Türkiye’deki iki Fransız okulunun hukuki statüsüne dair anlaşmazlığın ardından Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği’ne bağlı Ernst-Reuter Okulu’nun Türk öğrenci alımını durdurduğu belirtildi.
Ernest-Reuter Okul Topluluğu’nun 22 Temmuz tarihli bildirisinde, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın nota yayınlayarak 24/25 eğitim-öğretim yılında Ankara, İzmir ve İstanbul’daki okullara yeni kayıt yaptırmak isteyen Türk vatandaşı öğrencilerin kabul edilmesinin yasakladığı ifade edildi. Açıklamada, çifte vatandaş olan Türk öğrencilerin de kayıt yaptıramayacağı belirtildi.
Okullara devam eden Türk vatandaşı öğrencilerin ise uygulamadan muaf olduğu ifade edildi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Fransa Büyükelçiliği arasında Türkiye’de eğitim veren iki Fransız okulunun hukuki statüsü konusunda yaşanan anlaşmazlık temmuz ayı başında krize dönüşmüştü.
Mili Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Türkiye’deki yabancı okullar ile ilgili açıklamasında taraflarla diyalog halinde olduklarını belirterek, İstanbul’daki Pierre Loti ve Ankara’daki Charles de Gaulle liselerinin “yasal mevzuata” uymadıkları takdirde “işlem yapılacağını” açıkladı.
Türkiye’deki Fransız elçiliğine bağlı Charles de Gaulle ve Pierre Loti Liseleri, Yurt dışı Fransız Eğitim Ajansı (AEFE) tarafından yönetiliyor. Okulun eğitim-öğretim kararları direkt olarak AEFE tarafından alınıyor ve denetleniyor. Müfredat, AEFE’nin tüm dünyada eğitim veren kurumları ile uyumlu olarak düzenleniyor.
İki Fransız okulunun Türkiye’den resmi onayı bulunmuyor. Bu sebeple de bu okullar MEB tarafından resmi olarak tanınmıyor, ve verdikleri diplomaların Türkiye’de denkliği bulunmuyor.
yaşanan kriz ile beraber bu okullarda eğitim gören Türk öğrencilerin velileri çocuklarının geleceği ile ilgili endişelerini dile getirdi.
Euronews’a konuşan veliler, Fransız ve Türk makamları arasında krizi çözmeye yönelik yapılacak görüşmelerde ‘çocuğun üstün yararı’ ilkesine bağlı kalınmasını ve Türk öğrencilerin cezalandırılmamasını talep ettiklerini aktardı.
YORUMLAR