Altın fiyatları euro karşısında tüm zamanların rekorunu kırdı

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarını düşürmesiyle altın fiyatı euro karşısında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı

Altın fiyatları euro karşısında tüm zamanların rekorunu kırdı

Altın, Euro karşısında önemli bir direnci test ederek Nisan ayındaki tüm zamanların en yüksek seviyesinin üzerine çıktı. Değerli metal, Avrupa Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık bir indirimle gevşeme döngüsüne devam etmesiyle güçlü bir yükseliş ivmesi görüyor.

Perşembe günü ECB, mevduat kolaylığı oranının 25 baz puan düşürülerek yüzde 3,50’ye çekileceğini açıkladı. Aynı zamanda, ana refinansman operasyonları ve marjinal borç verme kolaylığı faiz oranları da sırasıyla yüzde 3,65 ve 3,90’a düşürülecek.

iyasadaki geniş çaplı hareketin ardından altın, ECB faiz indirimine verdiği ilk tepkide Euro karşısında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Spot altın son olarak günlük yüzde 0,48 artışla ons başına 2.288,68 €’dan işlem gördü.

ECB para politikası açıklamasında, ekonomik büyüme yavaşladıkça enflasyonun nispeten yapışkan olmakla birlikte ılımlı seyretmeye devam ettiğini söyledi.

Açıklamada ayrıca “Son enflasyon verileri genel olarak beklendiği gibi geldi ve en son ECB projeksiyonları önceki enflasyon görünümünü teyit ediyor. Haziran projeksiyonlarında olduğu gibi manşet enflasyonun 2024’te ortalama yüzde 2.5, 2025’te yüzde 2.2 ve 2026’da yüzde 1.9 olacağını öngörüyoruz” denildi şöyle devam edildi:

“Aynı zamanda, çekirdek enflasyonda bu yıl yüzde 2,9’dan 2025’te yüzde 2,3’e ve 2026’da yüzde 2’ye hızlı bir düşüş beklemeye devam ediyor”

Enflasyon sabit kalırken, merkez bankası büyüme görünümünü düşürdü. ECB’nin açıklamasında, “Çalışanlar ekonominin 2024’te yüzde 0,8 büyüyeceğini, 2025’te yüzde 1,3’e ve 2026’da yüzde 1,5’e yükseleceğini öngörüyor. Bu, esas olarak önümüzdeki birkaç çeyrekte iç talebin katkısının daha zayıf olması nedeniyle Haziran tahminlerine kıyasla hafif bir aşağı yönlü revizyondur” dedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir