Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Yenişehir’in geleceği tarımda

Hep söylerim, bize çocukluğumuzda ülkelerin ve şehirlerin, ilçelerin, köylerin, hatta kişilerin kendi kendilerine yetebilirliklerinin önemi vurgulanmıştı sıklıkla.

Sonra bu kadim bilgiler unutuldu, ‘Paramız var, satın alırız’ mantığı hem ülke yöneticilerine hem de kişilere yerleşti.

Ülkeyi yönetenler tarlada çalışan çiftçiyi, besicilik yapan köylüyü desteklemek yerine paraları ile dışarıdan getirdiler her türlü ürünü.

Bu konuda imam ve cemaat arasındaki ilişkiyi bilirsiniz. Vatandaş da ‘param var neden kendim uğraşayım’ diyerek evde yaptığı pek çok şeyi dışarıdan hazır olarak almaya ve tüketmeye başladı.

Gün geldi, devran döndü, Allah’ın sopası yok, bir pandemi ile işimizi bitiriverdi.

Hatırlarsınız savaş halindeki Ukrayna’dan gelen tahıl yüklü gemileri alkışlarla karşıladığımız günleri.

Bir zamanların bize tarım ürünü satan ülkeleri önce kendi vatandaşlarını doyurmak için içlerine kapanınca, aç kalma korkusu sardı herkesi, çünkü biliyorduk ki, içten içe kendi üretmediğin şey karşındaki izin verdiği sürece alabileceğin bir şeydir!

Çünkü biliyorduk ki, içten içe parayı yiyemezsiniz!

İşte bu hikayenin sonunda bir kez daha hatırladık, Bursa gibi ova üzerine kurulmuş, toprağının her bir metrekaresi son derece değerli yerlerde aslında sanayiye değil de tarıma yönelmenin ülke refahı açısından daha doğru bir hamle olduğunu.

Şehir merkezi için iş işten geçti belki, fakat ilçelerde halen tarım merkezli gelişmenin ön plana çıkarılması için umut var.

Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel’e Norm Haber olarak yaptığımız ziyarette de bu umudun yeşerdiğini görmek beni ziyadesiyle memnun etti.

İlçesini tanımlarken, “Yenişehir Bursa’nın şimdiye kadar hep talihsizliklere uğramış bir ilçesi. Kent merkezinde şehrin hangi ilçesini sorarsanız sorun size nereden, nasıl gideceğinize dair bilgi verebilir vatandaş, ancak Yenişehir’i sorduğunuzda pek çoğundan doğru ve net bir yanıt alamazsınız. Yenişehir’i Bursalılar dahi yeterince tanımıyor. Biz Yehişehir’in bu makus talihini değiştirmeye, onu hak ettiği değerle buluşturmaya talip olduk, bunu başarmak için yola çıktık” diyor Ercan Özel.

Pek çok basın mensubu gibi ben de kendisini çok eskilerden, Bursa Büyükşehir Belediyesinin eski başkanı Recep Altepe’nin özel kalemliğini yaptığı dönemden beri tanıyorum. O zamandan bu yana Yenişehir konusunda hep azimli hep çalışkan hep farkındalık yaratma gayretinde olan bir isimdi. Bu seçim döneminde emeklerinin karşılığını aldı, ama kendisinin başkanlık koltuğuna oturduğunu da söyleyemeyeceğim doğrusu. Çünkü Başkan Özel ‘Başkanlık sandalyesine’ oturuyor!

Başkanlık sandalyesinde otururken de şunu ısrarla, tüm konuşmalarında, kurduğu tüm cümlelerde vurguluyor; “Yenişehir’in kalkınması tarım merkezli olacaktır. Biz elbette burada sanayi de gelişsin istiyoruz ve bu konuda bazı girişimlerde bulunmak için çalışmalara başladık, fakat tek bir şartımız var, Yenişehir’e bu verimli toprakları kirletecek sanayi istemiyoruz. Sanayinin kurulacağı alanların da tarım toprakları üzerinde olmasına asla izin veremeyiz. Çünkü bu ilçenin geleceği tarımdadır”

Yenişehir yakın bir gelecekte tarım ürünlerinin işleneceği temiz sanayi olarak adlandırılacak tesislerden oluşan bir ‘tarım sanayi bölgesi’ne de kavuşacak. Böylece burada üretilen ürünler, işlenerek katma değeri daha yüksek ürünlere dönüşüp bu biçimde satışa sunulacak.

Hem vatandaşın, hem de ilçenin kazanacağı şahane projelerden birinin bu olduğunu düşünüyorum.

Her belediyede olduğu gibi Yenişehir Belediyesi’nde de ‘seçim harcamalarının belediye bütçesinden karşılanması yasadışı geleneği’ nedeniyle bir darboğaz olduğunu biliyoruz. Başkan Özel göreve ilk geldiği günlerde borç detaylarını açıklamıştı, bu borçların üzerine sürekli yeni ödemelerin eklendiğini de söylemek lazım.

Bir yandan belediyenin olağan çalışmaları yürütülme gayretinde olunurken, diğer yandan yeni hizmetler yapmak da gerektiğinden ve bu arada sızlanmak meselesi vatandaşın pek hoşuna gitmediğinden, elbette aklı kullanmak, yaratıcı olmak gerekiyor.

İşte tam bu noktada devreye Avrupa Birliği Projeleri giriyor.

Yenişehir’in en önemli eksikliklerinden biri olan hayvan barınağının yapımı için Avrupa Birliği Proje desteklerinden yararlanılacak. Böylelikle bölgenin mühim sorunlarından biri daha çözülmüş olacak.

Sorunlar çok ve yığılmış olunca herkesin ivedilikle meselelere çözüm beklediğinin, durumun Bursa’nın her yerinde böyle olduğunun farkındayım elbette. Şu ana kadar personeli işten çıkarma gibi bir tasarrufta bulunmayan, elindeki ekiple çözümlere yönelen, bu konuda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile de pozitif ve yapıcı görüşmeler gerçekleştiren Ercan Özel, özellikle tarımın desteklendiği ve öncelendiği yoldan şaşmadığı takdirde çok iyi işler yapacak diye düşünüyorum.

Elbette yanlışta, eksikte, gözden kaçan durumlarda, her daim eleştiri hakkımı saklı tutarak; Yenişehir’in bölgeyi gayet iyi tanıyan, akademik odalardan ve akademik kurullardan oluşan danışma ekipleri ile hareket etme gayesinde olan Belediye Başkanı Ercan Özel’e başarılar diliyorum.

HABERLER