Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey Şubat ayı değerlendirme toplantısının ana konusunu kentsel dönüşüm çalışmaları olarak belirledi.
Efendim, öncelikle şu üzerinde çokça konuşulan mikro bölgeleme çalışmasını JICA ile birlikte yürüttüğümüzü ve Osmangazi ile Yıldırım ilçelerinin mikro bölgeleme çalışmasının bittiğini, Nilüfer’de ise çalışmaların sürdüğünü bir kez daha hatırlatalım. Böylelikle Bursa merkezin kentsel dönüşümüne ışık tutacak zemin etütlerini büyük ölçüde tamamlamış olacağız.
Kısa süre içinde 520 bin binadan 628 bin binaya ulaşan, Bursa’da 122 bin bina deprem riski taşıyor. 26 bin bina da yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya!
Dikkatinizi çekerim, bu rakamlar bina üzerinden konuşuluyor, iş bağımsız bölümlere, yani her birimizin kapısını kapatınca içinde yaşadığımız hayata özel hayat dediğimiz dairelerimize geldiğinde rakamın büyüklüğünü varın siz tahmin edin. Her bağımsız bölümde dört kişilik bir ailenin yaşadığı düşünüldüğünde Bursa nüfusunun önemli bir kesimini ilgilendiriyor depremde yıkılma tehlikesi olan binalar ve kentsel dönüşüm konusu…
Kendisi İnşaat Yüksek Mühendisi olan, haliyle ‘Bina nedir, ne işe yarar, bu iş nasıl yapılır…’ gibi konulardan iyi anlayan Başkan Bozbey’in şehirde daha önce uygulanan kentsel dönüşüm çalışmalarını onaylamadığını, bina yenileme şeklinde ilerlemek yerine bütüncül planlarla şehirdeki tüm tabloyu iyileştirmeyi amaçladığını biliyoruz.
Gel gelelim çoktan başlamış kentsel dönüşüm çalışmaları var işin içinde.
Hepsi bir arada harmanlanacak artık, yapılacak çok fazla bir şey yok bu noktada…
Mesela Demiryolu Altı Bölgesindeki zeminin halini vakti zamanında buranın Bursa Ovasının en güzel yerlerinden olduğunu bildiğimiz için sade vatandaş olarak dahi tahmin edebiliyoruz. Malum, binalar da en azından 30-40 yıllık var. Üstelik pek çok bina zaten gecekondu olarak başladığından hayatına, mühendislik hizmeti alınmış olma ihtimali de düşük…
Kentsel dönüşüm için biçilmiş kaftan bölgenin güvenlik sorunları nedeniyle bir çöküntü bölgesi olarak değerlendirilmesi de ayrı konu başlığı aslında. Sonuç olarak Demiryolu Altı Bölgesine kentsel dönüşüm geliyor…
Proje 9 mahalleyi kapsayan bir çalışma olacak. Sonucunda da Beşyol’daki kentsel dönüşüm çalışması ile bütünleşik bir plan halinde ele alınıp büyük bir Kuzey Bulvarı ile taçlandırılacak.
Bursa giderek İstanbul gibi çok merkezli bir hale bürünecek gelecekte. Bunu görmek zor değil.
Tüm bunlar kulağa hoş geliyor da, hayli kalabalık olan bölgenin boşaltılması sırasında oluşacak barınma sorunu nasıl çözülecek?
Gaziakdemir’deki dönüşümde plan iptalinin söz konusu olduğunu da yazmıştık hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde. Gaziakdemir’e de yeni bir plan geliyor. Bölgedeki vatandaşların yüzde 73’üyle anlaşıldığını açıkladı Bozbey kürsüden. Bu demek oluyor ki, vatandaş da eski ve depreme dayanıksız binalarda yaşamaktan memnun değil. Doğru projeler ve vatandaşın hak kaybının minimuma indirilmesi ile harika sonuçlar alınabilir Bursa’da.
Vatandaşın hak kaybının minimuma indirilmesi konusu buradaki en kritik mesele!
Tabi bir de Akademik Odaların dört bir koldan çalıştıkları Altıparmak kentsel dönüşüm planı var. Merinos’a kadar olan bölgeyi kapsayan bir projeden bahsediyoruz.
Geçtiğimiz günlerde yapılan bir toplantıda Bursa’nın 10 yıl içinde yepyeni bir şehir olarak inşa edilebileceğinden bahsedildiğini hatırlıyorum. Gelin görün ki, bu inşa edilme sürecinde hep birlikte şehirden taşınmayacağımıza göre aradaki barınma sorununu çözmek için by pass çözümlere ihtiyacımız olacak.
Çünkü pek çok kalabalık alanda kentsel dönüşüme hız verilecek önümüzdeki günlerde.
Bozbey’in çözümü cebinde hazırmış bile…
Başkan diyor ki; ‘Madem biz bizim sıcaksu kaynaklarımızın üzerine bir sağlık turizmi tesisi yapmak yerine TOKİ konutları inşa ettiniz. İnşaatlarda da belli bir yol kat ettiniz. Bu noktadan sonra olandan geri dönülemeyeceğine göre, siz bari bu inşa ettiğiniz binaları Bursa Büyükşehir Belediyesine kentsel dönüşüm sürecinde rezerv alan olarak kullanılmak üzere devredin. Biz de vatandaşa bu evlerden teklif ederek bir domino etkisi yaratalım ve süreci yönetmeyi kolaylaştıralım’
Aslında başkan tam olarak böyle demiyor, kendisi durumu daha kibar bir dille ifade etti. Hakkını yemeyeyim şimdi, fakat işin özeti budur.
Haaa… TOKİ Sıcaksu bölgesine inşa ettiği binaları satmak yerine Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devreder mi?
Ben pek sanmıyorum. Sordum; Başkan Bozbey de konudan ümitli değil, ama işte ‘isteyenin bir yüzü, vermeyenin iki yüzü karaymış’ misali teklifini de yapıyor.
Ben derim ki, bu teklifin peşini kovalayalım. Şehrin 20 adet milletvekili var. Hangi partiden oldukları fark etmez. Bir Bursa lobisi oluştursunlar, vatandaşın yararına olacak bu hayırlı işin ucundan tutsunlar, gerekirse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gidilsin…
Olmaz mı?
Bir kere de garibanın işi çözülsün yahu şu şehirde…
Bursa’dan hunharca alınan ve şehre hizmet olarak dönmeyen her kaynağın yerini tutsun misal bu devir işlemi.
Ama bir şerh de koymak lazım; Bursa Büyükşehir Belediyesi bu binaları sadece kentsel dönüşüm çerçevesinde vatandaşa teklif edebilecek. Satamayacak, kiralayamayacak!
Nasıl fikir?
Bence siz bunu bir düşünün sayın vekiller. Öyle ceylan derisi koltuklarda oturup devasa maaşlar alıp el indirip kaldırmakla olmuyor, şehir için çabalamak lazım. İktidarı ile muhalefeti ile Bursa’nın yüksek yararı ilkesi diye bir ilke etrafında birleşmeyi bilin artık!
NOT: Toplantının pek çok önemli konusu olduğunu eski yazılardan biliyorsunuz. Diğer konuları da sonraki yazılarda değerlendirelim derim. Ortada bir kargaşa yaşanmasın…