Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, geçtiğimiz hafta Bursa’ya geldi, “Bu ülkede o yok bu yok diyenlere kapak olsun!” deyip gitti.
İlginçtir, Marmara’nın en verimli ovalarına sahip olan Bursa’dan bu sese itiraz eden olmadı!
İtiraz edilmesini bekliyordum, çünkü özellikle temel gıda ürünlerinin üretiminde önemli ölçüde düşüş ve bunun yarattığı ciddi sorunlar var.
Kirişçi, sektör temsilcileri ile bir araya gelmek için şehrimizdeydi aslında. Sektörün toprakla, hayvanla temas eden üretim temsilcileri, kendilerinden birinin, bir ziraat mühendisinin bu makamda olmasından hayli umutluydular. Sonunda dertlerini anlayıp, doğru çözümler üretebilecek bir yönetici vardı karşılarında.
Ben bu toplantıdan ciddi sonuçlar çıkar, fikri tartışmalardan umut doğar diye düşünmüştüm.
Ancak öyle olmadı!
Neden mi?
Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak’ın sözleri ile söylersek, “Parazit yapmayacak isimler davet edilmiş” de ondan.
Daha önce de böyle olmuştu. Şehrimizi ziyaret eden bakanlar ‘sektör temsilcileri ile bir araya geldik’ sözünü sarf etseler de bir araya geldikleri kişilerin kendilerini sadece onaylayacak isimler olması için özel bir dikkat harcıyorlar nedense…
Misal, dün şehrimizi ziyaret eden ve yine ‘sektör temsilcileri ile bir araya gelen’ Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, temaslarında bir araya gelmek üzere Bursa Tabipler Odası’nın çiçeği burnunda başkanı Dr. Tufan Kumaş’ı davet etmemiş.
Nereden mi biliyorum?
Bizzat Kumaş’ın kendisine sordum da oradan biliyorum.
Neyse efendim bakanların akademik odalara karşı takındıkları tutumları net bir biçimde ifade ettim sanırım. Gelelim Bakan Kirişçi’nin Bursa temaslarının perde arkasına.
“En azından bir meslektaşımız bu göreve geldi diye biz de çok sevindik” diyor Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak.
Peki, ‘Neler konuşuldu Vahit Kirişçi’nin sektör paydaşları buluşmasında?’
“Tarımı kurtarmak adına aynı dili kullanan bir platform oluşturmak lazım. Sonrasında da bir tarım politikası belirlemeliyiz. Tüm bu konuşmaları yaparız diye ben bir davet bekledim, ancak Sayın Bakan’ın sektör buluşmasına davet edilmedik! Neler konuşulduğunu bilmiyorum” diyerek yanıtlıyor sorumu Çakmak.
Kirişçi’nin;
“Maalesef tarım bir dönem görmezden gelinmeye çalışılmış, tarımla ilgili yapılan faaliyetler neticesinde elde edilen ürünlerin ithal dahi edilebileceği gibi gerçeklerle örtüşmeyen şeyleri kabul edemeyeceğiz!” açıklaması da son derece ilginç. Çünkü bu yaklaşımı benimseyen AK Parti hükümetiydi.
“Burada sıkıntı şu; 20 yıldır iktidarda olan bir yönetim her bakan geldiğinde yapılmış her şeyi yok sayıp başkası yapmış gibi gösteriyor. Bizim ülkesel düzeyde bir tarım politikamız yok, kişilerin bakış açılarına göre yapılan uygulamalar var. Tarım böyle yönetilemez!” diyerek bakanlığın yaklaşımını eleştiriyor Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı.
Bakan Kirişçi’nin, “Düşünebiliyor musunuz? Türkiye bir tarım ülkesi, ama tarım kanunu yok. Düşünülebiliyor musunuz tarım yapıyorsunuz, ama tarım sigortası yok!” sözleri de izaha muhtaç.
İnsan tarım sektörünü kendisi bu hale getirmiş gibi suçluluk duyuyor vallahi…
“Bir şekilde ithalat yolu ile tarım ürünlerini ikame edeceğini düşünenlerin yanılgı içinde olduğunu pandemi ve savaşta açık açık gördük. Gördük ki, paranız olsa da bizim gıda arz güvenliğini sağlamak için yetersizliğimiz ortaya çıktı!”
Haydi buyurun bakalım! ‘Paramız var ki, ithal ediyoruz!’ diyen de dönemin Tarım Bakanı değil vatandaş herhalde.
Dün bir açıklama yapan Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı da tarım ürünlerindeki fiyat artışını kabul ederek;
“Yaşanan gelişmeler dünyada tarım ürünleri fiyatlarını yüzde 30 seviyesinde artırdı. Birçok coğrafyada hava olayları ürünleri etkiledi. Enerji maliyetindeki artış, gübre fiyatlarındaki rekor seviyeler, işgücü sıkıntısı fiyatların son yılların en yüksek seviyelerine gelmesine neden oldu” diye konuştu.
Özer Matlı’nın sorunları kabul etme cesaretini tebrik etmek lazım. Böylece çözüm arayışı gündeme gelebilir.
Aksi halde tarımda ‘kapak olsun devri’ başlamış olurdu.