Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Tertemiz delirdik, şiddet tırmanıyor!

Şöyle kabaca bir göz gezdirin gazetelere, neredeyse tüm sayfalar şiddet haberleri ile dolu…

Trafikte şiddet…

Aile içi şiddet…

Çocuğa yönelik şiddet…

Kadına yönelik şiddet…

Kadının kadına uyguladığı şiddet…

Maşallah Bursa olarak da ülke gündeminin başköşesindeyiz bu konuda…

Hasılı kelam tertemiz delirdik toplum olarak…

Bunun başka bir açıklaması yok.

Hali hazırda elimde Umut Vakfı’nın 2024 raporu var konuyla alakalı.

Bireysel silahlanmanın ve sokaklardaki çatışmaların artışını bir kez daha ortaya koyarken, şiddetin bireysel değil tüm toplumu ilgilendiren sorunlar yumağı olarak karşımızda durduğunu apaçık gösteriyor.

Gözlerimiz yollarda adaleti ararken, bir yanda adaleti kendi istediği biçimde işletmeye çalışanların diğer yanda orman kanunlarının en güçlüsü olma çabasında olanların arenaya çıktığını ve sokakların kan gölüne dönmeye başladığını söylemek çok da garip kaçmaz herhalde.

Artık dışarıda belli bir saatten sonra bulunmak için yürek yemiş olmak gerekiyor bazı bölgelerde. Ortalık yangın yeri, kurunun yanında yaş da yanıyor, bazen sadece yaş yanıyor, ama en çok adalet yanıyor, zira o ortalarda olmayınca adeta farklı mafya gruplarının mücadele alanına dönen sokaklarda, hem cezasızlık politikasının hem çeteleşmenin önünü açan esneklikler sade vatandaşın da hayatını zorlaştırıyor.

Önlemlerin yetersizliği ve caydırıcı olmayan cezalar, silahlara ulaşımın bir tık kadar kolay olmasının yanı sıra iktidar tarafından önleri açılan çeteler de tüm ülkenin Teksas’a dönüşmesini sağlıyor. 2014 yılından bu yana Türkiye’nin silahlı şiddet haritasını raporlaştıran Umut Vakfı’nın geçen seneye ait verileri de vahameti bir kez daha ortaya koyuyor.

Rapora göre, geçen sene 3 bin 801 silahlı şiddet olayı yaşandı. Bu verilerle,  2023 yılına oranla silahlı olayların artığı görüldü. 3 bin 801 silahlı vakanın 2 bin 370’i ölümle 3 bin 829’u ise yaralanmayla sonuçlandı. Silahlı şiddetin 3 bin 194’ünde ateşli silahlar kullanılırken, 607 olayda ise çoğunluğu bıçak olmak üzere kesici aletler kullanıldı.

Bölgeler bazında bakıldığında ise en çok şiddet olayının yaşandığı bölge; bin 145 olayla Marmara Bölgesi oldu. Marmara Bölgesi’ni bu yıl 631 olayla Güneydoğu Anadolu, 500 olayla Karadeniz, 499 olayla İç Anadolu, 413 olayla Ege, 399 olayla Akdeniz, 214 olayla da Doğu Anadolu Bölgesi takip etti.

Uzmanlar vaka sayılarındaki yüzde 20’lik artışa dikkat çekerken, silah şiddetini arındırmaya yönelik çalışmaların yetersiz olduğuna vurgu yapıyor.

İşin bir de uyuşturucu boyutu var. Ayrı bir yazı konusu olarak köşede bekliyor…

***

 

Önümüzdeki mecliste özür dilerler mi?

 

14 Mart Tıp Bayramı konulu yazımda, ağırlıklı olarak Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında geçmiş dönem Bursa Tabip Odası Başkanlarından Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Alpaslan Türkan’ın konuşması sırasında uğradığı çirkin muameleden bahsetmiştim.

Yaşananların ardından Bursa Kent Konseyi’nin 90. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey;

“Mecliste ben yoktum. Ekrem İmamoğlu başkanımız buradaydı, o gün mecliste bulunamadım. Hem danışmanımız olan hem de halk sağlığı konusunda uzman olan ve bu konuda bilgi birikimiyle bizlere yön veren sevgili Alpaslan Hocamıza karşı yapılanı ben de kınıyorum. Böyle bir söz kesme olayının Bursa Büyükşehir Meclisinde olmasını asla uygun bulmuyorum, doğru bulmuyorum, bize de yakışan bir tutum olarak değerlendirmiyorum. Umarım meclis üyelerimiz kim olursa olsun bundan böyle her türlü fikre açık olduğunu, her türlü fikre saygı duyduğunu o mecliste gösterecektir, göstermelidir diye düşünüyorum. Hocamız kusura bakmasın ben yoktum, ben olsaydım orada yapılana müsaade etmezdim açıkçası. Hocam üzülmeyin, inşallah önümüzdeki mecliste konuştururuz sizi hiç merak etmeyin. Çünkü sizin söyleyecekleriniz bizim için son derece önemli” diyerek haklının hakkını teslim etti.

Umarım bahsi olunan olayın iştirakçileri de bir özür dilerler önümüzdeki mecliste…

 

 

HABERLER