Bakan Kirişci’den hibe desteği açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, üreticilere alet ve ekipman desteği için, 25 milyon TL hibe verildiğini belirterek, e-Devlet üzerinden de 517 bin üreticinin Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi aldığını duyurdu.

Bakan Kirişci’den hibe desteği açıklaması

Adana Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün düzenlediği yöresel ürün pazarının temel atma ve makine ekipman dağıtım töreninde konuşan Bakan Kirişci, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) çerçevesinde başlatılan ‘Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’nde Adana’nın da yer aldığı, Mersin, Osmaniye, Bartın, Kastamonu, Sinop, Kahramanmaraş ve Çankırı’da çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

’25 MİLYON TL TUTARINDA’

Bakan Kirişci, “Üreticilerimize yaklaşık 25 milyon TL tutarında hibe desteğimiz söz konusu. Yazan için kalem esas ise üreticimiz için de alet ve ekipman çok önemlidir. Bu hibelerimiz bu manada değerlendirilmelidir. Göçerlerimize 197 çadır dağıtılacak. Onlara ne kadar destek olsak azdır. Çünkü hepimiz kentte sefa sürdüğü zamanlarda onlar hayvanlarıyla hemhal olup, dağ bayır dolaşıyorlar. Dağıtacağımız çadırlar 45 metrekare genişliğinde, 510 wat güneş enerjisi sistemi ve buzdolabını da içeriyor. Kentteki konforu bir nebze de olsa dağ başına taşımış olacak. Bu projenin maliyeti 10 milyon TL oldu” dedi.

‘2 MİLYON TON ARPA VE BUĞDAY ALDIK’

Her zaman üreticinin yanında olduklarını belirten Bakan Kirişci, “Geldiğimiz günden beri söylüyoruz. Sen üret yeter. Çünkü biz üreticimizin yanındayız. Üreten insanların yanındayız. Ama burada tarım söz konusu olduğu için üreticimizin, çiftçimizin yanındayız. Bu yıl izlemiş olduğumuz TMO aracılığıyla alım politikamız çerçevesinde 2 milyon ton arpa ve buğday aldık. Mısır, çeltik aynı şekildi, Karadeniz Bölgesi’nin iki hakim ve tek ürünü olan çay ve fındık. Bunlarla ilgili alımlarımızda özellikle üreticilerimizi rahatlatma adına çok büyük bir destek olmuştur. Desteklerimiz 2022 yılında 40 milyar TL’ye yaklaştı” diye konuştu.

Üreticilere 2023’ün ilk 3 ayında ödenmesi planlanan mazot ve gübre desteklerinin öne çekildiğini hatırlatan Kirişci, Ziraat Bankası aracılığıyla üreticilere verilen kredinin de 100 bin liradan 200 bin liraya çıkarıldığını anımsattı.

‘517 BİN ÇİFTÇİ BELGESİNİ ALDI’

Bakan Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) e-Devlet Kapısı’ndan erişim imkanı sağlanmasına değinerek, “Dün itibarıyla e-Devlet üzerinden 517 bin Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi alınmış. İl ve ilçe müdürlüklerine gitme zahmeti ve çevreye egzoz emisyonla verilen zararı bir kenara bırakırsak asgari 100 liralık bir harcamayı 517 bin ÇKS belgesiyle çarptığımızda, çiftçini cebinde kalan 52 milyon liralık para var.” diye konuştu.

Çiftçilerin işlemlerini kolaylaştırmak için “Tarım Cepte” uygulamasının geliştirileceğini ifade eden Kirişci, uygulamanın tanıtımının yıl sonunda veya 2023’ün başında yapılacağını aktardı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir