Alem gider Mersin’e biz hep tersine tersine…
Bayılıyoruz bu atasözünün karşılığı davranış modelleri geliştirmeye ülkece.
Efendim tüm dünyanın Yapay Zeka’yı konuştuğu, hatta Yapay Zeka programları oluşturanların oluşturdukları programlardan endişeler dahi duymaya başladıkları bir dönemde, dünyanın nereye gittiğini sorgularken el alem, üstelik geleceğin dünyasının hakimi olacağı şimdiden belli Yapay Zeka programlarının matematik ve fiziğin bileşiminden oluştuğu da malumken, biz gidip müfredatımızda sadeleştirme adı altında eksiltmelere yapıyoruz.
Geleceğe insan hazırlamak böyle bir şey olsa gerek…
Ülkeler daha çoğunu nasıl öğretecekleri üzerine kafa yorarken, biz zaten öğretemediğimiz şeylerin öğrenilmediğinden yola çıkarak ‘Bunlar zaten öğrenemiyor nasıl olsa, en iyisi müfredattan çıkaralım da başımız daha çok ağrımasın’ biçimli hareketler içindeyiz.
Ama hak yememek lazım, bazı şeyleri öğretebildiğimiz, akademik kariyerli ya da mesleki yeterliliği olan yetişmiş insan gücü ithalatında hayli başarılıyız. Yetişmemiş insan gücü ihracatı ile tüm dünyaya kucak açmak konusunda da bir o kadar mahiriz…
Tüm bu konuları Özel Bursa Kültür Okulları Bademli şubesi tarafından gerçekleştirilecek olan “Eğitimde Yapay Zeka: Geleceğin Eğitimi” konulu programla ilgili bilgi vermek üzere düzenlenen basın toplantısında konuştuk uzun uzun…
Elbette değerli eğitimciler benim ifadelerimi kullanmadılar, yukarıda belirttiklerim benim şahsi görüşlerim.
Özel Bursa Kültür Okulları kurucularından Zafer Bulut; “Bizim tüm öğretmenlerimiz yapay zeka eğitimi alıyorlar. Yöneticiler o süreci tamamladı. Bizim artık geleceğin misyonuna uzak kalmamız düşünülmemeli. Biz bütün zamanlarda kendimizi aşmayı, Bursa’nın enlerle buluşmasını, dünyanın uç noktasında eğitimle varılanları Bursa’ya getirmeyi misyon edindik. Bugün de yapay zekayla ilgili yeni bir sürecin başındayız. Biz dünyanın gittiği yere, öğrencilerimizi, Bursalıları götüreceğiz” dedi toplantının açılış konuşmasında.
Bursa Kültür Okulları Kurucu Ortağı Yıldırım Sarıkaya ise; “Türkiye’de yapılan birçok çalışmanın arkasında yapay zeka var. Biz ‘eğitimin bize bakan yönüyle ilgili neleri gündeme getirebiliriz?’ Bunu araştırıyoruz. Biz konuşmacılarımızdan bu işi gerçekten çalışan, aktarılan, özenilen yapay zekadan daha farklı, doğru yönetemezsek bizi ne bekliyor bunu anlatmalarını istedik. Biz çocuklarımıza, ailelere, yapay zekada görünmeyen problemlerin arka tarafını göstermeye niyetlendik” dedi.
Yapay Zeka’nın konuşulacağı programın konuşmacıları arasında son derece kıymetli isimler. Hem kazanımlara hem endişe ve tehlikelere dikkat çekecekler. Belki de Bursa’da bu alanda yapılan en çok uzman ismin dahil olduğu etkinlik olacak Kültür Okullarının düzenleyeceği program.
Fakat gelin görün ki, ülkede öyle bir eğitim sistemi oluşturuldu, evlere şenlik. Bahsettiğimiz üst düzey bilgilendirme potansiyeline sahip programdan bi haber bizzat Milli Eğitim Bakanlığı eliyle çocuk işçi olarak çalıştırılan öğrencilerin ve onların velilerinin büyük bölümü.
Zaten Milli Eğitimimizin de böyle bir çabası yok.
Bazılarının, daha çok da garip gureba çocuklarının bir takım düğmelere basarak ülkede yaygınlaştırılan bant montaj üretimine katkıda bulunması lazım. Yetişmiş elemanları yetiştirme gayretine de girmiyor artık ülke maşallah. Zira yetişen gidiyor, gelen yetişmemiş olarak geliyor, zaten bizim ülkemizin üst kademelerdeki eğitimcileri dahi halkın cahil olanına daha çok hürmet ederim diyor…
Hasılı kelam, bize birkaç gömlek fazla gelen bu uygulamalar özel okullarda gündemdeki yerini çoktan almışken, halkın devlet okullarında eğitim görmeye çalışan kesimi MEB’in okul terklerini temel eğitim politikası haline getirmeye ant içmiş çabalarıyla boğuşuyor.
Düşünün, eğitim dışındaki öğrenci sayısı bir önceki yıla göre %38,4 arttı. Zorunlu eğitim çağında bulunan 612 bin 814 çocuğun eğitim dışında olduğu görülüyor. Ancak gerçek tablo bu sayının çok ötesinde.
Okul dışına çıkan en büyük grubun %73,9’la 14-17 yaş aralığında olduğu görülüyor. Veriler 15 yaştan itibaren en az her 20 çocuktan birinin eğitim dışında olduğunu gösteriyor. Türkiye’de 16 yaşındaki her 10 çocuktan biri, 17 yaşında olan her yedi çocuktan biri eğitim dışında kalıyor. 8 yaştan itibaren ise her yaş grubunda okul dışına çıkış artmış veya sabit kalmış durumda.
‘Yapay Zeka Dünya’nın gündemi’ doğru tespitine yürekten katılıyorum. Bu konuda konuşulmasına, tartışılmasına, eğitimler verilmesine ve bu konu üzerinde gelişmek için ne yapılması gerekiyorsa yapılmasına desteğim tam.
Söylemeye çalıştığım şudur ki; Yapay Zeka bizim ülkemizde olsa olsa zenginlerin gündemi olabilir şu anda, garibanın gündeminde öyle bir el var ki, yapay olmayan zekaların dahi kullanılmaması üzerine tasarlanmış.
Hasılı kelam; ülkenin büyük bölümü bu oyunda kaybetmeye mahkumken yapay zeka kime ne kazandırır bir ara bunu da oturup tartışmak lazım diye düşünüyorum…