Avrupa’da Apple kullanıcıları, Safari gibi varsayılan uygulamaları silebilecek

Teknoloji devi Apple, rekabet kurallarına uyma konusunda Avrupa Komisyonu’nun eleştirilerine maruz kalmasının ardından Avrupalı müşterilerine App Store ve Safari gibi varsayılan uygulamalarından bazılarını silme fırsatı sunuyor.

Avrupa’da Apple kullanıcıları, Safari gibi varsayılan uygulamaları silebilecek

Apple’ın Perşembe günü geliştiricilere gönderdiği bir yazıyla duyurduğu bu haber, şirketin Avrupa Birliği (AB) yetkililerini yatıştırmak amacıyla App Store ekibini mevzuata uyumlulukla ilgilenmek üzere görevlendireceği açıklamasının ardından geldi.

Apple, geliştiricilere gönderdiği mesajda, “Bu yılın sonuna kadar, AB’deki kullanıcılar için tarayıcı seçim ekranında, varsayılan uygulamalarda ve iOS ve iPadOS için uygulama silme özelliğinde değişiklikler yapacağız,” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın devamında, “Bu güncellemeler, AB Dijital Piyasalar Kanunu’nun (DMA) bu alanlardaki gerekliliklerine uyum konusunda Avrupa Komisyonu ile süregelen diyaloğumuzdan kaynaklanıyor,” denildi.

Bu yılın ilerleyen zamanlarında AB kullanıcıları, iOS18 ve iPadOS18’de yeni bir Varsayılan Uygulamalar bölümü görecek ve gelecekteki yazılım ayarları navigasyon, metin gönderme, parolaları yönetme ve telefon numaralarını çevirme gibi işlemler için yeni varsayılan ayarlar sunacak.

Diğer güncellemelerden bazılarının ise 2025 ilkbaharına kadar gelmesi bekleniyor.

Ancak kullanıcılar yine de bu uygulamaları App Store’dan yeniden indirebilecek ve App Store’u da yeniden yükleyebilecek.

Apple müşterilerinin ayrıca, varsayılan tarayıcıyı ayarlamadan önce Chrome ve Firefox da dahil olmak üzere tarayıcı seçenekleri listesinde gezinmeleri gerekecek.

Apple, seçim ekranını görüntüleyen AB kullanıcılarına ek tarayıcı bilgileri gösterileceği için geliştiricilerin alternatif tarayıcıları seçmesinin daha kolay olacağını da duyurdu.

Geçtiğimiz haziran ayında Avrupa Komisyonu, Apple’a, App Store kurallarının, uygulama geliştiricilerinin tüketicileri teklifler ve içerik için alternatif kanallara serbestçe yönlendirmesini engellediği için DMA’yı ihlal ettiğini bildirmişti.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir