Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Yeni sanayileşmeye Ziraat Mühendisleri Odasından itiraz var

Geçtiğimiz günlerde BTSO Yönetim Kurulu Başkanlığına adaylığını açıklarken bir kez daha Bursa’nın 4 yeni OSB ve 2 KOBİ OSB’ye ihtiyacı olduğunun altını çizen; Bursa’nın kalkınmaya giden yolunun sanayileşme üzerinden geçtiğini hatırlatan, bunun için de daha çok sanayi bölgesinin mutlak suretle yapılması gerektiğini belirten BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’a itirazım olduğunu yazmıştım bu köşeden.

Bu konuda bana katılan pek çok kesim var. Söylemleri en değerli olan kesim ise elbette akademik odalar. Çünkü bilimsel yaklaşıyorlar meseleye, çünkü şehrin yüksek menfaatini, insan hayatının sürdürülebilirliğini ön planda tutuyorlar.

Ziraat Mühendisler Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak da konuyla ilgili görüşlerini benimle paylaştığında aynı pencereden baktım. Sizlerin de konuyu bu açıdan değerlendirmenizi tercih ederim.

İlk olarak şehir içindeki sanayi bölgelerinin şehir dışına taşınması düşüncesinin en azından bizim ülkemizdeki imkansızlığına vurgu yapıyor Çakmak:

Kısa vadede kent içindeki sanayinin kent dışına taşınması mümkün değildir, sanayicinin hazır işleyen bir düzeni varken bunu yıkarak yeniden bir tesis kurmasını, yeniden devasa yatırım harcamaları yapmasını beklemek ancak hayalcilik olur!” diyerek ilk argümanı çürütüyor.

Sonra da küçük bir hatırlatma yapıyor:

BESOB tarafından Kestel Çataltepe’de, tarım arazilerinin ortasına küçük sanayi sitesi yapılmak istendiğinde de BESOB yetkilileri tarafından bugünküne benzer bir cümle kurulmuştu: ‘Bursa’nın içindeki tamirhaneler dahil kirlilik yapan işletmeleri oraya taşıyacağız.’

‘Kimse gitmez, şehir içindekini taşıyamazsınız’ itirazlarına karşılık,

Biz onlardan taahhütname aldık, Bursa Büyükşehir Belediyesi de gerekeni yapacak’ denilmişti. Ne giden oldu ne de o taahhütnameleri takan.

Bugün de aynı senaryo kurgulanmaya çalışılarak yeni sanayi bölgeleri yapmanın alt yapısının hazırlanmaya çalışıldığını düşünmekteyim.

Doğrudan yeni sanayi bölgeleri yapalım demek yerine herkesin hayır diyemeyeceği bir sorunu dile getirerek yeni sanayi bölgelerinin kapısı açılmaya çalışılmaktadır!”

Bu çıkışı sadece Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı’ndan duymadım. Pek çok kişi aynı görüşte aslında.

Her şeyden önce taşınma gibi bir işlem iki kez maliyet demek sanayici için. Bu sırada yaşanacak müşteri sıkıntılarını yok saysak dahi, içinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda kısa zamanda gerçekleşecek bir işten bahsetmediğimiz kesin.

Dr. Fevzi Çakmak’ın;

“Bursa tarımsal potansiyeli yüksek, tarım toprakları verimli, katma değeri yüksek ürünler üreten bir konumda yer almaktadır. Tarımsal ürün temininde bu kadar sıkıntı yaşanan bir dönemde yeni sanayi bölgelerinin böyle verimli topraklara yapılmak istenmesi, tarım topraklarımızın yok edilmesi de dahil hava ve su kirliliği, içme suyu kaynaklarının sanayide kullanılarak yok edilmesi, yeni sanayi bölgelerinin kurulması sonucunda göç almanın artışıyla oluşacak şehirleşme, alt yapı, ulaşım, konut, hava ve su kirliliği açılarından da ciddi sıkıntılar yaratacaktır!” sözleri ise yoğun sanayileşmenin şehir için yaratacağı sıkıntılara değiniyor.

Düşünün, şu anda dahi Türkiye’nin 5. kirli havasını soluyan Bursa halkının yeni sanayi bölgeleri kurulması ile daha vahim bir kirlilikle karşılaşması kaçınılmaz. Mevcut durumda bile alt yapı, ulaşım, konut, hava ve su kirliliği gibi sorunlarla boğuşan Bursa’da bu projelerin gerçekleşmesi halinde sorunlarının katlanacağı çok açık.

Peki, çözüm nedir? Sanayisizleşmek mi?

 

Elbette hayır…

Sanayinin ülkenin bir bölgesine yığılması yerine geneline yayılması, özellikle de tarım potansiyeli düşük, verimsiz, kalitesiz toprakların bulunduğu bölgelere kaydırılması gerekmektedir. Böylece büyük kentlerin göç alma sorununa da bir çözüm bulunmuş olur” diyor Çakmak.

Şehir içindeki sanayinin taşınması konusunda da bir önerisi var;

Gerçekten şehir içindeki sanayinin taşınması isteniyorsa, şu anda mevcut 17 sanayi bölgesindeki kapasitenin yüzde 35’i boş durumdadır. Öncelikli olan, mevcut sanayi bölgelerindeki boş olan alanlar değerlendirilerek, taşınmak isteyen sanayicilere buralarda yer verilebilir

Meseleye bir de buradan bakmaya ne dersiniz?

 

HABERLER