ABO sistemini örneklerle tane tane anlattı: Felaket!

Türkiye’deki emeklilik sistemine dair değerlendirme yapan Ekonomist İbrahim Kahveci, “Emeklilik sistemi Türkiye’de felaket durumda” dedi. Kahveci, “Çalıştıkça maaşı düşen bir ülke. Neresini tutsan felaket” diye konuştu.

ABO sistemini örneklerle tane tane anlattı: Felaket!

Ekonomist İbrahim Kahveci, Halk TV’de Seda Selek ile ‘Neden Sonuç’ programında Türkiye’deki emeklilik sistemine dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de emeklilik sisteminin felaket durumda olduğunu söyleyen Kahveci, 2000 öncesinden örnekler vererek şöyle konuştu:

“2000 öncesinde, çalışan insanlardan kesilen para aynı. 2000 öncesinde senden aldığım 100 liranın 70’sini sana emekli aylığı olarak vereceğim denilmiş. 2000’de bir reform yapıyorlar 100 liranın 50 lirasını sana vereceğiz diyorlar. 2008’de 50’de değil 35 lira vereceğiz diyorlar. Parayı yarı yarıya hiç ettiler.”

Kahveci şöyle devam etti:

‘ÇALIŞTIKÇA MAAŞI DÜŞEN BİR ÜLKE’  

Bu, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) dediğimiz sistemi getirdi. Bir ülkede 25 yılda emekli olunmaz ama EYT sistemi de felaket. 47 yaşına gelmiş vatandaş ’emekli olacağım’ diyor. Maaş 3 bin lira alacak. Devlet, ‘Hayır senin yaşın dolmadı, 7 yıl daha çalışacaksın’ diyor. 7 yıl daha çalışıyor, fona para ediyor, emekli olunca maaşı düşüyor. Çalıştıkça maaşı düşen bir ülke. Neresini tutsan felaket.

‘KAĞIT ÜZERİNDE CENNET YARATIYORLAR’  

SGK’nın sitesinde 4A dediğimiz yani işçinin asgari emekli maaşı 2 bin 523 lira gözüküyor. Bin 500 lira ya birçoğunun maaşı. Kağıt üzerinde cennet yaratıyorlar. Emekli maaşları geçen yıl bin liraydı. Cumhurbaşkanı ‘Biz bin lira olan emekli maaşlarını pandemide bin 500 liraya çıkarttık’ dedi. SGK’nın sitesinde en düşün emekli maaşı 2 bin 523 lira gözüküyor.

’16 MİLYON 18.5 MİLYONA BAKIYOR’ 

Bugün Türkiye’de kayıtlı çalışan sayısı 21 milyon. Bunun 5 milyonu devlet kadrosu, geriye 16 milyon kaldı. 14 milyon emekli var. 16 milyon, 18,5 milyona bakıyor şu an Türkiye’de. Çalışmayı teşvik edici, geç emekliliği teşvik edici teşvikler verilmesi gerekiyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir