Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde yaş sınırı olup olmayacağı tartışılırken, milyonların gözü Genel Kurul’daki bütçe görüşmelerindeydi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’de yaş sınırıyla ilgili soruya, “Genel Kurul’daki bütçe görüşmelerinde açıklayacağım” demiş, gözler TBMM Genel Kurulu’na çevrilmişti.
Bilgin, bu açıklamalarının ardından TBMM Genel Kurulu’nda, Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde EYT düzenlemesine yönelik açıklamalarda bulundu.
Vedat Bilgin’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;
‘HERKESİ DİNLEMEK ZORUNDAYIZ, ODALARI DİNLEMEYE BAŞLADIK’
“Biliyorsunuz EYT konusu Türkiye’nin önündeki en önemli konulardan biri, Türk kamuoyunun da en fazla ilgilendiği sorulardan biri. Beni arayan arkadaşlarımız, benim arkadaşlarım, beni arayan gazeteci tanıdıklarım, beni arayan doğrudan doğruya EYT’li olan, kendilerini öyle tanımlayan yurttaşlarımız hep şu soruyu soruyorlar: “EYT meselesi ne olacak, niye uzadı?” Uzamasının birkaç sebebini size söyleyeyim: Bir defa, herkesi dinlemek zorundayız, herkesi dinliyoruz, en son odaları dinlemeye başladık.
‘DOĞRUDAN İŞVERENLERİ İLGİLENDİRİYOR’
Şimdi, bu mesele, öncelikle hep bizim açımızdan, devlet açısından ele alınan bir konuydu fakat doğrudan doğruya işverenleri ilgilendiriyor. İşveren diyor ki: “Benim çalışanlarımın, üstelik de kıdemli, tecrübeli, iş tecrübesi ve becerisi gelişmiş adamlarımın oranı yüzde 10, yüzde 15, en düşüğü yüzde 10, büyük işletmelerde daha fazla, biz bunları kaybetmek istemeyiz ama bir de bize mali yükü var. Bunu nasıl yapacağız? Bu süreci nasıl yöneteceksiniz?”
Giderek öyle talepler geliyor ki işte, kamuoyunda tartışılan şeyler herhâlde bunlarla ilgili duyumlar.
Yaş sınırından bahsedenler oluyor. Başka tekliflerde bulunanlar, “Şunu öteleyin.” diyenler, “Bunu öteleyin.” diyenler oluyor.
‘ÇALIŞMANIN TEKNİK YÖNÜYLE İLGİLİ PROBLEMLER VAR’
Bir de bizim çalışmanın teknik yönüyle ilgili problemler var. Nedir? Biliyorsunuz, bu, 8 Eylül 1999 öncesi çalışanları, işe girenleri, onları kapsıyor. Fakat o zaman, henüz bizde dijital ortamda bu kayıt sistemleri yok. Bunların büyük bir çoğunluğu iş değiştirmiş, evrakları kaybolmuş veya evrakları bulunamıyor. Biz bütün bunları organize etmeye çalışıyoruz.
‘İNŞALLAH SÖZÜMÜ TUTARIM OCAK AYINA SARKMAZ’
Kapsamına tam anlamıyla ulaştığımız zaman ki ben bu ayın sonuna kadar Meclise getireceğimi söylemiştim, inşallah sözümü tutarım, ocak ayına sarkmaz.
Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman, gerçek boyutları ortaya çıktığı zaman yüce Meclisle bunu paylaşacağım.
‘EN KAPSAMLI DÜZENLEMEYİ YAPACAĞIZ’
Onun için şunu söyleyeyim ki en kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın.
Biliyorsunuz, burada temel kriterler var, 3 tane kriter var mevcut emeklilik sisteminde.
Bunları, bugün Komisyonda da söyledim, yaş şartı olmasaydı Haziran ayına göre ne kadar insan emekli olabilirdi onu açıklamıştım, 1 milyon 500 bin küsur, 600 bine yakındı. Bugün bu sayı biraz daha yükselmiş bulunuyor, Ocak ayında biraz daha yükselecek. Dolayısıyla… Ama dediğim gibi bütün verileri elimize alıp gerçekçi bir çalışma yapmamız lazım, özel sektöre yansıyacak yükün, kamuya yansıyacak yükün hepsini ortaya çıkardıktan sonra, o çalışma bittikten sonra Türk kamuoyuyla paylaşacağım.
Buradan şunu açıkça ifade etmek isterim… Türkiye’nin emekçileri, önümüzdeki günlerde asgari ücret meselesi var, asgari ücrette biz, emekçilerimizden yana tavır alacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın.
Sözleşmeli personel meselesini en geniş kapsamda çözdük. Meclise gelecek. Yüce Meclisin de bu yönde irade göstereceğine inanıyorum.
EYT meselesi de gündeme geldiği zaman aynı kapsayıcılıkta olacaktır.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, açıklamalarının ardından emekilikte yaşa takılanlar düzenlemesiyle ilgili sorulara ise şu şekilde yanıt verdi.
’15-20 GÜN SONRA MECLİS’E İNTİKAL EDECEK, BİR ŞEY SAKLAMIYORUZ’
EYT’yi bütün veriler ortaya çıktığında açıklayacağım. Bu akşamla ilgili bir beklenti ortaya çıkması doğru değil. 15-20 gün sonra bu ay içinde zaten Meclis’e intikal edecek. Bir şey saklamıyoruz”
YORUMLAR