AK Partili Akbaşoğlu’nun EYT açıklaması ne anlama geliyor? Özgür Erdursun EYT etki analizini yaptı

AK Parti Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun “EYT’liler Allah razı olsun diyecek” sözleriyle verdiği müjdenin ardından iktidarın EYT için nasıl bir hazırlık yaptığı merak ediliyor. Akbaşoğlu’nun son açıklamalarını yorumlayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun da EYT ile ilgili son rakamları açıkladı.

AK Partili Akbaşoğlu’nun EYT açıklaması ne anlama geliyor? Özgür Erdursun EYT etki analizini yaptı

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, YouTube kanalında açıklamalarda bulundu.

Çalışma hayatının son dönemde en önemli konusunun EYT olduğunu belirten Erdursun, AK Parti Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun açıklamalarını değerlendirdi.

Akbaşoğlu’nun EYT ile ilgili “etki analizi” yapıldığını söylediğini hatırlatan Erdursun, “EYT’de artık sona doğru ilerleniyor. Bu açıklamaları hükümetin, iktidarın en yetkili isimleri yapıyor” dedi.

Erken seçim olasılığının giderek arttığını kaydeden Erdursun, “İktidar EYT’den hiç söz etmezken şimdi AK Parti’nin en yetkili isimleri müjde veriyor. Oy alabilmeleri için çözüm üretmeleri lazım. Muhalefet de EYT konusunda söz verdi. CHP’nin 81 ilde yaptığı EYT açıklamasından sonra Akbaşoğlu da TV’lere çıkıp ‘müjde vereceğiz, Allah razı olsun diyecekler’ dedi.” değerlendirmesinde bulundu.

EYT ile ilgili tüm verilerin Çalışma Bakanlığında bulunduğunu belirten Erdursun, şöyle devam etti.

“Türkiye’de şu an 22 milyon 415 bin 773 SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığına tabi çalışan var. Stajyer ve çıraklar çıkarıldığında zorunlu çalışan sayısıdır bu. Sosyal güvenlik sistemine kayıtlı çalışanlar.

Çalışanların yüzde 73’ü SSK’lı. yüzde 12’si Bağ-Kur’lu, yüzde 15’i de Emekli Sandığına tabi.

Türkiye’de 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle 4 milyon 805 bin EYT’li var. Bunların yaklaşık 3.5 milyonu SSK’lı. 576 bin Bağ-Kur’lu. 720 bini de Emekli Sandığı.

Sigorta girişi olup da prim günü yeterli olmadığı için emekli olamayacak o kadar çok kişi var ki. İlk başlangıcı var, ama primleri yatırılmamış.

Kademeli emeklilik sistemine bugün son verilse, EYT bugün çıksa da kendiliğinden, doğal olarak bir kademe ortaya çıkacak. Herkesin hemen emekli olması mümkün değil. Herkesin durumu farklı farklı. Kadınların durumu ayrı, prim meselesi ayrı.

AK Parti’den yapılan bu kadar müjde açıklamasından sonra demek ki seçimden önce bir düzenleme çıkacak. Çıkmazsa zaten oy vermeyi düşünenler de vermez.

Hatırlanacağı gibi Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bu konunun çözülmesi gerektiği yönünde bir açıklama yapmıştı.

Nasıl bir düzenleme yapılacağı önümüzdeki birkaç ay içinde netleşecektir.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir