Bakan Elvan’dan ‘128 milyar dolar’ açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, muhalefetin ‘128 milyar dolar’ iddialarına cevap verirken ‘İlk çeyrek için şöyle düşünüyorum; 5-6 bandında olabilir. İkinci çeyrekte baz etkisi ile birlikte çift haneli bir büyüme göreceğiz. Yılın geneline bakınca ben 5’in üzerinde bir büyüme gerçekleşeceğini düşünüyorum” dedi.

Bakan Elvan’dan ‘128 milyar dolar’ açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, CNN Türk’te Gece Görüşü programında soruları yanıtladı.

Elvan, 128 milyar dolar tartışmasıyla ilgili şunları söyledi:

“Muhalefet önce bunu basit bir soru gibi yansıttı sonra farklı alanlara çekti. İlk başta bu para buharlaştı dediler birilerine peşkeş çekildi dediler. Merkez Bankası Başkanımız, Cumhurbaşkanımız ve ben açıklama yaptım. Ana muhalefet partisinden bir vekilimiz bunun kaybolmadığını ifade etti. Bundan sonraki süreçte şu başladı; ‘Hukuki değil’ dendi. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Hazine Müsteşarlarının bu yetkisi tamamıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarıldı. Bu tamamen yasaldır. Ancak biz ‘yasaldır’ dememize rağmen karşı taraftan ‘bu yasaldır’ şeklinde bir ifade kullanılmadı. Herhangi bir hukuksuzluk söz konusu değil. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın TL’nin dolaşımın ve istikrarını sağlamaya yönelik politikaları T.C. Merkez Bankası ile oluşturmak uygulamak. Görevlidir diyor.”

‘MB KANUNUNA GÖRE YAŞANAN YASAL’  

“Merkez Bankası kanunu ne diyor bakalım; Hükümet ile birlikte TL’nin iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirleri almak ve yabancı paralarla altın karşısındaki muadeletini kur rejimini belirlemek TL’nin yabancı paralar karşısındaki değerinin belirlenmesi için döviz ve efektiflerin vadesiz ve vadeli alım satımı ile dövizlerin TL ile değişmesi ve diğer işlemlerin yapmak. Bu protokol tamamıyla yasaldır. MB, banka üzerinden eşleştirme platformlarında bunlar Bloomberg gibi yerli ve yabancı bankalara açık olan bir platform. Merkez Bankası Başkanımız açıkladı. O platformda döviz değişim işlemleri gerçekleştiriliyor. Neticede bunu kimin aldığı, bunlar bankalardan alıyorlar bunları alan kimler yine yerli ve yabancı bankalar. Bu tamamıyla alan ve satan birbirlerini görmüyorlar işlem gerçekleştikten sonra hangi bankanın ne kadar aldığını MB görebiliyor. MB geçmişte döviz alım satım ile ilgili açıklamaları var. Sadece T.C. MB değil. Dünyadaki diğer merkez bankalarını da düşünün bir merkez bankası şu bankaya şu kadar sattım diyebilir mi? Bu mümkün değil. Bunu kendileri de biliyorlar ama siyasi bir malzeme yaptılar. Onlar yine yaptıklarını tekrar ediyorlar siz ne söylerseniz söyleyin. Onlar açısından bir anlamı yok.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir