AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, AB hukukunu ihlal ettiği gerekçesiyle Polonya’ya karşı başlatılan 7. madde prosedürü kapsamında çalışmaların tamamlandığı belirtildi. Polonya’nın son dönemde yaptığı değişikliklerle ülkede artık hukukun üstünlüğü ilkesinin ihlaline ilişkin ciddi bir riskin bulunmadığı ifade edilen açıklamada, AB Komisyonu’nun 7. madde prosedürünün sonlandırılması kararı aldığı bildirildi. Konu 21 Mayıs’ta Brüksel’de düzenlenecek AB Bakanlar Konseyi toplantısında karara bağlanacak.
‘BAŞBAKAN DONALD TUSK VE HÜKÜMETİNİ TEBRİK EDİYORUM’
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, “Bugün Polonya için yeni bir sayfa açılıyor. 6 yılı aşkın bir süreden sonra 7. madde prosedürünü sonlandırabileceğimize inanıyoruz. Başbakan Donald Tusk ve hükümetini bu önemli atılımdan dolayı tebrik ediyorum. Bu sıkı çalışma ve kararlı reform çabasının bir sonucu” dedi.
7. MADDE PROSEDÜRÜ NEDİR?
Üye ülkeyi disipline etme ve cezalandırma imkanı tanıyan AB Anlaşması’nın 7. maddesi kapsamında yürütülen soruşturma neticesinde söz konusu ülkenin AB değerlerine aykırı hareket ettiği kararı çıkarsa, o ülkeye karşı yaptırımların önü açılıyor ve AB kurumlarındaki oy hakkı askıya alınabiliyor.
YARGI BAĞIMSIZLIĞININ İHLAL EDİLDİĞİ GEREKÇESİYLE POLONYA’YA SORUŞTURMA AÇILMIŞTI
Polonya’da 2015 yılında iktidara gelen Hukuk ve Adalet Partisi (Prawo i Sprawiedliwosc) reform adı altında yargı alanında yaptığı yasal düzenleme nedeniyle çok kez Avrupa Birliği kurumlarıyla karşı karşıya gelmişti. Hakimlerin atanması, görevden alınması, emekliye sevk edilmesinin Adalet Bakanı’nın iznine bırakılması, Yüksek Yargı bünyesinde yeni daireler oluşturulması gibi pek çok yeni düzenlemeyle ülkede yargıç güvenliği ve yargı bağımsızlığının ihlal edildiği gerekçesiyle AB Komisyonu tarafından Polonya’ya yönelik çok sayıda soruşturma açılmıştı. Polonya hükümetinin geri adım atmaması üzerine ise Komisyon, AB değerlerine ve AB hukukuna aykırı hareket ettiği gerekçesiyle 20 Aralık 2017 tarihinde Polonya’ya yönelik 7. madde prosedürünü devreye sokmuştu. AB tarihinde bir ilk olan bu durumla Polonya meselesi Komisyon düzeyinden AB Bakanlar Konseyi düzeyine yükselmişti.
TUSK HÜKÜMETİ YARGININ YENİDEN BAĞIMSIZLIĞA KAVUŞMASI İÇİN EYLEM PLANI SUNMUŞTU
Donald Tusk başbakanlığındaki koalisyon hükümeti, ülke yargısının yeniden bağımsızlığa kavuşması için 9 yasadan oluşan bir eylem planı sunmuş, AB hukukuna ve Avrupa Adalet Divanı kararlarına uyma taahhüdünde bulunmuştu. Tusk hükümetinin bu adımıyla yıllardır bloke edilmiş olan AB fonları önündeki engeller kalkmış, 2 ay içerisinde AB’den Polonya’ya 6,3 milyar euro ödeme yapılmıştı.
YORUMLAR