Anayasanın ilk 4 maddesi nedir? Anayasanın ilk 4 maddesi neden değiştirilemez?

HÜDA-PAR lideri Yapıcıoğlu’nun katıldığı bir TV programında anayasanın 4. maddesiyle ilgili açıklama yapmasıyla birlikte anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili araştırmalar hız kazanmış durumda. İşte konuyla ilgili merak edilenler…

Anayasanın ilk 4 maddesi nedir? Anayasanın ilk 4 maddesi neden değiştirilemez?

Haber Global’den Emrecan Demirel’in haberine göre, HÜDA-PAR lideri Zekeriya Yapıcıoğlu, 12 Eylül tarihinde katıldığı bir TV programında anayasanın 4. maddesi ile ilgili açıklamalarda bulunmuş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

“Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim, buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. Biz, anayasanın 4’üncü maddesi olmasın diyoruz. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha. Anayasa’nın 4. maddesi olmasın diyoruz. Anayasa’da değiştirilemez maddeler olması demek, bütün değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir. Anayasa’nın 4. maddesine karşıyız. Tamam mı anladınız mı? 4. madde gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. Diğer maddeleri oturalım beraber yazalım. İlk 4 madde değil, 4. madde.”

Bu yaşanan gelişmelerin neticesinde anayasanın 4 maddesiyle birlikte bağlantılı olduğu ilk üç madde araştırma konusu olmaya bir kere daha başlamış durumda. Peki, bahsi geçen anayasanın ilk 4 maddesi ne? Anayasanın ilk 4 maddesi değiştirilebilir mi? İşte merak edilenler…

ANAYASANIN İLK 4 MADDESİ NEDİR?

İlk üç madde üç madde, şekli, cumhuriyetin özellikleri ve bütünlüğü ile resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti gibi temel esasları içerir.

I. Devletin şekli

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir