Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bursa’ya geldi. Bakan Tunç, Bursa ziyaretleri kapsamında, Mudanya Üniversitesi’nin akademik yılı açılış töreninde açıklamalarda bulundu.
Düzenlenen açılış törenine, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, AK Parti Bursa Milletvekillerinden Emine Yavuz Gözgeç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Karip, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Yılmaz, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Karip, Filistin, Gazze, Lübnan’da yaşanan katliamı kınayarak konuşmasına başladı. Karip, “Bir ülkenin kalkınması kuşkusuz iyi eğitim almış genç nesilden geçer. Yakın coğrafyamızda çeyrek yüzyıl içerisinde Balkanlar ve hemen sınırlarımızın ötesinde zalimleri, katliamları gördüğümüzde insani değerlerden uzak bir eğitiminde sadece bu ülkelerin, kitle imha eğitim aldıklarını görüyoruz. Bir taraftan ülkenin ihtiyacı olan temel becerilere sahip gençler yetiştirmeyi hedeflerken, insanı merkeze alan bir eğitimi hedefliyoruz. Mudanya Üniversitesi Kültür Vakfı tarafından Gıyasettin Bingöl önderliğinde eğitime başladı. Biz hem nitelikli insan yetiştirmek hem de insanlığın sorunlarına çözüm üretecek gençler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Biz öğrencilerimizin yüzde 20’sini tam burslu olarak kabul etmeyi tercih ettik, yüzde 50’sini ise yüzde 50 burslu olarak kabul ediyoruz. Bu kararın ne kadar isabetli bir karar olduğunu yerleştirme sonuçları açıklandığında gördük. Kontenjanımızın birçok bölümünün tamamını doldurduk ve vakıf üniversiteleri arasında çok iyi bir yere yerleştik. Hem gençlerimizi teknik bilgilerle donatma bakımımdan hem de hayata hazırlama ve insani, evrensel değerlere bağlı kalma, ülkeye, hizmet etme bakımından sorumluluğumuzu üzerimize yükledi” ifadelerini kullandı.
“ÜNİVERSİTELERİN EĞİTİM KALİTESİNİ ARTTIRMAK İÇİN ÇABALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”
Mudanya Üniversitesi Akademik Yılı açılış töreninde konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Mudanya Üniversitesi’nin güzel bir başlangıç yaptığını söyledi. Gıyasettin Bingöl’ün bir başarı hikayesinin olduğunu söyleyen Bakan Tunç, Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi yanında Mudanya Üniversitesi’nin de Bursa’ya değer katacağını dile getirdi. Mudanya Üniversitesi’nin kurulması için kendilerinin de oy verdiğini söyleyen Tunç, bir ülkenin kalkınması için en önemli unsurun eğitim olduğunu vurguladı. Tüm ülke genelinde üniversitelerin 68’den, 208’e çıkarıldığını, bütçede en önemli payın eğitime ayrıldığını belirtti. Tunç, “Üniversitelerin eğitim kalitesini daha da arttırmak için çabamızı sürdürüyoruz. Mudanya Üniversitesi de daha yolun başındayken akademik kadrosunun çok iyi olduğunu görüyoruz. Mudanya Üniversitesi’nin gelecekte tercih edilir ve geleceğinin parlak olduğu görülüyor. Büyük başarılar ilk adımla başlar. 3. yılda bu başarı sağlandığına göre Mudanya Üniversitesi, Türkiye’nin göz bebeği üniversitelerden biri haline gelecektir. Biz de gelecekte Mudanya Üniversitesiyle, Bursa ile gurur duymaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“SAVUNMA SANAYİSİNDE YERLİLİK ORANINI YÜZDE 20’DEN YÜZDE 80’E ÇIKARDIK”
Kalkınmada eğitimin en önemli unsur olmasının yanında adaletin de çok önemli olduğunu söyleyen Tunç, yönetim anlayışlarının temelinde insan olduğunun altını çizdi. Tunç, “Her alanda insanı güçlendirmek için çalıştık. İnsanları güçlendirmenin yanında çocukları da eğitimde iyi bir noktaya getirmek için çalıştık. Bursa’yı eserlerle donattık. Enerjiden, savunmaya, alt yapı yatırımlarına varıncaya kadar her alanda büyük atılımlar gerçekleştirdik. Yüzde 20 savunma sanayinde yerlilik oranı varken bu sayı yüzde 80’e çıktık. Bu sayıyı yüzde 100 yapmamız gerekli. Bugünkü aldığımız mesafeyle yetinmeden, dünyada Türkiye’yi en güçlü ülkeler arasında görmemiz lazım. Dünyada adaletin, hakkaniyetin yolu savunmadan geçiyor. Dünyada adaletsiz bir sistem var. Uluslararası sistemin insanların sorunlarına cevap veremediğini, uluslararası kuruluşların etkisiz olduğunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her fırsatta söylüyor. Dünyanın gözü önünde çocuklar, kadınlar katlediliyor. 41 binden fazla insan katledildi. Bu katliamı durdurabilen bir kurum, kuruluş yok. Uluslararası kuruluşların aldığı kararlar sınırlı ve alınan kararlar da uygulanmıyor. Bir asırdan beridir yerlerinden, yurtlarından edilmek istenen insanlar var” açıklamalarında bulundu.
“ERDOĞAN, YARGI REFORM STRATEJİ BELGESİNİ AÇIKLAYACAK”
İsrail’in bir maşa olduğunu ve İsrail’e yardım edenlerinde azmettiriciler olduğunu söyleyen Bakan Tunç, “Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı bir soruşturma başlattı. Soykırım olduğu söylendi ve Netanyahu için tutuklama istendi. Hala bir sonuç çıkmadı. Oradaki savaşı, soykırımı daha da geliştirme peşindeler. Biz hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz. Öngörülebilir bir adalet sistemini oluşturma noktasında çok mesafe aldık. Fikir özgürlüğü, ifade özgürlüğü kısıtlanamaz. Şiddet varsa orada düşünce özgürlüğünden bahsedilemez. Terörle mücadele ediyoruz. Hemen yanı başımızda terör örgütü kırılmaya çalışılıyor. Ülkemizde terörün her türlüsüyle mücadele ediyoruz. İktidarıyla, muhalefetiyle birlik olmak zorundayız. Bu anlamda ülkemiz 22 yıldan bu yana temel hak ve özgürlüklerinin alanının genişletilmesi noktasına önemli mesafeler aldı. 80 yıldır uygulanan kanunlarımızı çağın ihtiyaçlarına cevap verir hale getirmiş olduk. Toplum gelişiyor, ihtiyaçlar artıyor, yeni suç tipleri ortaya çıkıyor. Sosyal medya ile birlikte suçlar artıyor. İhtiyaçlara uygun mevzuat düzenlemeleri yapmak gerekiyor. Son günlerdeki cezasızlık eleştirilerini dikkate alıyoruz. Suç ve suçluyla mücadelede tüm aşamalar birbirinden değerli. Caydırıcılığı sağlamak, suç işlemelerini engellemek gibi birçok çalışmayı yaptık. Yargı Reform Strateji Belgesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önümüzdeki günlerde açıklanacak. Taslak çalışmalarımızı milletvekillerinin takdirlerine sunacağız. Toplumun huzuruna sunan suç şebekelerine taviz vermeyeceğiz” diye konuştu.
“YENİ ANAYASA DEMOKRATİK STANDARTLARI DAHA YUKARIYA TAŞIYACAKTIR”
Anayasal düzenlemeler yaptıklarını dile getiren Tunç, “Kadına şiddet, çocuk cinayetleri konusunda birçok düzenlemeyi, reformu hayata geçirdik. 2012 Anayasa Değişikliği hayata geçti. Ülkemizin yüksek standartlı demokrasiye kavuşması vatandaşlarımız için önemliydi. Darbe anayasasındaki ruhu azaltmak için çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdik. Gençlerimizin omuzlarında Türkiye Cumhuriyeti yüzyılı inşa edilecek. Gençlerimize güveniyoruz. Güçlü Türkiye inşa edilecek. Bizim onlara da bir borcumuz var. O da demokratik anayasaya kavuşturmak. Olumsuz tabloyu, olumlu hale getirme yolunda çalışmalar yapıyoruz. Yeni anayasa demokratik standartları daha da yukarıya taşıyacak. Devletle millet arasında bir toplum sözleşmesi olacak. Temel hak ve özgürlükleri öne alan bir anayasa değişikliği olacak. Türkiye çok daha ilerleyecek. 2024-2025 Akademik öğretim yılının başarılarla geçmesini diliyorum. Kitap okumak en önemli şey. Vaktimizi boşa geçirecek çok fazla unsur var. Dirayetli olmak, kitap okumaya ağırlık vermek lazım. Düşünce ufkumuzu geliştirmemiz gerekiyor” diyerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
“MUDANYA ÜNİVERSİTESİ’Nİ DÜNYA ÜNİVERSİTESİ YAPMAYI HEDEFLİYORUZ”
Kendi hayat hikayesini anlatarak konuşmasına başlayan Mudanya Üniversitesi Kurucusu Gıyasettin Bingöl, 22 Aralık 1982’de Kitap Evi açtığını dile getirdi. Erzurum’dan, Bursa’ya geldiğini ifade eden Bingöl, Erzurum’daki Kitap Evi’ni kapatarak, Bursa’ya Kitapçılar Çarşısını açtığını söyledi. Bursa’nın en prestijli yerine Kitapçılar Çarşısını açtıklarını belirten Bingöl, üniversite açma hedefi doğrultusunda geçirdiği yolculuğu anlattı. 7 bölümde tercih edilme noktasında Türkiye’nin 5’inci sırasında olduklarını dile getiren Bingöl, Mudanya Üniversitesi’ni dünya üniversitesi yapma yolunda çaba sarf ettiklerini vurguladı.
YORUMLAR