Yıldırım Belediyesi’nin en sevdiğim çalışmalarından birinin Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi olduğunu daha önce pek çok kez yazmıştım.
Kalkınmaya ihtiyaç duyan ilçelerde iki tür kalkınma şarttır; ekonomik ve çevresel kalkınma bir de insan kalitesindeki kalkınma…
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, bir yandan kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kesmeden devam ederek ilçesinin çehresini değiştirip ekonomik ve çevresel kalkınmaya zemin hazırlarken, diğer yandan da bahsettiğim Uyumayan Kütüphanelerin sayısını artırarak özellikle gençlerin eğitim düzeylerinin yükselmesine büyük fayda sağlıyor.
Kütüphanenin gençlerin eğitim düzeylerini nasıl yükselttiği kısmına da hemen açıklık getireyim…
Bir zamanlar odamız yok, mutfak masalarında ders çalışıyoruz, koltuk üstünde soru çözüyoruz diyen bizler, büyüyüp çocuklarımızın her birine güzel çalışma ortamları olan odalar oluşturmak için kendimizi parçaladık ya hani, işte artık bu biçimde evde çalışmanın modası geçmiş.
Son 5-6 yıldır çocuklar ellerinde kahveleri ile ya kütüphanelerde ya da kafelerde ders çalışıyorlar ve bu biçimde daha kolay konsantre oldukları iddiasıyla yöntemlerinden asla vazgeçmiyorlar.
İşin bu kısmında da Uyumayan Kütüphane gibi kafelerden daha çok çalışma alanı olan eğitim yuvaları giriyor devreye…
İnternet var, çalışma masası var, çalışma arkadaşları var, en önemlisi de etrafında sürekli ders çalışarak sana bu çalışma sürecinde yalnız olmadığını hissettiren kocaman bir sessiz kalabalık var…
Yıldırım’da iyi işler yapmak için öncelikle ilçenin insan altyapısını güçlendirmek gerektiğinin, bunun en kestirme yolunun da eğitimden geçtiğinin bilinciyle yıllardır hareket eden Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz bu işte kararlı görünüyor.
Bu kez benim özellikle Nilüfer’de olmasını çok istediğim Uyumayan Kütüphane konseptine yepyeni özellikler de eklenerek tam bir üniversite hazırlık kampüsüne çevrilmiş alan.
Bahsettiğim projenin adı ‘Kütüphaneden kampüse’
“Kampüse giden yol kütüphaneden geçer sözüyle yola çıktık” diyor Oktay Başkan.
“Genç kardeşlerimizle zaman zaman bir araya geliyoruz. Kütüphaneden kampüse programıyla öğrencilerimizi deneme sınavlarından soru çözümüne, akademik programlardan meslek programlarına yıl boyunca destekleyeceğiz. Kütüphanelerde öğrenci kulüpleri oluşturacağız. Eğitim programlarından faydalanmak isteyen öğrencilerimiz En’ler Kulübü’ne üye olacak. Gençlerin akademik gelişmelerine katkı sağlamak amacıyla her ay deneme sınavları yapacağız. Gençlerin kendini ölçtüğü bu sınavlarda sıralama yapan öğrenci ve koçlarına ödüller vereceğiz. Öğrenciler çözemediği soruları alanlarında uzman öğretmenlerle çözecek. Düzenlenecek üniversite gezileriyle üniversite imkanlarını öğrenme fırsatı bulacaklar. Öğrencilerimize potansiyellerini gerçekleştirmeleri için motivasyon programları düzenleyeceğiz…” diye devam ediyor.
Hatırlarsınız bundan birkaç ay önce Osmangazi Belediyesi’nin de ilçe sınırları içindeki okullarda sınava hazırlanan öğrenciler arasından talepleri toplayıp interaktif eğitim desteği sunan bir programı hayata geçirdiğini yazmıştım.
Bahsettiğim program da çok talep görmüş, önümüzdeki yıl kapasitesini iki üç kat artırma planıyla yola devam eden bir çalışma olarak Bursa eğitim camiasındaki yerini almıştı.
Bunların hepsi benzer işler ve çok da güzeller…
Yıldırım İlçesindeki kütüphanelerin 75 bin 537 aktif üyesi mevcut hali hazırda. Başka ilçelerden de Uyumayan Kütüphane konseptinde ders çalışmak için ilçeye giden öğrenciler var. Hatta kütüphanede çoğunlukla yer bulunamadığı için gidemeyen pek çok öğrenci de var.
Buraya kadar her şey çok şahane, bundan sonrasının da özellikle 150-200 bin lira arasında değişen hazırlık kursu ücretlerini karşılayamayan, saati bin lira ile bin 500 lira arasında değişen özel derse yetemeyen velilerin çocukları için şahane devam edeceğine eminim.
Belki tam bir eşitlik sağlamayacaktır, ama yolu yalnız yürümediğini bilecek Yıldırım’da üniversite sınavına hazırlanan gençler.
Buradan şöyle bir ders çıkarmak da şart bence. Vakti zamanında devlet okuluna ihtiyaç duymadığı için, alım gücü çocuğunu özel okula göndermeye yettiği için, mahallesinde devlet okulu olup olmadığını dahi bilmeyen Nilüfer İlçesi sakinleri yaşanan ekonomik krizle birlikte devlet okuluna ihtiyaç duyduğunda iş işten geçmiş, okul alanlarının büyük bölümü özel okul inşa etmek isteyenlerce çoktan işgal edilmişti hatırlarsanız.
Şimdilerde Altınşehir Mahallesindeki okul alanlarına devlet okulu yaptırmak için ciddi bir çaba içine giren Altınşehir Eğitim Gönüllüleri Derneğini de yazmıştık yakın tarihli bir yazımızda.
Hani demem o ki, Nilüfer’in de bu konsepte, Uyumayan Kütüphanelere, üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin belediyeler tarafından oluşturulacak eğitim desteklerine ihtiyacı var. Siz fark etseniz de etmeseniz de durum bu…
Mevcut kütüphanelerin bazılarının 24 saat çalıştırılması, dijital platformda üniversite hazırlık öğrencilerine verilecek motivasyon içerikli psikolojik destekler çok fark yaratacaktır…
Bunun için büyük bütçeler gerektiğini de sanmıyorum. Hem çocuklar kafelerde ders çalışmaktan kütüphanelere terfi ederler hem de kendilerini yalnız ve zorlu bir yolculuktaymış gibi hissetmekten kurtulurlar.
Çocukların mutluluğu için biraz masrafa değer bence…