Ulaşım sıkıntısının gölgesinde yaşamaya çalışan ve üzerindeki göç yükünü ne yapacağını bilemeyen bir şehre dönüştü Bursa.
Ulaşım sıkıntısı sadece şehir içi ulaşım olarak algılanmasın.
Hayalleri var Bursa’nın…
Yüksek Hızlı Tren gibi hayaller…
Geçtiğimiz günlerde Bursa’yı Ankara ve İstanbul’a yüksek bir hızla bağlayacak olan trenin Yenişehir kesimi T04 Tüneli Ayna Birleşim Töreni gerçekleştirildi. Osmaneli-Bursa arasındaki 10 tünelden ilki tamamlanmış oldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Projemiz tamamlandığında, yüksek hızlı trenlerle Ankara-Bursa ve Bursa-İstanbul arasındaki demir yolu seyahati, kesintisiz, hızlı ve konforlu bir şekilde yaklaşık 2 saat 15 dakika olacak” dedi.
Ancak Ulaştırma Bakanı’nın bu müjdesine vatandaşlardan tepkiler var.
Temeli 2012 yılında atılan ve bitiş tarihi olarak 2017’nin işaret edildiği proje hala tamamlanmadı. Pek çok ilin hızlı tren projeleri bu süreçte hayata geçirildi, ancak Bursa’nın eli bu konuda da boşta kaldı. Şimdilerde projenin bitiş tarihi olarak 2024 telaffuz ediliyor.
Eğer 2024 tarihinde proje tamamlanırsa tam 12 yıldır yapımı süren bir hızlı trenden bahsediyor olacağız. Teknolojinin bu kadar hızlı ilerlediği günümüzde, projenin tamamlandığı zaman hızlı trenin hızının bize yetip yetmeyeceği de sorgulanması gereken konulardan biri olacak muhtemelen.
Bakan hızlı tren projesinin kendi döneminde aksamadan yürüyor olduğunu dile getirse ve bu konuda çok umutlu olduğunu söylese de, Bursa’nın özellikle büyük ulaşım projeleri konusunda üvey evlat muamelesi gördüğü gerçeği ortada.
Hızlı trenin tamamlanması durumunda özellikle İstanbul ulaşımı konusunda sağlayacağı avantaj da vatandaşlara pek cazip görünmüyor.
Osmangazi Köprüsü’nün kullanılması halinde Bursa-İstanbul arasının hali hazırda bir buçuk saat içerisinde gidilen bir mesafe olduğunu dile getiren vatandaşlar;
“Bu trenin hızı nerede?” diye soruyor.
Güzergahından 10 yıldır süren inşaatına kadar her konuda eleştiri yağmuruna tutulan Yüksek Hızlı Tren Projesine bir eleştiri de İnşaat Mühendisleri Odası Çalışma Grubu Üyesi Cengiz Duman’dan geldi.
Projenin tanıtım posterlerinde açıklanan yolcu taşıma bilgilerindeki yanlışlığa dikkat çeken Duman;
“Sayın Adil Karaismailoğlu, sanırım size yanlış bilgiler verilmiş. Araştırmalarıma göre 1 SET trende maksimum 419 yolcu taşınıyor!
Yıllık 30.000.000 yolcu, aylık; 2.500.000, günlük; 83.333 yolcu yapar!!!
Toplam yolcuyu karşılıklı düşünsek dahi 419 toplam yolcu ile hareket eden tren setlerinin ful dolu olarak ortalama 14 DAKİKA da bir hareket etmesi gerek!!!
Bilgiyi aldığınız kaynağı tekrar teyit etmeli ve bugüne değin bu ve bunun gibi vermiş olduğu diğer bilgileri de check etmenizi rica ediyorum!!!
İşte bu bilgilerden ve bilgi verenlerden ötürü Hızlı Tren hattı 2012 den beri bitmiyor. Şimdi size diyorlar ki hat 2024 de bitecek!!! 1 Ocak 2025 de ömrümüz yeterse hatırlatırım ne oldu hat diye!!!”
Açıklamasıyla gündeme getirdi eleştirilerini.
Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu her ne kadar hızlı tren projesiyle ilgili umut dolu olsa da sık sık yapılan açılışlar, temel atma törenleri, ertelenen bitiş tarihleri, bu konu hakkında bir güvensizlik oluşturuyor.
Buradan bakıldığında, güvensizlik sorununun çözülmesi açısından, Cengiz Duman’a katılmamak elde değil. Doğru ve gerçekçi bilgilerin paylaşımı gereksiz umutlanmanın önüne geçer en azından.