Norm Haber

Yumurtaya yeni düzenleme

Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği, "gıda güvenliğini sağlamak, tüketiciyi yanıltmamak ve haksız rekabeti önlemek" amacıyla güncelleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan değişiklik taslağı, Avrupa Birliği’nin ilgili düzenlemesine uygun olarak, A sınıfı yumurtaların tüketiciye ulaştırılma süresinin yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olması gerektiğini belirtiyor.

AB tüzüğündeki düzenlemeye göre, A sınıfı yumurtalar yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı ve işaretlenmeli. Aksi halde bu yumurtalar B sınıfı olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, ‘son tüketim tarihi’ yerine ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ ifadesi kullanılıyor. Türkiye Gazetesi’ndeki habere göre, yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, uygun şartlarda saklanan yumurtaların daha uzun süre tüketilebileceğine dikkat çekti. Afyon, marketlerde 15-20 gün bekleyen yumurtaların israf edildiğini, oysa 35-40 gün bekleyenlerin de uygun koşullarda tüketilebileceğini belirtti.

Tüketiciye ulaşma süresinin 28 gün olarak önerildiğini vurgulayan Afyon, bu düzenlemenin doğru olduğunu ifade etti. Ayrıca, yumurtaların saklanma koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini ve kabuk bütünlüğü bozulmamış, temiz yumurtaların daha uzun süre kullanılabileceğini söyledi. Marketlerde 28 günden fazla bekleyen yumurtaların toplanacağını da ekledi.