Ayşenur Ezgi Eygi için soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Batı Şeria’da işgale karşı katıldığı protestoda İsrail askerlerinin açtığı ateşle öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümüne ilişkin Türkiye’nin soruşturma başlattığını açıkladı. Bakan Tunç, “Bir rapor hazırlanması için çalışmalar yürüteceğiz. BM İnsan Hakları Konseyi’nde ve devam eden soykırım davasına bu raporun dahil edilmesiyle ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Ayşenur Ezgi Eygi için soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da düzenlenen ‘Türkiye​’de Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarının Geliştirilmesi Projesi’nin kapanış konferansına katıldı. Gündeme ilişkin konuşan Bakan Tunç, İsrail askerlerinin Batı Şeria​’da düzenlenen barış gösterisine ateş açması sonucu öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi’nin şehit edilmesiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

AYŞENUR EZGİ EYGİ’NİN ÖLÜMÜNE SORUŞTURMA

İsrail’in Ayşenur Ezgi Eygi’yi şehit etmesiyle ilgili soruşturma açıldığını duyuran Bakan Tunç, “Vatandaşımızın İsrail’in terör saldırısıyla şehit olmasına sessiz kalamazdık” vurgusunu yaptı. İsrail’in katlettiği Ayşenur’un hakkını savunmaya devam edeceklerini belirten Tunç, “Rapor hazırlanması için çalışmalar yürüteceğiz. Ayşenur’un kanı yerde kalmayacak” dedi.

Türkiye Ayşenur Ezgi Eygi için soruşturma başlattı: Kanı yerde kalmayacak - 1. Resim

Bakan Tunç’un açıklamalarından satır başları şöyle:

“KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARACAĞIZ”

İç hukuktan kaynaklanan yargı yetkisini kullanmamız gerekiyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız bu konuda etkili. Başsavcılık Ayşenur’un ölümünden sorumlu olanlarla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında ilgili kırmızı bülten ve yakalama taleplerimizi de çıkarmış olacağız, yakalanmasını isteyeceğiz. Çünkü Ayşenur başından vurularak şehit edildi. Vuranlarla ilgili görüntüler var, deliller elimizde. Sonuna kadar onun hakkını, hukukunu koruyacağız. Uluslararası sistemde de hakkını korumak için çalışacağız. BM İnsan Hakları Konseyi’nde bunun görüşülmesi lazım. Düzenlenecek raporların bir delil olarak uluslararası ceza mahkemelerinde İsrailli soykırımcılar hakkında başlatılan soruşturmaya da Ayşenur’un şehit edilişiyle ilgili raporun dahil edilmesini takip edeceğiz.”

NE OLMUŞTU?

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria​’da barışçıl bir gösteri sırasında katılımcıların üzerine ateş açtı. Filistinlilere destek amacıyla gösteriye katılan ve ABD vatandaşlığı da bulunan Ayşenur Ezgi Eygi, başından vurularak ağır yaralandı. Filistinlilere ait bir hastaneye kaldırılan Eygi, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Türkiye Ayşenur Ezgi Eygi için soruşturma başlattı: Kanı yerde kalmayacak - 2. Resim

Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı barışçıl ve sivil yöntemlerle Filistinlilere destek veren Uluslararası Dayanışma Hareketi gönüllüsü bir insan hakları aktivistiydi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir