Avrupa futboluna pandemi darbesi: Tam 3.4 milyar pound!

Deloitte Yıllık Finans Değerlendirmesi, koronavirüs pandemisinin Avrupa futbolunu nasıl vurduğunu gözler önüne serdi. Yayınlanan rapora göre 2019-20 sezonunda Avrupa kulüplerinin yıllık gelirleri 3.4 milyar pound azalarak 22 milyar pound’a geriledi. Yaşanan zarardan Avrupa’nın 5 büyük ligi olarak anılan İngiltere, İspanya, Almanya, Fransa ve İtalya da etkilendi.

Avrupa futboluna pandemi darbesi: Tam 3.4 milyar pound!

Guardian’da yer alan analize göre pandemi süreci, Avrupa futbolunun 2008-09’daki küresel mali krizden bu yana ilk kez gelir kaybı yaşamasına neden oldu. Futbol kulüpleri için en önemli gelir kalemi olan yayın gelirleri ile maç günü gelirleri pandemi sürecinden oldukça olumsuz etkilendi.

EN AZ ZARAR ALMANYA’DA

Koronavirüsün Avrupa’da yayılmasının ardından futbola en erken dönüş yapan ülke olan Almanya’da Bundesliga, yüzde 4’lük gelir kaybıyla en az zarara uğrayan futbol ligi oldu. Bundesliga 2.8 milyar pound gelirle, La Liga’yı geçerek Premier Lig’in ardından 2. sıraya yükseldi.

Deloitte’nin raporuna göre bu sezon ikinci sırayı geri alması beklenen La Liga, yüzde 8’lik düşüşle 2.7 milyar pound gelir elde etti.

İtalya Serie A, yüzde 18’lik düşüşle tamamladı ve 1.8 milyar pound gelir elde etti.

Karantina sonrası sezonu oynanmadan tescil eden Fransa’da ise gelir kaybı yüzde 16’ya ulaştı. Ligue 1, sezonu 1.4 milyar pound gelirle kapattı.

GELECEK SEZONU DA ETKİLEYECEK

İtalya ve Fransa’da naklen yayın haklarını elinde bulunduran kuruluşlarla yapılan pazarlıklar nedeniyle gelir kaybının bu sezon ve gelecek sezonu da etkileyeceği tahmin ediliyor. Bundesliga’nın ise mevcut gelirlerini artırma konusunda sorun yaşayacağı öngörülüyor.

Ancak Premier Lig ve La Liga’nın hızla toparlanma sürecine girdiği ve gelirlerinde artış yaşanması bekleniyor. 2018-19’da 5.2 milyar pounda yükselen gelirler, lig tarihinde ilk kez düşüş göstererek 4.5 milyara gerilemiş fakat geçtiğimiz sezon 4.8 milyar pounda yükselmişti. Deloitte’nin öngörüsüne göre gelirler bu sezon yeniden 5.2 milyara yükselecek.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir