Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN
Adalet Bakanı Tunç, bir takım temaslarda bulunmak üzere Bursa’ya geldi. Bakan Tunç, ziyaretleri çerçevesinde Altınova Mahallesi’nde faaliyete sunulacak olan Adli Tıp Grup Başkanlığı Hizmet Binası’nın açılış törenine katıldı.
Düzenlenen açılış törenine, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, MHP Bursa İl Başkanı Muhammet Tekin, AK Parti Bursa Milletvekillerinden Emine Yavuz Gözgeç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Recep Altepe, 27. Dönem Milletvekillerinden Hakan Çavuşoğlu, Mustafa Esgin, Önceki Dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Barosu Başkanı Avukat Metin Öztosun, Bursa Emniyet Müdürü Dr. Sabit Akın Zaimoğlu, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Yılmaz, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, “Hep birlikte adaletin tecellisine katkı sağlayacak yeni bir adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bilimin ışığında, tarafsız bir şekilde yürütülen işler adalet için önem teşkil etmektedir. Adaletin temeli güven ve doğrulukla inşa edilir. Hep birlikte adaleti en üst seviyede tutmak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
“2027 YILINA KADAR ADLİ TIP GRUP BAŞKANLIĞI SAYISINI 20’YE ÇIKARMAYI PLANLIYORUZ”
Adli Tıp Kurumu Başkanı Hızır Aslıyüksek, “Adli Tıp Kurumu 2 asırdan gelen tecrübe ile, dünyada ve ülkemizde öncü bir kurumdur. Kurumumuz daha hızlı, etkin hizmet vermesini sağlayacak kararname bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Kurumumuz aynı zamanda bir eğitim merkezidir. 600 adli tıp uzmanı eğitimi verdik. Tıp, hukuk öğrencilerine eğitim vermeye devam ediyoruz. Adli Tıp Kurumu 2024 yılının ilk 9 ayında 108 bin 182 dna incelemesi, toplam 6 binden fazla dosya incelendi. Otopsi saatlerini gece 12’ye kadar uzattık. Bu uygulamayla şehir dışına giden cenaze sürelerini kısaltmış olduk. Toplam 2 bin 964’ü bulan güçlü bir ekibe sahibiz. 2002 yılında ülke genelinde sadece 25 ilde adli tıp hizmeti verilirken, şu an 81 ilde hizmet vermekteyiz. Yerinde adli tıp hizmeti vermek için adli tıp şube müdürlüğünün 43’ünde faaliyete başlandı. 72 ilçenin tamamında faaliyete geçmeyi planlıyoruz. Hedefimiz 2027 yılına kadar Grup Başkanlığı sayısını 20’ye çıkarmak. 2009 yılından günümüze kadar kapsama yeni birimler sağlanmaktadır. Deprem gibi afet durumlarında adli tıp etkin rol oynamaktadır. Kimliklendirme süreçleri hızlı bir şekilde tamamlandı. 17 bin metrekare kapalı alanı kapsadığı Adli Tıp Grup Başkanlığı’nda 2025 yılında Fizik ve Kimya birimlerini de açmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
“ADALET TÜM DÜNYA İÇİN LAZIM”
AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, “Adli Tıp Kurumu hem gerçeğin ortaya çıkmasında hem de adalet adına çok önemli bir rol oynuyor. Biz bugüne kadar Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde reformları hayata geçirdik. Birinci yargı paketinden, 8. yargı paketine kadar birçok alanda milletimizle yol yürüdük. Alternatif çözüm yöntemlerinin hayata geçirilmesinde önemli rol oynadı. Zaman geçtikçe, şartlar geliştikçe, yapay zekada ortaya çıkınca farklı suç çeşitleri ve yeni düzenlemeler ortaya çıkıyor. Adaletin güçlenmesi noktasında Cumhurbaşkanı’mız ile yol yürümeye devam edeceğiz. Filistin’i de anmak istiyorum. Adalet tüm dünya için lazım” diye konuştu.
“12. KALKINMA PLANINDA ADLİ TIP KURUMLARINA ÖNEMLİ BİR YER AYRILDI”
Adli Tıp Grup Başkanlığı açılış töreninde konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Bursa en sık geldiğim illerden biri. Bursa her yanıyla tarih kokan bir şehir. Bursa tarımıyla, sanayisiyle, turizmiyle öncü şehirlerden biri. Bursa Adli Tıp Grup Başkanlığı Binası, Bursa’ya ve çevre illere hizmet verecek. Adli Tıp Kurumu’nun kapasitesini daha da güçlendirmek hem de fiziki mekanların iş ve işleyişlere uygun yönetilmesi noktasında kapasiteyi sürekli güçlendirmenin niyetindeyiz. Grup Başkanlıkları Şube Müdürlükleri arasındaki iletişimi sağlayacak çok önemli düzenlemeler yapıldı. Bu kararname gereğince kanun değişikliği yönünde yapmış olduğumuz çalışmalar var. 12. Kalkınma Planı’nda Adli Tıp’a önemli bir yer ayrıldı. 200 yıllık bir geleneğe sahip olan Adli Tıp Kurumu’nun kapasitesinin güçlenmesi için bir hedef ortaya konmuştu. Bu kararnamede yeni kadrolar da yapıldı. Depremde 580’den fazla uzmanımız bilirkişilik hizmeti verdiler. Adli Tıp, bilirkişilik anlamında Dünya’ya da örnek oluyor. Yargı teşkilatımız için özellikle fiziki mekanlardan bahsetmiyoruz. Müstakil adli binalarımızın metre kare alanlarını arttırdık. Hukuk devletinin olmazsa olmaz şartı tarafsız ve bağımsız yargı. Tarafsız ve bağımsız yargının adaleti tecelli edebilmesi için fiziki imkanlar, binalar içerisinde uygulanacak olan mevzuatın karara cevap vermesi lazım. Temel kanunlarımızın tamamını yeniledik. Yeni değişiklik ihtiyaçları oldu. Yargı Reformu Strateji Belgeleriyle mevzuatın iyileştirilmesi noktasında çalışmalarımızı sürdürdük. Uygulamadan kaynaklanan problemler ortaya çıktığında da yargı reform paketleriyle yeni değişiklikleri uyguladık” dedi.
BAKAN TUNÇ, ADALET SİSTEMİNDEKİ YENİ DÜZENLEMELERDEN BAHSETTİ
Yargının tüm kademelerinin görüşlerinin alınarak Yargı Reform Strateji Belgesinin hazırlandığını söyleyen Bakan Tunç, “Vatandaşlar da yargı alanında karşılaştığı problemleri internet sitemiz aracılığıyla bize gönderdi. Son zamanlarda tartışılan, toplumu huzursuz eden, cezasızlık algısıyla ilgili önemli düzenlemeler olacak. Ceza adalet sistemimiz sadece cezalandırmadan ibaret değil. Suçu önlemek, kovuşturma aşamasının uzun sürmeden sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için Ceza İnfaz Kurumu’nda işlediği fiilin cezasını almak için düzenlemeler yapılıyor. Toplumdan gelen eleştiriler varsa buna duyarsız kalmayız. Endişeleri ortadan kaldıracak, günümüzde tartışılan suçlarla ilgili adli kontrol uygulamaları, denetimsiz serbestlik gibi eleştirileri dikkate alarak bir sonuca varılacak. Bu binaların içerisindeki mevzuat önemli. Mevzuatı uygulayacak insan unsuru en önemlisi. Vatandaşa o mevzuatı uygulayacak kişi, adaleti tecelli ettirecek kişi hakim, savcı, avukatlardır. Hem ilk derece mahkeme sayılarının artırılması, oralardaki gecikmeyi önceleyecek yeni daireler kurduk. Hakim, savcı sayısını o dairelerde arttırarak gecikmeyi önlemeyi planlıyoruz. Hakim, Savcı Yardımcılığı 3 yıl sürecek. Bir yılı adalet akademisinde, 3 yılda hakim ve savcıların yanında işi öğrenecekler. Akademide ara sınavları geçecekler, aldıkları puanlar dikkate alınacak. 70 puanı geçerlerse mesleğe kabul edilecekler. Vatandaşlar bir an önce adaletin tecelli etmesini istiyor. 6 ay sonra davaların görülmesini istemiyor. Yargı hizmetinde çalışan her birinin desteğiyle vatandaşların adalete güveninin daha üst seviyeye çıkarmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yargı hatalı kararları kendi mekanizması içerisinde zaten düzeltir. Vatandaşımızın memnuniyeti için çalışmalarımızı en üst seviyeye çıkarırız. Toplumda güvensizlik algısı oluşturmaya çalışan, Türkiye’nin sokaklarının güvensiz olduğu yönünde dezenformasyon oluşturmaya çalışanlara karşı biz daha çok çalışmaya devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.
YORUMLAR