Norm Haber

Yunuseli için ‘2040’ planı! İmara açılacak mı?

Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 2040 Çevre Düzeni Planı'na dair açıklamalarda bulunan Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi eski Başkanı Füsun Uyanık, Yunuseli Havaalanı'nın 2040'taki planda aynen korunduğunu söyledi.

Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi eski Başkanı Füsun Uyanık, Olay Gazetesi’nden Mustafa Özdal’a verdiği mülakatta kent gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Uyanık, Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 2040 Çevre Düzeni Planı’nı değerlendirerek, “Biz anlıyoruz ki planlar gönderilmiş ondan sonra kurumlar görüşlerini söylemişler ama bir fizibilite çalışması yok. İptal edilen mahkeme kararlarının planlara işlendiğini görüyoruz. BESOB’un Çatatepe Esnaf Sanayi Sitesi gibi. Bu projeye biz 6-7 dava açmıştık. KOTİYAK, TOGG gibi plan değişiklikleriyle hayata geçirilmek istenen projelerin 2040 Çevre Düzeni Planı’na  işlendiğini görüyoruz. Depremsellikle ilgili Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın ve taşkın alanların plan üzerinde gösterilmediğini görüyoruz. Önerilerimi söyleyeyim.  Öncelikle Bakanlık düzeyinde tüm teknik ekibin bir araya gelip, 2040’a kadar yapılması planlanan  projelerin görüşülmesi, ardından Bursa halkı ve meslek odalarıyla birlikte konuşulması gerekir. Konuşulduktan sonra oluşacak taslak karşısında, siyasi irade dik durmalı. Yani planın korunması ve delinmemesi gerekir.  Bakanlıkların da plana müdahale etmemesi lazım.  Bursa, sadece il bazında düşünülmemesi gereken bir kent. Çevresindeki İstanbul Yalova, Kütahya,  Bilecik, Eskişehir, Balıkesir ve Çanakkale Çevre Düzeni Planı ile irdelenip, 2040 Çevre Düzeni Planı’na veri teşkil etmeli.  Mesela Çanakkale’de köprü yapılıyor. Köprünün Bursa’ya etkisini 2040 Çevre Düzeni Planı’nda görmemiz gerekir. Her gün  kurumlarla toplantı  yapılmalı. Siz kentin anayasasını yazıyorsunuz. Bursa tarım şehri mi, yoksa hizmet, sanayi veya turizm kenti mi olacak? Buna karar verilmesi lazım ama taslak planda bu sorunun yanıtı yok.” ifadelerini kullandı.

YUNUSELİ KONUSU

Füsun Uyanık, Bursa kamuoyunu meşgul eden Yunuseli Havaalanı arazisinin, 2040 Çevre Düzeni Planı’ndaki konumuna ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Uyanık, “Yunuseli Havalanı aynen korunuyor bu plana göre. Yani  orada bir imar alanı görünmüyor” dedi.

Uyanık, plana göre Bursa’nın 2040 nüfusunun 4 milyon 71 bin 711 olarak öngörüldüğünü dile getirdi.