Atık sularda Covid-19: Bursa en yüksek seviyenin bir altında…

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu üyesi Güçlü Yaman, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinde yayımlanan SARS-CoV-2 (Koronavirüs) ölçümleri ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Verileri yorumlayan Yaman, resmi vaka sayılarının en düşük olduğu 12-25 Mayıs tarihlerinde Bursa ve İstanbul’un atık sularındaki virüs yoğunluğunun en yüksek seviyenin bir altında olduğunu söyledi.

Atık sularda Covid-19: Bursa en yüksek seviyenin bir altında…

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinde yayımlanan verileri gündeme getiren TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Güçlü Yaman, sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla Bursa’yı da yakından ilgilendiren bir duruma dikkat çekti.

Yaman, “Tarım ve Orman Bakanlığının sitesinde atık sularda yapılan SARS-CoV-2 ölçümleri var. Bu ölçümlere göre resmi vaka sayılarının oldukça düşük olduğu 12-25 Mayıs arasında İstanbul ve Bursa’nın atık sularındaki virüs yoğunluğu oldukça yüksek görünüyor.” ifadelerini kullanarak Bursa ve İstanbul’daki atık sularda virüs yoğunluğunun en yüksek seviyenin bir altında olduğuna dikkat çekti.

Yaman, bir diğer paylaşımında ise “Ölçümlerin yapıldığı pilot şehirler nüfusun dörtte birini kapsıyor ve sadece 15-22 Mayıs arasında yapılmış. İstanbul ve Bursa’nın atik sularındaki yüksek virüs yoğunluğu, bu kentlerdeki fazladan ölümlerde Mayıs sonu-Haziran başına kadar devam eden artışla da uyumlu.” dedi.

Burada yapılan ölçüm idrar ve dışkı yoluyla atık sulara karışan virüsün yoğunluğunun ölçümü. Buradan elde edilen sonuçlar virüsün ne düzeye yayıldığını gösteriyor.” diyen Yaman, vaka artışının bir iki hafta önceden tespit edilebildiğine dair bir de makale paylaştı.

Yaman, Türkiye geneli aylık ölçümleri ile İstanbul için haftalık ölçümleri de paylaştı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir