Öncelikle eğri oturup doğru konuşmak lazım ki, Yenişehir Belediyesi’nin sokak hayvanları konusunda geçmiş yıllara dayanan olumsuz bir algısı mevcut.
31 Mart tarihinde gerçekleşen yerel seçimler sonrasında göreve gelen Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel bu olumsuz algıyı tam tersine çevirmek için canhıraş bir mücadele içerisinde. Kendisi de bir hayvansever olan, hayvanların yararına çalışan pek çok derneğe üye olan, kısacası bir hayvan hakları aktivisti sayılan Özer’in böyle bir çaba içerisinde olması kendisini az çok tanıyan bir gazeteci olarak beni şaşırtmadı doğrusu.
Beni şaşırtan Yenişehir Belediyesi can dostlarımız için yaşam alanı oluşturmak için uğraşırken karşılaştıkları sosyal medya saldırılarıydı. İlk olarak hayvan hakları savunucuları sosyal medya hesaplarından paylaşılan bir video ile Yenişehir Belediyesi Hayvan Barınağının üç yıl önceki görüntüleri üzerinden can dostlarımızın çok kötü koşullarda bakıldığını anlattılar.
Görüntüler doğruydu, ancak 3 yıl öncesine, yani Yenişehir Belediyesi eski belediye başkanı Davut Aydın dönemine aitti. Zaten şimdiki amaç da geçmiş dönemlerin yanlışlıkları üzerinden oluşan bu kötü algıyı değiştirmek, hayvan dostu ilçe sıfatını Yenişehir’e kazandırmaktı.
Karşı cephe de çok gecikmedi, geçtiğimiz hafta Yenişehir’de bir kız çocuğuna sokak köpeğinin saldırması üzerinden, Yenişehir Belediyesinin sokak köpeklerini toplamadığı ve uyutmadığına yönelik Başkan Ercan Özel’i de töhmet altında bırakacak yayınlar yine sosyal medya hesaplarında gündeme geldi.
Oysa hatırlatmak gerekir ki, belediyelerin kendilerine bir şikayet oluşturulmadığı sürece sokaklardan hayvanları toplama yetkisi yok! Hatta bunun köpek başına toplayana ve toplatana 60 bin lira cezası mevcut!
Son olarak, Kalyon İnşaat Şantiyesi’nde gerçekleşen ve Kalyon İnşaat işçileri tarafından köpeklerin poşetle boğulduğuna yönelik iddialarda bulunan, ancak durumu Yenişehir Belediye personeline ve Ercan Özel’e fatura eden bir platformun çıkışı vardı gündemde.
Burada da bahsi edilen konu her ne kadar vahim olsa da Yenişehir Belediyesi’nin özel bir şantiye alanına girme hakkının olmadığını belirterek meseleyi bağlamak istiyorum.
Şimdi bir de işin aslının ne olduğuna bakalım…
Davut Aydın yönetimi seçimlerden önce Yenişehir’de hayvan barınağı için bir yer belirliyor ve halka ‘Hayvan barınağını yapıyoruz, açıyoruz’ şeklinde lanse ediliyor bu durumu.
Ancak yerel seçimler sonrasında Ercan Özel başkanlık koltuğuna oturunca, konuyla ilgili yapılan incelemede, hayvan barınağı için belirlenen yerin uygun olmadığına karar veriliyor. Zira bahsedilen yer imar planlarında okul bölgesi ilan edilen noktaya çok yakın ve sanayi imarı içerisinde…
Hal böyle olunca, Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, göreve geldiği ilk ay içerisinde Yenişehir Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşları ve daha önce hayvan barınağında çalışmış kişilerle bir toplantı tertip etti.
Bu toplantının sonucunda Yenişehir’de bir hayvan barınağından çok hayvanlar için doğal yaşam alanı olarak tarif edilebilecek, hayvanların özgürce yaşayabileceği, insanların hafta sonu gelip piknik yapabileceği, hayvanlarla oynayabileceği, kedilerin, köpeklerin ve eşek, at, gibi hayvanların olacağı bir yapı planlandı. Elbette yanında rehabilitasyon merkezi ve tedavi alanı da olacaktı.
Planlanan alanla ilgili yer tespitleri yapıldı, bir yer üzerinde mutabık da kalındı. Sorun aşaması da bundan sonra başladı aslında…
Hayvan barınakları Milli Parkların sorumluluğunda olduğu için bulunan yerin Milli Parklardan onayı alındıktan sonra Milli Emlak’tan bölgenin Yenişehir Belediyesine geçmesi için tahsisi istendi. Milli Emlak tahsisi uygun gördü. Onay almak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün onayına sunuldu. İl Müdürlüğü, Milli Parkların ve Milli Emlak’ın onayına rağmen konunun tekrar görüşülmesi için evrakı Milli Emlak’a geri gönderdi.
Tüm bu işler olurken Yenişehir Belediyesinde bahsedilen yer ile ilgili mimari projenin hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor. Zira nedeni bilinmeyen bir biçimde topun oradan oraya çevrilmesi biçiminde bir devlet kurumundan diğerine aktarılan tahsis onayı uzayıp giderken, soruna çözüm aramak yine belediyeye düşüyor.
Şimdi ilk başta söylediğimizi bir kez daha yineleyelim; Yenişehir’in sokak hayvanları probleminin olduğu bir gerçek. Başta; Bilecik, İnegöl ve İznik taraflarından toplanıp ilçeye bırakılan köpeklerin dışında temiz bir maziye sahip olmamak da belediyenin elini kolunu bağlıyor.
Çözüm bulma noktasında ise bilinçli ya da bilinçsiz ağır aksak ilerleyen bürokrasi adım atılmasını engelliyor.
Buradan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne çağrımdır, Bursa’nın pek çok sorununu görmezden geldiğiniz gibi Yenişehir’in sokak canları için Doğal Yaşam Alanı oluşturma çabasını da görmezden gelmeyin, bu işi sürüncemede bırakmadan belirlenen alanın tahsisini gerçekleştirin ve bir ilçenin makus talihinin değişmesi için taşın altına elinizi koymuş olun.
Kendisine hayvansever ilçe olarak yeni bir kimlik oluşturmaya çalışan Yenişehir Belediyesi’nin bu desteğe ihtiyacı var…