ABD Lübnan’daki vatandaşlarını İstanbul üzerinden tahliye edecek

İsrail’in Lübnan’ın güneyinde kara harekatına başlamasının ardından bölgedeki mahalleler bir bir boşaltılıyor. Ülkede iç çatışmalarda da artış yaşanırken ülkeler vatandaşlarını bölgeden kurtarmak için uçak seferleri düzenliyor. ABD de vatandaşlarını İstanbul üzerinden ülkeye dönmelerini sağlayacak

ABD Lübnan’daki vatandaşlarını İstanbul üzerinden tahliye edecek
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD’nin ülkeyi terk etmek isteyen Amerikalılar için Salı günü Beyrut’tan İstanbul’a bir uçak kiraladığını söyledi.

Miller, “Talep olması halinde ek uçuşlar düzenlemeyi umuyoruz” diye ekledi. Amerika Birleşik Devletleri ayrıca son birkaç gün içinde Beyrut’tan ticari uçuşlarda Amerikalılar için 800 koltuk belirledi, ancak bu koltukların hepsi dolmadı.

İngiliz hükümeti Perşembe günü yaptığı açıklamada, vatandaşlarını ve bakmakla yükümlü oldukları kişileri Lübnan’dan tahliye etmek için birkaç uçuş kiralayacağını söyledi. Dışişleri Bakanı David Lammy sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, 150’den fazla kişiyi taşıyan ilk uçağın bir gün önce indiğini söyledi.
İspanyol haber ajansı EFE’nin bildirdiğine göre Perşembe günü de İspanyol hükümeti tarafından kiralanan bir Airbus A330, ülkedeki yaklaşık 380 vatandaşını tahliye etmek üzere Beyrut’a ulaştı. Önümüzdeki günlerde daha fazla kiralık uçağın geleceği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, bir gün önce Almanya’nın Lübnan’dan 130 kadar vatandaşını tahliye ettiğini söyledi. Bakanlığa göre bu uçak Lübnan’daki siviller için 5 ton insani yardım da ulaştırdı.

nda İtalya ve Hollanda’nın da bulunduğu diğer bazı dışişleri bakanlıkları, şiddet olaylarının yoğunlaşması üzerine uyarılarda bulundu ve vatandaşlarına yardım teklif etti. Kanada Dışişleri Bakanlığı, Lübnan’dan kalkan çeşitli ticari uçuşlarda Kanada vatandaşları için 1000 koltuk temin ettiğini söyledi.

Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly Pazartesi günü yaptığı açıklamada vatandaşlara seslendi ve “Lübnan’daysanız hemen ayrılmalısınız” dedi. Joly ayrıca “Eğer size uçak ayarlanırsa hemen kabul edin” ifadelerini kullandı.

Bakanlığa göre Çarşamba günü itibariyle 200 Kanadalı Lübnan’ı terk etmişti.

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong televizyonda yayınlanan bir basın açıklamasında Avustralya’nın da Lübnan’da yaşayan 1700 Avustralya vatandaşı ve aileleri için 500’den fazla koltuk temin ettiğini söyledi. Ayrılmak isteyen vatandaşların Cumartesi gününe kadar beklemek zorunda kalacaklarını ve Kıbrıs’a uçacaklarını söyledi.

Wong, “Lütfen size sunulan seçenek ne ise onu kullanın” dedi ve ekledi: “Lütfen tercih ettiğiniz rotayı beklemeyin”

Rusya Devlet Haber Ajansı TASS’ın bildirdiğine göre Rusya, ülkenin acil durum bakanlığı tarafından işletilen bir uçağı kullanarak 60 vatandaşını tahliye etti. Rus haber medyasının bildirdiğine göre, insani yardım da götüren uçağın Perşembe günü Moskova’ya inmesi bekleniyordu.

Lübnan’da çalışan çok sayıda yabancı uyruklu kişi evlerini terk eden Lübnanlılarla birlikte mahsur kalmış durumda. BM kuruluşu olan Uluslararası Göç Örgütü’ne göre, yaklaşık 5,3 milyon nüfusa sahip Lübnan, çoğu Asya ve Afrika’dan gelen ev işçileri olmak üzere tahmini 177 bin göçmen işçiye ev sahipliği yapıyor.

 © 2024 The New York Times Company 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir