Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Tabakhaneler dönüşüyor, tarım alanları yine harcanıyor

Yapı stoğunun yüzde 65 gibi bir oranının yenilenmesi gereken Bursa’da yeni kentsel dönüşüm alanları belirlenmeye başlandı. Daha doğrusu uzun süredir kentsel dönüşüm yapılacağı bilinen bölgelerde konu artık söylencenin dışına çıkıp icraata geçilmiş gibi duruyor.

Bahsettiğim alan bölgedeki işyerlerinin Deri OSB’ye taşınması ile hareketlenen, 2015 yılında dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin açıkladığı planların sonrasında bir eyleme geçilmemesi nedeniyle Kentsel Dönüşüm macerası sürüncemede kalan Tabakhaneler bölgesi.

Şehrin merkez noktalarından sayılan, Sıcaksu Bölgesine yakınlığı nedeniyle yer altı sıcak su kaynaklarının da üstünde olduğunu tahmin edebileceğimiz bölgenin yaşayanları yıllardır ‘Kentsel dönüşüm bugün gelecek, yarın gelecek…’ diyerek teyakkuz halinde beklemedeler.

Başka semtlere taşınma imkanı olanlar evlerini çoktan terk etti. Ancak buna maddi imkanı olmayanlar ya da mahallesine yürekten bağlı olanlar derin bir endişe ile bekliyor.

Bu sırada bir dernek de kurmuşlar.

Çünkü kendi durumlarına benzer bir hal içerisinde olan Akpınar’da mahallelinin dernekleşmesi sayesinde kentsel dönüşüm konusunda ellerinin daha sağlam olduğu düşüncesindeler.

Bu cümleden de anlayacağınız gibi kentsel dönüşüm bir; ‘elimiz daha sağlam olsun, pazarlık payımız olsun’ savaşına dönüşmüş durumda çoktan…

Erenlerin sağı solu belli olmaz…

Vakit saat gelmiş…

Kentsel dönüşüm ofisi mahallede kurulma aşamasında.

Binanın camları ha takıldı ha takılacak yani…

Söylentiler de hızla yayılıyor…

‘İki kata bir daire veriyorlarmış, üstüne de 500 bin lira istiyorlarmış… Burayı 9 kat yapacaklarmış…’ gibi efsanevi cümleler kuruluyor mahalleli arasında.

Şaşkınlık da var elbette. Zira şimdiye kadar altında sıcak su kaynakları olduğundan mahalleliye sadece iki kata kadar inşaat izni veren belediyenin nasıl olup da bölgeye altı ticari alan olan 9 katlı bir plan uygulayacağı merak ediliyor.

Tekrar söylüyorum, bunlar sadece duyum, ama mahalle kaynıyor, öyle söyleyeyim…

Aynı merakı aslında termal tesisler bölgesi olarak planlanan Sıcaksu’da TOKİ konutları yapmaya kalktıklarında da duymuştuk.

Bir işe yaradı mı?

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er’in tüm uyarılarına rağmen sadece merak ettiğimizle kaldık diyebilirim…

Elbette merakların giderilmesi, daha doğrusu konuyla ilgili kurala kitaba uygun yol alınabilmesi için Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve İKK’nın detaylı zemin tetkik talepleri olmuş. Talepler henüz yerine getirilmediği, tetkik sonuçları raporlanmadığı için şimdilik bu konuda bilgisiziz diyebilirim.

Neyse efendim, gelelim Gaziakdemir, Merinos ve Sıcaksu bölgesi kentsel dönüşüm planlarına

Plan askıya çıkmış mahalle muhtarının söylediğine göre.  Ancak mahallenin planla ilgili bilgi alacağı bir kentsel dönüşüm ofisi oluşmadığından, vatandaş yapılan plandan memnun mu kalacak, yoksa itiraz hakkını mı kullanmak isteyecek bunu kestirmek zor. Bir aylık itiraz süresi kentsel dönüşüm ofisi oluşturulmadı, araya bayram girdi derken bitip gidecek söylenenlerin aslı varsa…

Konuyu özellikle takip edeceğim…

Çünkü çok halis niyetlerle başladığı ilan edilen tüm projelerin altından enteresan sonuçlar çıkıyor. Bunu daha önce Beşyol bölgesinin kentsel dönüşüm çalışmalarında gördük, halen de görmekteyiz.

Kentsel dönüşüm vatandaşın yararına olacaksa ne ala, vatandaşa rağmen olacaksa gerekçelerini bilmek, olurunu tartışmak da bizim işimiz…

Mesele inşaat alanı yaratmak olunca tüm belediyeler gibi, hatta tüm yetkili kurumlar gibi Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de ağzından çıkan ile eyleme döktüğü bir olmuyor maalesef…

Son dönemlerde yaptığı tüm kürsü konuşmalarında Büyük Ova Koruma Kanununa uymanın önemine vurgu yapan ve tarım alanlarını yerleşime açmanın acı sonuçlarını deprem bölgesinde gördüğünü anlatan Başkan Alinur Aktaş, söylediklerinin tam tersi bir kararla çıktı geçtiğimiz günlerde karşımıza.

İnegöl İlçesi, Yeniceköy mahallesinde bulunan 35 bin 895 metrekarelik tarım arazisi Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nın düzenlemesi ile konut ve park alanı olarak plan değişikliğine uğradı.

Büyük ova alanı ve mera olarak planlanan bölgeyle ilgili Bursa Valiliği Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün plan değişikliği ile ilgili görüşü ise dikkate değer;

Taşınmazların Gelişme Konut Alanı amaçlı tarım dışı kullanılması talebi, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 13’üncü maddesi gereği uygun görülmemiştir!’

Dikkat ediniz;

Uygun görülmemiştir!’

Bu görüşün ardından plan değişikliğinin yapılmaması gerekir normalde. Fakat bizim gördüğümüz uygulamada görüşler sanki usulen alınmış, karar çoktan verilmiş gibi…

İşte tam da bu nedenle, Bursa’da tüm imar hareketlerinin ve tüm belediye uygulamalarının hassasiyetle incelenmesi gerekiyor.

Tam da sizin söylediğiniz gibi Sayın Başkan; ‘Bu şehrin daha fazla tarım toprağı kaybetmeye tahammülü yok!’

HABERLER