Bağışıklığı güçlü tutmak için gerekli vitamin ve mineraller

Burtom Konur Cerrahi Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Uzm.Dr.Filiz Gündüzer bağışıklığı güçlü tutmak için gerekli olan vitamin ve mineraller hakkında önemli bilgiler verdi.

Bağışıklığı güçlü tutmak için gerekli vitamin ve mineraller

Burtom Konur Cerrahi Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Uzm.Dr.Filiz Gündüzer  bağışıklığı güçlü tutmak için gerekli olan vitamin ve mineraller hakkında önemli bilgiler verdi.

 1-Vitamin D3: Kan düzeyi 50-55 ng/mL üzerinde tutulmalıdır.

2-Magnezyum: Vitamin D3’ü böbrekte aktif hale getirir. D3 eksikse bağışıklık hücreleri tam çalışmaz, vitamin D3, kalsiyumu bağırsaklardan alır kana taşır fakat kandan kemik yapıya taşımak için K2 gereklidir.K2 ile beraber alınmalıdır.

3-B12 Kan düzeyi 500 pq/Ml üzeri olmalıdır. Hem nöronal hücreler için önemli olup bağışıklık sistemi için olmazsa olmazdır. Mide koruyucu PPI (proton pompa inhibitörü) ilaçlar vitamin B12 emilimi engeller.

4-Çinko: Çinko 200 civarı enzim yapısına katılır. Tat ve koku hücreleri için önemlidir. Eksikliğinde bağışıklık düşer.

5-OMEGA-3

6-Demir: Sadece eksikse alınmalıdır. Fazlasını virüsler çoğalmak için kullanır. Eksikliğinde anemi oluşur. Oksijen dokulara tam gitmez, bağışıklık düşer, kronik halsizlik olur.

7-Vitamin C: Bağışıklık sisteminin çalışmasına, cilt-kas dokusuna katılır. Antioksidandır.

BESLENME

Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek hem insülin direnci hem de çok fazla serbest radikal üretmesi nedeniyle büyük sorundur. Olması gereken 2 öğün ve sabah kahvaltısını geç, akşam yemeğini erken yemektir. Bu durumda yağlar enerjiye dönüşür.

YAĞLAR

Eğer imkan varsa zeytinyağı ve tereyağı harici yağ tüketilmemelidir.

UYKU

Bağışıklık için çok önemlidir. Saat 23:00 ile 05:00 arasındaki uyku bağışıklık sistemini destekler.

EGZERSİZ

Ağır egzersizden kaçınılmalıdır.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir