Afetin tanıkları: Sel güç toplaya toplaya geldi!

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesini adeta yutan sel felaketinden mucize eseri kurtulanların tanıklıkları selin nasıl meydana geldiğini gösteriyor. Akaryakıt istasyonu sahibi Mustafa Yücetürk ve doğa tutkunu bisikletçi Mustafa Yıldırım’ın söyledikleri, Bozkurt’u yerle bir eden selin, saatlerce süren aşırı yağışın ardından birike birike, güç toplaya toplaya geldiğini ortaya koyuyor.

Afetin tanıkları: Sel güç toplaya toplaya geldi!

Bozkurt’ta akaryakıt istasyonu sahibi olan Mustafa Yücetürk, selin 50 kilometrelik mesafeden başlayıp geldiğini, Elmalıtekke’de bulunan Ebru-2 HES regülatörünü taşıp aştıktan sonra köye büyük hasar verdiğini, bu durumu kendilerine telefonla bildiren köyün eski muhtarının “Bu çay Bozkurt’a sığmaz” dediğini aktardı.

Elmalıtekke’deki Ebru-2’den 10 kilometre kadar sonra Tezcan köyü mevkiinde Ebru-1HES regülatörü bulunduğunu belirten Yücetürk, buraları aşa aşa, ağaçları köprüleri önüne kata kata gelen selin yatağına sığmaz hale geldiğini, girişteki Sınarcık köprüsünü de yıktıktan sonra ana köprüyü set haline getirip şehre taştığını söyledi.

Yücetürk, Elmalıtekke’dengelen telefonunun ardından arabasına atlayıp, uyarı olarak klakson çala çala işyerine kadar geldiğini, burada bulunan otoları çektirmeye çalıştığını, ancak bu kadar büyüyeceğini kendisinin de beklemediği selden istasyonun çatısına çıkarak kurtulabildiklerini ifade etti.

Bozkurt’un tanınan isimlerinden olan ve doğa tutkunluğuyla tanınan bisiklet tamircisi Mustafa Yıldırım ise sosyal medya hesabından ve Youtube üzerinden paylaştığı videoda çok önemli tespitlerini dile getirdi.

‘DOĞA KENDİ BARAJINI İNŞA ETTİ’

“Doğa kendi barajını kendi inşa etti” diyen Yıldırım, yaşanan selin büyüklüğü ve gücünü de bunun artırdığına dikkat çekti.

Kışın yoğun kar yağdığını ve ormanlık alanlarda devirdiği çok sayıda ağacın, Ezine Çayı’na ve bu çayı besleyen çok sayıda derenin yatağına yığıldığını belirten Yıldırım, yükselmeye başlayan suların bunları sürükleyip belirli noktalarda, aynı kunduzların set oluşturması gibi birer baraja dönüştürdüğü görüşünde olduğunu, seviye yükseldikçe bunların yıkılıp yeniden aynı işlem tekrarlana tekrarlana Bozkurt’a büyük bir kütle olarak ulaştığını kaydetti.

(Kaynak: Kastamonu gazetesi)

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir