Avrupa’ya sığınma başvurusu yapan Türk vatandaşlarının sayısı azalıyor

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile Norveç ve İsviçre’de sığınma başvurusu yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısının yılbaşında oldukça yüksek olmasına rağmen, daha sonraki aylarda önemli ölçüde azaldığı açıklandı.

Avrupa’ya sığınma başvurusu yapan Türk vatandaşlarının sayısı azalıyor

Avrupa ülkelerinde Türk vatandaşlarının sığınma başvurularının kabul edilme oranında da keskin bir şekilde düşüş yaşanıyor.

AB Sığınma Ajansı’na (EUAA) göre, birçok sığınmacı Avrupa’ya düzenli olarak yasal yollarla geliyor. Brüksel’deki kaynaklar, AB ülkelerinin uyguladığı sıkı Schengen vizesi politikasının, yasal yollarla Avrupa’ya gelen sığınmacı sayısının azalmasında etkili olabileceğini belirtiyor.

AB Sığınma Ajansı, 2024 yılının ilk 6 ayına ilişkin sığınma hareketliliği konusundaki raporunu Pazartesi günü açıkladı.

Rapora göre, bu yılın ilk yarısında AB ülkeleri ile Norveç ve İsviçre’ye 513 bin sığınma başvurusu yapıldı. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine ilişkin 6 bin kişi daha az.

EUAA’nın raporunda, Avrupa ülkelerinden sığınma talep eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısındaki azalmaya da dikkat çekildi.

vize

Kaynak,Getty Images

Ajansa göre, 2023 yılı sonbaharında Türk vatandaşları, aniden Avrupa ülkelerinden “benzeri görülmemiş şekilde” uluslararası koruma talebinde bulundu.

Bu yılın başlarında Avrupa ülkelerine iltica başvurusu yapan Türk vatandaşları, Suriyeliler ‘den sonra ikinci en büyük gruptu. Ancak EUAA verilerine göre, sonraki aylarda sığınma başvurusu yapan Türk vatandaşlarının sayısı hızla azaldı.

Temmuz ayı sonunda, büyük bölümü yılbaşında yapılmış toplam 28 bin başvuruyla Türk vatandaşları beşinci sırada yer aldı.

Avrupa ülkelerine en fazla sığınma talebinde bulunan ülke vatandaşları sıralamasında Suriyeliler 71 bin başvuruyla yine ilk sırada yer aldı. Bunları Afganistan, Venezuela, Kolombiya ve Türk vatandaşları izledi.

Türk vatandaşları en fazla Almanya ve Fransa’dan sığınma talebinde bulundu.

Ajansa göre, Türk vatandaşlarının iltica taleplerinin kabul edilirliği de, son yıllarda istikrarlı bir şekilde azaldı. 2019 yılında sığınma talebinde bulunan Türk vatandaşlarının yüzde 54’ü olumlu sonuç alırken, bu yılın ilk 6 ayında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sadece yüzde 18’i sığınma hakkı elde edebildi.

Almanya’da sığınma konusunda dava süreci devam eden ülke vatandaşları arasında da Türkler ilk sıralarda yer alıyor.

Rapora göre, Suriye ve Afganistan vatandaşlarının kabul edilirliği de azalırken, sığınma ve geçici koruma hakkı elde eden Ukrayna vatandaşlarının sayısı arttı.

EUAA rakamlarına, savaştan kaçan yaklaşık 4,5 milyon Ukrayna vatandaşı dahil edilmedi.

AB Komisyonu’nun aldığı önlemlerle, bu yılın ilk yarısında yasa dışı sınır geçişlerinin de, bir önceki yıla göre üçte bir oranında azaldığı belirlendi.

vize

Kaynak,Getty Images

Fotoğraf altı yazısı,EUAA göre, çoğu sığınmacı sanılanın aksine, düzensiz göçmen değil. Birçok sığınmacı Avrupa’ya düzenli olarak yasal yollarla geliyor.

Orta ve Doğu Akdeniz rotaları ile Batı Balkan rotası ve Avrupa’nın doğu kara sınırlarında en çok yakalanan yasa dışı göçmenlerin çoğunluğunun da Suriyeliler’den oluştuğu saptandı.

Türk vatandaşlarının yanı sıra, diğer ülke vatandaşlarının da sığınma için en çok tercih ettiği ülke Almanya oldu. 124 bin başvuru ile Almanya ilk sırada yer alırken, onu yaklaşık 88 bin başvuruyla İspanya, 85 bin başvuruyla İtalya ve 77 bin başvuruyla Fransa izledi.

Venezuela ve Kolombiya vatandaşları büyük ölçüde İspanya’ya; Peru, Bangladeş ve Mısır vatandaşları da İtalya’ya sığınma başvurusu yaptı.

AB ülkelerine yapılan genel sığınma başvuruları da, bir önceki yılın aynı dönemine göre 6 bin azaldı. İlk 6 aylık dönemde 513.000 yeni sığınma başvurusu yapıldı.

AB Sığınma Ajansı’na göre, Almanya’ya bir önceki yıla göre 30 bin daha az başvuru yapıldı. AB kaynakları, bunda Almanya’nın uyguladığı katı vize politikası ve Avrupa Futbol Şampiyonası (Euro 2024) döneminde uygulanan sınır kontrollerinin de etkili olduğunu vurguluyor.

EUAA göre, çoğu sığınmacı sanılanın aksine, düzensiz göçmen değil. Birçok sığınmacı Avrupa’ya düzenli olarak yasal yollarla geliyor.

Brüksel’deki kaynaklar, AB ülkelerinin uyguladığı sıkı Schengen vizesi politikasının, yasal yollarla Avrupa’ya gelen sığınmacı sayısının azalmasına katkı sağlamış olabileceğine işaret ediyor.

AB Sığınma Ajansı, yıl sonuna kadar Avrupa ülkelerine yapılan iltica başvurularının bir milyonu bulabileceğini belirtiyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir