Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’deki flamingo popülasyonunun devamlılığı için Tuz Gölü’ndeki üreme kolonilerinin korunmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Tuz Gölü ÖÇKB’de 2022 yılında kuyu açma projesini başlattı. Bu kuyular sayesinde flamingo yavrularının susuzlukla mücadele ettiği dönemlerde 4 kilometrelik boru hattından ‘kreş’ olarak bilinen yavru alanlarına su takviyesi yapıldı.
Motopomplarla yapılan takviye sırasında güneş enerjisinden faydalanıldı. Özellikle sıcaklığın yükseldiği ve susuzluğun arttığı temmuz ayında saha personelleri bölgeyi taradı. 2 yıldır uygulanan proje sayesinde bu yıl susuzluk sıkıntısına bağlı toplu yavru ölümleri yaşanmadı.
“Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Tür ve Habitatların Araştırılması, Korunması ve İzlenmesi Projesi” ile de nesli tehdit ve tehlike altında olan türleri yaşatmak, korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalar yapılıyor.
Kuluçka süreleri tamamladıktan sonra temmuz ayı içerisinde, Tuz Gölü’ndeki üreme alanlarından Konya Kanalı’na beslenmeye gelen flamingo yavruları, havadan fotoğraflarla sayılıyor. Ayrıca, başta flamingolar olmak üzere toy kuşu ve bozkır kartalı gibi nesli tehlikede olan türler de izleniyor.
“Flamingo yavrularına gözümüz gibi baktık”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu yıl kreş olarak bilinen bölgede 4 bin 300 yavru flamingo tespit edildiğini açıkladı. Bölgenin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan Bakan Kurum, “Anadolu’nun en nazlı misafirleri bize emanet. Kuyu açıp, 4 kilometrelik boru hattı çektik, Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne su getirdik. Sonra gün gün izledik. Flamingo yavrularına gözümüz gibi baktık. Bu yıl 4 bin 300 misafirimizi uğurluyoruz” dedi.
4 bin 300 yavru flamingo tespit edildi
Proje koordinatörü Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş, çalışmanın doğal hayata katkısını şöyle anlattı:
“Flamingolar tıpkı insan çocukları gibi kreş şeklinde yavru büyütüyorlar. Kreşte biliyorsunuz birkaç yetişkin kişi bulunuyor. Flamingo kreşinde de aynı durum söz konusu. Diğerleri avlanırken bazı erginler yavruların başlarında durup onları yönlendiriyor, su veya besin konusunda yardımcı oluyor. O yüzden yuvadan çıkan, artık yürümeye başlayan yavrular eski yıllarda Konya Kanalı ağzındaki üreme bölgesine gidiyordu. Ama 4 yıl önce, toplu ölümlerin yaşandığı dönemde, su bulamamışlardı. Civardaki yerlerden de su arar hale gelmişlerdi. Çünkü ölen hayvanları çok geniş bir alanda bulmuştuk.”
“Doğanın korunması anlamında da bilinç artıyor”
Bu proje sayesinde bölgede hiç toplu ölüm yaşanmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Karataş, “Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne özellikle teşekkür ediyorum. Onların yoğun gayretleriyle bu imkanlar sağlandı ve son yıllarda flamingolarımız ölmeden hemen hepsini uçurduk. Bu yıl da büyük bir kısmı uçtu. Sadece bir öğretim üyesi, bir biyolog olarak değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir vatandaşı olarak da yapılanlar beni son derece mutlu ediyor. Ülkemizde olumlu anlamda bir şeyler değişiyor. Doğanın korunması anlamında da bilinç artıyor” ifadelerini kullandı.
Flamingolar Nerede Görülür, Hangi İklimde Yaşar?
Flamingo grubunun, Flamingogiller familyasını oluşturan hayvanlar olarak bilinen flamingolar; ülkemizde genellikle Denizli ili çevresi ve Tuz Gölü’nde görülürler. Ülkemizde de görülen bu güzel hayvanlar son dönemde pek çok turistin dikkatini çekmiş bu nedenle de pek çok turist ülkemizi ziyaret etmiştir. Tüylerinin rengi ve zerif duruşlarıyla pek çok insanı mest eden flamingolar, nesli tükenmenin eşiğinde olan hayvanlar arasında yer alır. Bunun en önemli sebebi de insan kaynaklı faaliyetlerdir.
Flamingolar Nerede Yaşar?
Pembe renkleriyle pek çok insanın dikkatini çeken hayvanlar olan flamingolar; Afrika, Güneybatı Asya ve Orta Asya, Güney Avrupa, Güney Amerika ve Orta amerikada yaşamlarını sürdürürler. Güney İspanya ve Güney Fransa’da ise flamingoların en yaygın türü olan rosa flamingolar genellikle kuluçka zamanları görülürler. Ayrıca Almanya ile Hollanda sınırında da bir tür flamingo kolonisi yaşar, bu koloni dünyanın en kuzeyinde yaşayan flamingo kolonisidir.
Flamingolar büyük gruplar halinde durgun suları bulunan göl, tuz gölü ya da lagünlerde yaşamlarını sürdürmeyi tercih ederler. Türkiye’de ise flamingolar, en büyük ikinci göl olan Tuz Gölü’nde yaşarlar.
Flamingolar Ne İle Beslenir?
Genellikle; yengeç, karides, artemia gibi eklem bacaklıları, karınca larvalarını ve yosunları yiyerek beslenmelerini sağlarlar. Gagalarının aşağı doğru eğik olması sayesinde, yiyeceklerini zor ortamlardan dahi kolay bir şekilde çıkarabilirler. Ayrıca gagalarının filtre görevi gördüğü de söylenebilir. Bu nedenle beslenme konusunda çok fazla sıkıntı çekmeyen hayvanlar arasında yer alırlar.
Flamingoların Özellikleri Nelerdir?
- Flamingo, Phoenicopteridae familyasını oluşturan kuşların ortak adı olarak karşımıza çıkar.
- Yaşayan 3 tür flamingo bulunur. Bu türler; Avrupa türü, Rosa türü ve Küba türüdür.
- Uzun ve ince bacaklara, uzun eğri bir boyna ve rosa rengi tüylere sahiptirler. En belirgin özelliklerinden bir tanesi kıvrık bir gagasının olmasıdır.
- Tüylerinde bulunan kırmızı renk tonları; yemiş olduğu besinlerin karotin miktarına göre değişmektedir. Esaret altında bulunan türler az karotinli beslendiklerinden daha fazla beyaz tüylere sahip olurlar.
- Diğer hayvan türlerinin az yaşadığı, sıra dışı doğa koşullarının bulunduğu yerlerde yaşamayı tercih ederler. Bunlara örnek olarak tuz gölü ve alkalik içerikli göller verilebilir.
- Bulundukları ortamda bulunan kuş gruplarının birey sayısı 1 milyon civarını bulabilir.
- Düzenli üremeleri yoktur, her yıl ya da 2- 3 yılda bir üreyebilirler. Savunmasız hayvanlar olmaları sebebi ile geceleri uçar ve ıssız bölgelerde ürerler.
- Her dişi, yuvasına 1 yumurta bırakır ve yavru yumurtadan çıkana dek eşler sıra ile kuluçkaya yatar. Yaklaşık 20 günde yavrular yumurtadan çıkar.
- Bebekler doğduğunda gri renktedir ve yaklaşık bir ördek büyüklüğündedir. 2 aylık olana dek anne ve babaları tarafından beslenmeye devam ederler.
- Yavrular 100 günlük olduklarında uçarak ayrı topluluk kurmaya gider.
- Ayakta uyuyan hayvanlar arasına yer alırlar.
- Rosa türü flamingoların boyları genellikle 120 santimetre ile 130 santimetre arasında değişir.
YORUMLAR