3 bin yıllık tarihi Eğil Kalesinde kazı çalışmaları başladı

Diyarbakır’ın ğil ilçesinde yaklaşık 3 bin yıl önce inşa edildiği değerlendirilen Eğil Kalesi’nde arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı.

3 bin yıllık tarihi Eğil Kalesinde kazı çalışmaları başladı

Kur’an-ı Kerim’de isimleri geçen Zülkifl ve Elyesa peygamberlerin defnedildiğine inanılan, manevi ikliminin yanı sıra Kralkızı Baraj Gölü, su sarnıçları ve tarihi yapısıyla da ilgi gören ilçede kaymakamlık ve belediyenin girişimi, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile başlatılan kazıda belediyeden 30 işçi görev alıyor.

İlçedeki turizm faaliyetleri ile kazı alanında inceleme yapan Vali Münir Karaloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Eğil ilçesinin ve çevresinin tarihi, doğası ve kültürüyle önemli bir bölge olduğunu söyledi.Ziyaret tepesi denilen alanda 2 peygamber ve birçok Nebi’nin kabrinin bulunduğunu ve bunun da önemli bir değer olduğunu ifade eden Karaloğlu, “Eğil’de kale ile ziyaret tepesini birbirine bağlayan bir yürüyüş yolu yapıyoruz. Bölgeye gelen ziyaretçiler, Eğil Kalesi’ni gezdikten sonra buradan ziyaret tepesine yürüyerek gidebilsinler. Eğil’deki değişim ve dönüşümü sizler de izliyorsunuz. Eğil’in gerçekten çehresi değişiyor. Yeşil ve beyaz bir Eğil’e dönüşüyor.” dedi.

İlçede yapılan peyzaj ve altyapı düzenlemelerine de değinen Karaloğlu, şunları kaydetti: “Eğil, Diyarbakır’ın hem inanç turizmi hem de kültür ve doğa turizmi açısından en önemli bölgelerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu kale bölgenin en önemli kalelerinden biri. Devletimiz, hükümetimiz Kültür ve Turizm Bakanlığımızın izinleriyle artık burada kazılarımız başladı. İnşallah bundan sonra buradaki kazılarla Eğil ve Eğil Kalesi daha çok Türkiye ve dünya gündeminde olacak diye temenni ediyorum.”dedi…

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir