Avrupa’nın lüks sektörü, Çin’in büyüme hızının azalması nedeniyle baskı altında

Çin’de tüketici fiyatları ağustos ayında yıllık bazda yüzde 0,6 artarak yüzde 0,7’lik beklentinin altında kalırken, temmuz ayındaki yüzde 0,5’lik artışa kıyasla hafif bir iyileşme gösterdi.

Avrupa’nın lüks sektörü, Çin’in büyüme hızının azalması nedeniyle baskı altında

Ancak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile ölçülen fabrika çıkış fiyatları deflasyonda kalmaya devam ederek, bir yıl öncesine kıyasla yüzde 1,8 düşerek yüzde 1,5’lik düşüş beklentisini aştı ve temmuz ayındaki yüzde 0,8’lik düşüşü takip etti.

Veriler, büyük ölçüde konut piyasasındaki gerileme ve COVID-19 salgınıyla ilgili uzun süreli kısıtlamaların devam eden etkileri nedeniyle Çin’in ekonomik toparlanmasının duraklamaya devam ettiğini gösteriyor.

Çin’in Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 4,7 oranında büyüyerek, yüzde 5,1’lik tahminlerin altında kaldı ve ilk çeyrekteki yüzde 5,3’lük orana geriledi.

Bir hafta önce Çin’de İmalat Satın Alma Yöneticisi Endeksi (PMI) de beklenenden daha zayıf açıklandı ve üst üste dördüncü ay daralma kaydetti.

Bu rakamlar Çin’in 2024 yılı için yüzde 5’lik büyüme hedefini giderek artan bir baskı altına sokarken, birçok kurumun tahminlerini düşürmesine neden oldu.

UBS, daha önce sırasıyla yüzde 4,9 ve yüzde 4,6 olarak öngördüğü ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 4,6 ve 2025 yılında yüzde 4 büyümesini bekliyor.

Avrupalı lüks markalar ve madencilik hisseleri baskı altında

Çin’in durgun tüketici talebi, başta lüks ve madencilik hisseleri olmak üzere Avrupa piyasalarındaki başlıca sektörleri önemli ölçüde etkiliyor.

Wall Street’in çöküşü, geçen hafta küresel piyasalarda geniş tabanlı bir satış dalgasını tetiklerken, Avrupa lüks tüketim hisseleri, Çin’deki bulutlu ekonomik görünüm nedeniyle analistlerin not indirimlerinin etkisiyle en keskin düşüşleri yaşadı.

Aralarında LVMH, Hermes, Christian Dior ve Kering’in de bulunduğu önemli Avrupa lüks markaları geçtiğimiz hafta yüzde 7 ila yüzde 12 arasında değer kaybetti.

Çin’deki ekonomik yavaşlamanın satış gelirleri üzerinde baskı yaratmaya devam etmesi nedeniyle LVMH ve Kering’in piyasa değerleri son altı ayda sırasıyla yaklaşık üçte bir ve yarı yarıya düştü.

Avrupa madencilik hisseleri de başta bakır ve demir cevheri olmak üzere ana metal ve kritik mineral fiyatlarındaki düşüşten kötü etkilendi.

Rio Tinto, Anglo-American ve BHP hisseleri son üç ayda yüzde 14 oranında düşerken, bunun başlıca nedeni Çin’in devam eden emlak piyasası krizinden kaynaklanan durgun talebi oldu.

Madencilik hisselerinin performansı genellikle ana ürünlerindeki fiyat hareketleriyle yakından bağlantılıyken, bakır ve demir cevheri bu büyük madencilerin temel çıktıları.

Büyümeye duyarlı bu emtia fiyatlarındaki düşüş trendi devam ederek madencilik hisseleri üzerinde daha fazla baskı yaratabilir.

Pazartesi günü erken Asya ticaretinde, Singapur Demir Cevheri vadeli işlemleri (SGX TSI Demir Cevheri yüzde 62) metrik ton başına 90 doların biraz üzerine düşerek Kasım 2022’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

COMEX’teki vadeli bakır kontratları da bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

Çin’in ekonomik büyümeyi güçlendirmek için aldığı önlemler

Hane halkı harcamalarındaki durgunluğun devam ettiği bir ortamda Çin, ekonomik büyümesini canlandırmak için çabalarını yoğunlaştırıyor.

Temmuz ayında Çin Halk Bankası (PBOC) beklenmedik bir şekilde iki temel gösterge faiz oranını 10 baz puan indirdi ve yedi günlük repo faiz oranını %yüzde 1,8’den yüzde 1,7’ye düşürdü.

Bu faiz indirimleri, Çin’in önümüzdeki beş yıl için ekonomik stratejisini şekillendiren önemli bir etkinlik olan Üçüncü Plenum’un ardından geldi.

Bloomberg’de yayınlanan bir habere göre Çin, tüketicilerin harcama gücünü arttırmak amacıyla ev sahiplerinin 5,4 trilyon dolar (4,9 trilyon euro) değerindeki ev kredilerini yeniden finanse etmelerine izin vermeyi değerlendiriyor.

Mayıs ayında PBOC ipotek oranları üzerindeki tabanı kaldırdı ve peşinat gerekliliklerini azalttı. Merkez bankası ayrıca, müteahhitlerden fazla emlak envanteri satın almak için devlete ait firmaları 300 milyar yuan (38 milyar euro) ile destekledi.

Dünyanın en büyük madencisi BHP’nin CEO’su Mike Henry, şirketin ağustos ayındaki kazanç raporunun ardından şunları söyledi: “Hükümet son dönemde emlak sektörünü desteklemeye yönelik politikaları yürürlüğe koydu… Önümüzdeki yıl emlak sektöründe bir toparlanma görebileceğimizi umuyoruz.”

Piyasalar şimdi dikkatlerini bu hafta içinde açıklanacak olan yeni Yuan kredileri, ticaret dengesi, perakende satışlar, sanayi üretimi ve sabit varlık yatırımı gibi Çin ekonomik verilerine çevirecek.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir