Azerbaycan’da yargılanan Karabağ’daki eski sözde Ermeni rejimin yöneticilerinden ev hapsi talebi

Azerbaycan’da Dağlık Karabağ’daki eski Ermeni yönetimde görev yapan ve farklı suçlamalar yöneltilen 16 sanıktan 15’i Bakü Askeri Mahkemesi’nde 15 sanık yeniden hakim karşısına çıkarak, ev hapsi talebinde bulundu.
Azerbaycan’ın işgal edilen topraklarında kurulan sözde “Dağlık Karabağ Cumhuriyeti” rejiminde görev yapan 16 Ermeni yöneticinin yargılandığı iki dava devam ediyor. Azerbaycan halkına karşı işlediği savaş suçları ve diğer yasa dışı faaliyetler nedeniyle 15 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması Bakü Askeri Mahkemesi’nde görüldü.

Azerbaycan’da yargılanan Karabağ’daki eski sözde Ermeni rejimin yöneticilerinden ev hapsi talebi

Bakü Askeri Mahkemesi’ndeki ikinci duruşmada, Eski Dağlık Karabağ Cumhuriyeti sözde cumhurbaşkanları Arkadi Gukasyan, Arayik Harutyunyan, Bako Sahakyan, Ulusal Meclis Başkanı ve geçici cumhurbaşkanlığı yapan Davit İşkhanyan, Dışişleri Bakanı Davit Babayan, Savunma Bakanı Korgeneral Lyova Mnatsakanyan, İçişleri ve Kamu Güvenliği Bakanı Tümgeneral Davit Manukyan, Ekonomi Bakanı Garik Martirosyan, Eğitim, Bilim ve Kültür Bakanı Melikset Paşayan, Sağlık Bakanı Davit Allahverdiyan, Tarım Bakanı Grugen Stepanyan, Çevre Bakanı Levon Balayan, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Madat Babayan, Adalet Bakanı Vasili Beqlaryan ve Gençlik ve Spor Bakanı Erik Gazaryan, hakim karşısına çıktı.

Harutyunyan hariç sanıkların büyük çoğunluğu, tutukluluk hallerinin ev hapsine çevrilmesini talep etti. Harutyunyan, diğer sanıklardan farklı olarak ev hapsi talebinde bulunmadığını ve sağlıkla ilgili şikayetinin olmadığını belirterek, cezaevindeki sağlık sorunlarının çözüldüğünü ifade etti. Sanıkların büyük çoğunluğu ise ev hapsi talebinde bulunarak, taleplerin kabul edilip edilmeyeceğini mahkemenin takdirine bıraktığını ifade etti.
Savcı, taleplere ilişkin yaptığı açıklamada, sanıkların kişilik özelliklerini, suçların ciddiyetini ve mahkemede objektif bir inceleme yapılması için tutukluluk halinin devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, taleplerin reddedilmesini talep etti.

Davada mağdurlar arasında yer alan Bakanlar Kurulu Başkanı Rüfet Memmedov ve diğer mağdurların temsilcileri, sanıkların dilekçelerinim kabul edilmemesini ve sanıkların tutukluluk halinin devam etmesini istedi.
Mahkeme, bir sonraki duruşmanın 27 Ocak’ta yapılacağını ve davaya ilişkin kararların söz konusu duruşmada açıklanacağını bildirdi.

Ermeni yöneticilerden Ruben Vardanyan ayrı davada yargılanıyor

Bakü Askeri Mahkemesi, eski sözde yönetimde “devlet bakanı” olan Ruben Vardanyan’ı ise savaş suçları ve terörizme ilişkin birçok suçtan tek başına ayrı bir davada yargılıyor. Daha önce Rusya’da yaşayan ve Rus vatandaşı olan Vardanyan, 1 Eylül 2022’de Rus vatandaşlığından çıkma başvurusunda bulunarak, Karabağ’a gelmiş ve 4 Kasım 2022’de sözde Ermeni yönetiminde “devlet bakanı” olarak görev almıştı. Rusya vatandaşlığından çıkarılan Vardanyan, 23 Şubat 2023’te ise görevinden alınmıştı. Azerbaycan Devlet Sınır Hizmetleri’nden 29 Eylül 2023’te yapılan açıklamada, Vardanyan’ın Laçın sınır kontrol noktasından Ermenistan’a geçmeye çalıştığı sırada gözaltına alındığı belirtilmişti. Helikopterle başkent Bakü’ye getirilen Vardanyan’ın yargılanması için ilgili devlet kurumlarına teslim edildiği aktarılmıştı. Vardanyan, ayrıca Rusya’nın en büyük yatırım bankalarından biri olan Troika Dialog’un kurucusu olarak biliniyor.
Öte yandan eski sözde Ermeni rejimin yöneticilerinin yargılandığı her iki dava, Bakü Askeri Mahkemesi Başkanı Zeynal Agayev’in başkanlığında yürütülüyor.

Dağlık Karabağ’daki sözde yönetimin dağılışı

Azerbaycan ordusunun 19 Eylül 2023 tarihinde Karabağ’da başlatarak yalnızca 24 saat süren terörle mücadele operasyonu sonucu bölgedeki Ermeni silahlı grupları teslim olmuştu. Operasyonun ardından Azerbaycan temsilcileri ile Karabağ’daki Ermeni nüfusun temsilcileri arasında diyalog süreci başlamıştı. Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde işgal rejimi kuran sözde Ermeni yönetimi ise 28 Eylül 2023’te kendini feshettiğini duyurmuştu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir