Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Yatırım değil, faiz bütçesi!

Yılbaşında harçlar zamlanmadan süresi bitmiş pasaportunuzu benim gibi yenilemeye kalktıysanız ve pasaportunuz uzun süredir elinize ulaşmadıysa, hala sorgulanıyor gibi görünüyorsa bilgilendirme sayfasında, size hemen bilgi vereyim; pasaportunuz için sorgulanmıyorsunuz, pasaportunuz içinde bulunması gereken çipi biz üretmediğimizden, çip yurt dışından geldiğinden, çip konusunda da sürekli tedarik sorunu yaşandığından basılamıyor.

Sorun sizde değil yani. Sorun üretime ve teknolojiye yatırımı teşvik etmeyen politikalarda

Bu durumu yaklaşık yarım saat süren bir beklenin ardından aldığım bilgiye dayanarak veriyorum.

Kesin bilgi, çip yok!

Buradan yola çıkarak CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık’ın bütçe konuşmasından satırbaşlarına değinmek istiyorum.

Zira konu yatırım değil, faiz bütçesi

Malum Lale hoca bir Profesördür. Hakikaten hocadır yani. Şu anda partinin Sosyal Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olsa da ekonomi hakkında uzun uzun söz söyleme hakkına sahip, bu konuda çok öğrenci yetiştirmiş bir hocadır.

Hani şu, Kemal Kılıçdaroğlu’nun etrafında ekonomiden anlayan kimse yok diyenlere kısa bir hatırlatma olsun, bu küçük ayrıntı.

Efendim geçelim bütçe konuşmasına.

Malumunuz muhalefet partileri bütçe görüşmeleri dışında kabineden kimseyi görüp taleplerini iletme, fikirlerini açıklama şansı bulamadığından bütçe görüşmeleri hayli renkli geçiyor bu aralar.

Lale Karabıyık ise sadece ve sadece ekonomiyi konuşmuş.

Bu bütçenin adı yatırım bütçesi değil; faiz bütçesi, transfer bütçesi!” diyen Karabıyık, bütçenin içinde istihdamı da yatırımı da bulamadığını belirtiyor.

Ancak CHP Genel Başkan Yardımcısının bütçenin içinde bulduğu çok önemli bir kalem var; bütçe açıkları!

Bütçe açıklarının genel sebepleri nerelerden kaynaklanıyor diyorum… 994 küsur milyar lira muafiyetler var, KDV’yle ilgili, ÖTV’yle ilgili, kur korumalı mevduatla ilgili ki, zaten yedi aylık süreçte Hazineye 85 milyarın üzerinde yükü var, Merkez Bankasının yükünü hiç saymıyorum.

Peki, başka nereden gelmiş bu bütçe açıkları? Kamu ve özel iş birliği projeleri var, şehir hastaneleri, otoyol, köprü

İşte, yanlış finansman yönteminin sonuçları, 2022’de 23,65 milyar liradan bugün 53,75 milyara çıkan bu yük de bütçe açıklarının bir diğer sebebidir!” deniyor konuşmada.

Hederedoks yaklaşımlar bütçedeki delikleri kapatamamış ve epistomolojik bir kopuş yaratmış sanırım.

ÇÖZÜM DEĞİL PANSUMAN!

Değinmeden geçmek olmaz kabilinden, kendimi yazmak durumunda hissettiğim bir konu ise Sağlık Bakanlığını yakından ilgilendiriyor.

Bu köşeden sıklıkla dile getirdiğimiz, listesi giderek uzayan ilaç yoklarına ilişkin bir ara çözümü olduğunu belirtmişti Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmasında.

Sayın Bakan’ın ara çözümü ilaç fiyatlarına, yüzde 36 zam uygulamakmış meğer. Uygulanan zam oranına rağmen ilaç döviz kurunun sadece 10.75 kuruşa geldiğinin altını çizerek devam edelim. Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin;

Yapılan zam ilaç firmalarına yaradı. İlaç bulunabilirliği bir süre da olsa rahatlar, ancak eczanelerde yaşadığımız sorunlara sadece pansuman olur bu çözüm, zira ilaç fiyatları arttığı zaman bizim karlılığımız düşer!” diyerek yanıtladı konuyla ilgili sorumu.

Pansumanla nereye kadar göreceğiz…

BURSA DA ‘PARSEL PARSEL’ Mİ?

Geçtiğimiz günlerde DEVA Partisi İl Başkanı Serkan Özgöz’den bir açıklama geldi basın mensuplarına. Açıklamada;

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş için;

“Şehrin tüm reklam panolarında boy gösteren, her yere CANLA BAŞLA yazan bu arkadaşlar bugün Bursa’yı RANTLA BORÇLA yönetmeye çalışıyor, ama maalesef yönetemiyorlar.

Satmadan iş yaptıramıyor, maaş ödeyemiyor, hizmet üretemiyorlar. Kamulaştırmaları, projeleri bakanlık yapıyor, reklamları bunlar idare ediyor!” diyor Özgöz.

Aslında hiç istemeden böyle bir satışın tam ortasına düştüğümden, Kayapa’daki arazilerin satışları için teklif vermeye gelen bir temsilci zannedildiğimden, konuyu bir miktar biliyorum. Küçük bir yanlış anlaşılmanın gazetecinin kucağına haber getirmesi, haberin gazeteciyi bulması gibi bir durumdu yaşadığım.

Bambaşka bir konuyu sade vatandaş olarak görüşmek için gittiğim belediye binasında mevcut konuya beni pek yakıştıramayan Belediye Başkan Yardımcısı hangi arazi için teklif vereceğimi sorunca satışlar konusunda kulağıma da kar suyunu kaçırmış oldu aslında.

Bursa Büyükşehir Belediyesi 1 milyar lira civarında gelir elde etti bu satışlardan. Araziler peynir ekmek gibi satıldı anlaşılan. Çünkü iki gün içinde arazilerin satış bedelleri kaldırılmıştı siteden.

Satışlardan elde edilen gelir DEVA Partisi İl Başkanının dediği gibi reklam ve tanıtım harcamalarında mı kullanılır bilemem elbette.

Bu kez bahsedilen satışın farklı bir lokasyona ait olduğunun da altını çizelim. BURULAŞ arazisi ve yanındaki otoparkın satışı gündeme getirilen.

Bu işlerden bakanlığın haberi var mı? Bursa’nın arazisini beraber mi satacaksınız?” diye soruyor Serkan Özgöz.

Biz de sormuş olalım ve yanıt bekleyelim bakalım…

HABERLER