Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, sıfır atık politikasının uygulanmasında yaşanan zorlukların ve çözüm önerilerinin değerlendirileceği ‘Sıfır Atık Yönetimi Çalıştayı’ Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.
Atık Yönetim Çalıştayı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Atık Yönetimi Çalıştayını oluşturuyoruz. Türkiye’de önemli sayılacak çalıştaylardan bir tanesi. Atık yönetimini tam anlamıyla sorun olmayacak düzeyde yönetmek ve gelecek kuşaklara, çevresi temiz olan bir Bursa’yı bırakmak zorundayız. Sürdürülebilir bir gelecek için bu adımı attık. Ambalaj atıkları ve tehlikeli atıkların toplanması, bertaraf edilmesi, karşılaşılan sorunlar bu çalıştayda tartışılacak. Çözüm önerileri ortaya konacak ve bir rapora bağlanacak. Yenilikçi çözümler oluşacağına inandığımız bir çalıştay yapıyoruz. Koordinasyon görevini yapan arkadaşlarda düzenli toplantılar yaparak sorun olmaktan çıkarıp, sıfır atık konusunun en iyi nasıl uygulanacağını gerçekleştiriyor. Mevzuattan kaynaklı bazı sorunlar da var. Bunları da ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bu sorunların tespiti de yapılacağı için Bakanlık düzeyinde takip edilerek sorun olan kısımların düzeltilmesi yönünde bakanlığa sunacağız. Atık yönetimi, toplumsal sağlığı da etkileyen, aynı zamanda ekonomik olarak da sürdürülebilirliği sağlayan bir anlayışa sahiptir. Bursa’da sadece evsel atıklar değil sanayi atıklarının da olduğunu biliyoruz. Tarım ile sanayinin bu kentte barışık bir şekilde yaşaması ve atık açısından birbiriyle yarışan değil çevreyi koruyan bir anlayışta olmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“YILLARCA YAPILMASI GEREKENLERİ, BİZLERİ NE KADAR ELEŞTİRSELERDE BU YAZ İÇERİSİNDE YAPTIK”
Bozbey, “Tüketim alışkanlıkları zamanla değişiyor. Atık yönetimi konusunda birçok yeniliğin ve teknolojinin olduğunu biliyoruz. Biz de gerekli adımlar atarak bu konuyu sorun olmaktan çıkarabiliriz. Bu kararlılığımız sabırla mümkündür ve uzun vadelidir. Kısa sürede sorun olmaktan çıkarılmasının mümkün olmadığını bilenlerdeniz. Yapacağımız işleri adım adım planlayarak ve ölçerek ileriye doğru gideceğiz. Bu kentin önemli sorunlarından bir tanesi hava, çevre, dere kirliliği. Trafikte bir sorun tabii. Bir yerden geçerken, derelerin, kanalların yanından geçerken birçok atığa rastlıyoruz. Bunların da önlenmesi için bir karar ortaya çıkacaktır. Bu konuda ısrarlı takibimiz devam edecek. Ekonomiye kazandırılması yönünde yapılacak adımların hiçbir şeyin önüne geçilmeyeceği bilinmesi lazım. 17 ilçede düzensiz çöp alanları var. Bunlar takibe alındı. Kararları etkin biçimde kullanmamız lazım. Vahşi depolama alanlarının çevreye zarar vereceği, sağlık açısından olumsuz bir yaşam sunmasından kurtarmamız lazım. Hamitler Çöp Depolama Alanı, düzenli bir şekilde yapılıyor ve hem içerideki gazı bir an önce çıkarmak ve sağlığı kötü etkilemesini önledik. Yıllarca yapılması gerekenleri, bizi ne kadar eleştirseler de yoğun bir biçimde çalışarak sorunu en aza indirgedik. Orada patlama riski olan bir gaz vardı. Diğer çöp alanlarında da aynı risk söz konusu. Kontrol altına alamazsak aynı durum orada da geçerli” şeklinde konuştu.
“17 İLÇEDE SIFIR ATIK KONUSUNDAKİ ISRARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”
Çöp depolama alanlarının yeşilliğe kavuşturacaklarını söyleyen Bozbey, “Teknolojiyi kullanarak yeni alanlar açacağız. Yakılarak hem enerji hem sıcak su elde edilebileceği teknolojiler var. Küllerinin kimyasalla karıştırılarak bir malzeme olarak kullanılması da var. Dünyayı da takip ederek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tıbbi atıkların bir beton içerisinde bertaraf edilmesi öngörülüyor. Kentin 17 ilçesinde sıfır atık konusunda ısrarımızı sürdürürken, bilinçlendirme çalışmalarını hızlandırmak ve çocuk yaşta çevrenin ne olduğunu, çevre duyarlılıkların o yaşta verilmesi gerekiyor. Ölçmeden, iyileştirmemiz mümkün değil. Döngüyü sağlayarak sıfır atık yönetim sistemine ulaşmak mümkün. Arkadaşlarımızın hazırlayacağı raporlar Bursa’da yeni bir anlayışın oluştuğu bir rapor olacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.
YORUMLAR