 46.2, MHP yüzde 10.7 oy oranı elde etmişti. Cumhur İttifakı toplamda yüzde 56.9’a ulaşmıştı. 2022 Mart verilerine göre Cumhur İttifakı oy oranında kayda değer bir düşüş söz konusu. AK Parti yüzde 46.2’den yüzde 36.8’e (-9.4 puan), MHP yüzde 10.7’den yüzde 8.6’ya (-2.1 puan) gerilemiş. Cumhur İttifakı oy oranı toplamda yüzde 56.9’dan yüzde 45.4’e inerken, toplam düşüş 11.5 puan!

Muhalefette yer alan partiler arasında CHP ve diğer partilerin oy oranındaki artış dikkat çekiyor. CHP 2018-2022 arasında yüzde 22.7’den yüzde 29.5’e yükselmiş (+6.8 puan) İYİ Parti’de MHP’den ve AK Parti’den uzaklaşan seçmenlerle birlikte 1.6 puan artış gözlemleniyor (Yüzde 12.4’ten yüzde 14’e).

Özetle Bursa artık iktidarın kalesi değil!” diyor TEAM Araştırma Şirketinin anket sonuçları.

Bursa’da Erdoğan’a oy veririm diyenler 40 puanın altında kalıyor (Yüzde 39.6). Rakibine oy veririm diyenler Erdoğan’ın 8.6 puan önünde (Yüzde 48.2). Kararsızlar dağıtıldığında ise 2018’de yüzde 55.6 olan Erdoğan’ın oy oranının yüzde 45.1’e düştüğünü görüyoruz. Erdoğan 100 seçmeninin 19’unu kaybetmiş durumda.

İki anketin Büyükşehir Belediye seçimleri için tahminleri de çok farklı sonuçlar gösteriyor. Politic’s; Cumhur İttifakı Adayı yüzde 39.41, Millet İttifakı Adayı yüzde 36.97 oy alıyor derken, TEAM Araştırma, bugün seçim olsa Aktaş sadece yüzde 38.2 oy alabiliyor. Alinur Aktaş 100 seçmeninin 23’ünü kaybetmiş diyor.

Anket sonuçlarını karşılaştırmamıza vesile olan CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz’ın yorumu ise şöyle;

Bir algı oluşturmaya yönelik çalışma gibi görüyorum durumu. Pek çok anket şirketinin yayınladığı sonuçlar var. Ortalama alındığında tablo net olarak ortaya çıkıyor. CHP Genel Başkanına yüzde 8 CHP’ye yüzde 25 oy vermek bile bu anketin algı yarattığını gözler önüne seriyor. Alinur Aktaş ile ilgili oranlara da katılmıyorum. Çünkü üzülerek söylüyorum ki, sadece muhalefet partileri değil, AK Parti üyeleri de Bursa’nın çok kötü yönetildiği konusunda bizimle hem fikir!”

Bu arada önümüzdeki seçimlere katılmak isteyen AK Partililerin istifalarının yakın zamanda isteneceği yönünde söylentiler kulağımıza gelmeye başladı.

Atılacak bu adım yorulan kadroların değişimi için mi olacak, yoksa erken seçimin habercisi mi, zaman gösterecek…

 

HABERLER