Uzun zamandır üzerinde yazmadığım ilçelerden Yıldırım bugünün gündemini doldurup taşırdı benim için. İlk olarak elini çabuk tutup ‘Erken kalkan yol alır’ atasözünün verdiği ilhamla İYİ Parti Yıldırım Belediye Başkanlığı makamına aday adayı olduğunu açıklamaya hazırlanan İYİ Parti Yıldırım Belediye Meclis Üyesi Ferit Gürsoy geldi ziyaretimize.
Hem meclis üyeliğinden hem de siyaseten tanıdığım isimlerden, hoş sohbet, içinde bulunduğu konulara hakim olmak ve çözüm üretmek konusunda gayretli bir isimdir Ferit Gürsoy. Hasılı kelam, Yıldırım İlçesi’nin ihtiyaç duyduğu renkte ve dokuda bir siyasetçidir. Belediye Meclis Üyeliği sürecinde pek çok kişiye dokunmuş olması da cabası elbette.
Benim Meclis Üyeliği görevi sona erdikten sonra bir süre dinleneceğini düşündüğüm Gürsoy, Yıldırım İlçesi’nin kanaat önderlerinin ‘Yetiş Ferit’ demesiyle yepyeni bir yola çıkma kararı almış.
Sloganı da lakabıyla aynı, ‘Yıldırım’a yetiş Ferit…’
Çaylı kahveli uzun bir sohbet gerçekleştirdik. Sorunları, çözüm önerilerini bir bir dinledik. Heybe dolu olunca söylenecek söz de çok oluyor haliyle…
İşin bu kısmını ayrı bir yazıda değerlendirmek üzere rafa kaldırmadan önce eğitimden trafiğe, sağlıktan mülkiyet sorunuyla hemhal olmuş kentsel dönüşüm meselesine kadar pek çok noktaya parmak bastığımızı vurgulamak isterim.
Özetle şöyle diyebilirim, Yıldırım İlçesi’nin siyaset dilini ve çehresini değiştirmeye aday Gürsoy, üç şey için şimdiden söz veriyor:
‘Karalama politikası gütmeyeceğim, yiğidin hakkını yiğide vererek daha iyisini yapmak için çabalayacağım, sorunları görmezden gelerek kendi kendine çözülmesini beklemek yerine taşın altına elimi cesurca koyacağım.’
Yıldırım’ın da en çok ihtiyaç duyduğu şey aslında cesur politik kararlarla topyekün bir değişime gitmek değil mi…
PLAN GÜZEL DE YER YANLIŞ
Yıldırım’da değişim demişken İnşaat Mühendisleri Odası’nın karşı durduğu, daha doğrusu konumu itibariyle itiraz konusu yaptığı bir projeyi de es geçmemek lazım…
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nden gelen açıklamada, hali hazırda ciddi bir otopark sorunu bulunan ve trafiğin en sıkışık olduğu lokasyonlardan Ankara Yolu üzerindeki Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro 4. Bölge Müdürlüğü arasındaki bölgedeki 21 bin metrekarelik alana yapılması planlanan, Duaçınarı Kültür Merkezi’nin yapılmasına yönelik eleştiriler mevcut.
İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, yaptığı yazılı açıklamada;
“Yer seçimi son derece yanlış. Merkez, bölgeyi trafik, özellikle de otopark konusunda iyice içinden çıkılmaz hale getirecek bir uygulama olacaktır. Kaldı ki Yıldırım merkezde yeşil alan, park ve afet acil durum toplanma alanları yönünden de sıkıntılıdır. Göç ve nüfus yoğunluğu düşünüldüğünde bu sıkıntı ileride hissedilir şekilde artacaktır. Barış Manço Kültür Merkezi’ni yıllardır efektif kullanamayan, son dönemde orada açılan kütüphane ile biraz olsun canlanan ilçede aynı kategoride, üstelik cadde boyuna böylesi devasa bir merkez kamu yatırımları açısından ne kadar verimlidir?” sorusunu sordu.
Son derece yerinde bir soru bu, zira 5 büyük merkez ilçesinin tapu işlerinin görüldüğü bir tapu merkezi zaten yeterince ulaşım ve otopark sorunu yaratıyorken, buna birde Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü’nden iş makinesi taşıyan tırların caddeye çıkış manevraları da eklenince, trafik işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor oralarda.
Yıldırım, bu derdine derman beklerken, yapılması planlanan 850 kişilik salon, 300 kişilik seminer salonu, 250 kişilik iki adet nikah salonu, 2 bin metrekarelik ticaret alanı, 400 araçlık otopark, kütüphane, fuaye alanı ve idari birimler ile yeni ve daha büyük sirkülasyonlu bir merkezin açılması trafiğin pençesinde can çekişen, üstüne bir de ulaşım sorunu yaşayan Bursa’da yaranın üzerine tuz basmak gibi olur ancak.
İMO Başkanı Ülkü Küçükkayalar’ın bir sorusu da var Yıldırım Belediyesine;
“Söz konusu uygulamalarda, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Dairesi Başkanlığından görüş alınması zorunludur. Yapı kullanma izni alındıktan sonra otopark yerleri plan ve bu yönetmelik hükümlerine aykırı olarak başka amaçlara tahsis edilemez. İdareler, bina otoparklarının kullanımını engelleyici her türlü ihlalleri önlemekle yetkili ve görevlidirler. Aksi uygulamalarda 3194 sayılı Kanunun ilgili hükümleri uygulanır!” kararı gereği Yıldırım Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden görüş almış bulunmakta mıdır? Görüş alınmış ise bu görüşü kamuoyu ile paylaşılması gerekmez mi?”
Doğrusu nasıl bir ulaşım planlaması yapılarak bu yoğunluğun içine kendine has ayrı bir yoğunluk taşıyacak bu tesisin kurulması izninin verildiğini ben de merak ediyorum.
Tüm bu yazdıklarımdan merkezin yapımına karşı olduğum sonucu çıkmasın lütfen. Bugün yaptığımız sohbetlerin içinde ana fikir olarak, Yıldırım’ın adeta kaderine terk edilmiş, merkez ilçe konumunda bulunan, ama nedense kırsal muamelesi gören yapısından kurtulmasının hem bölgede yaşayanlar hem de Bursa için çok önemli olduğunun altını çizdik defalarca.
Elbette sosyalleşme adına yapılacak her türlü tesis ve yeşil alan bölgenin daha canlı hale gelmesine vesile olacaktır.
Fakat kabul etmek gerekiyor ki, yer seçimi trafik açısından düşünüldüğünde hayli yanlış. Bizim maksadımız kaş yapalım derken göz çıkarmanın önüne geçmek ve mümkünse yol yakınken böyle bir tesisi ulaşımı felç etmeyeceği daha uygun bir lokasyona taşımak olabilir ancak…