Bel ve boyun fıtığına bir günde çözüm

Prof. Dr. Cem Dinç, “Bel ve boyun fıtığında ameliyatı son çare olarak görüp diğer yöntemleri denemek zaman kaybına bağlı olarak sinir sisteminde geri dönüşümsüz hasara yol açıyor.

Bel ve boyun fıtığına bir günde çözüm

Bel ve boyun ağrılarının toplumda en yaygın görülen ve en çok iş ve güç kaybına yol açan şikayetler arasında olduğunu söyleyen Prof. Cem Dinç, “Nüfusun yüzde 80’i hayatının bir bölümünde omurga kökenli ağrılar nedeniyle en az bir kez hekime başvuruyor. Her ağrı fıtık belirtisi olmamakla birlikte mutlaka hekim tarafından değerlendirilmelidir.”

“Hastalığın tanısı ve tedavisinde kullanılan teknoloji ve tekniklere paralel olarak artık bel ve boyun fıtığı ameliyatlarına halk arasında açık ameliyat denilen klasik cerrahiye daha az ihtiyaç duyuluyor” diye konuştu.

‘OPERASYONLARDA ALTIN STANDART’

Bel ve boyun fıtığı ameliyatlarında dünyada altın standart olarak kabul gören mikrocerrahi yönteminden ve hastaya sağladığı avantajlardan bahseden Prof. Dr. Dinç, açıklamasına şöyle devam etti: “Günümüzde bel ve boyun fıtıkları, omurilik daralması gibi rahatsızlıkların tedavisinde sıklıkla kullanılan mikrocerrahi yöntemi özetle operasyonda mikroskop yardımıyla detaylı görüntü elde edilen ve başarı oranı çok yüksek olan cerrahi seçeneğidir.”

‘OPERASYON İÇİN 3 BOYUTLU GÖRÜNTÜ’

“Bu yöntemde fıtık yaklaşık 2 santimlik bir kesiden girilerek çıkarılır. Hastalar operasyon sonrası aynı gün ayağa kaldırılıp yürütülür. Operasyon kesisi küçük olduğu için çevre dokular hasar görmez. Operasyon sırasında bölgenin üç boyutlu ve oldukça detaylı görüntüsünün elde edilmesi sayesinde komplikasyon riski minimize edilir. Mikrocerrahi, ağrının geçmesinin yanı sıra sinir dokusunun korunması hedefini de yüksek bir oranla tutturur.”

‘AMELİYAT SON ÇARE İNANIŞI DOĞRU DEĞİL’

Boyun, bel fıtığı ve omurilik daralmalarında hastaların yaptığı en büyük hatanın ağrıyı çekerek vakit kaybetmek olduğunu açıklayan Prof. Dr. Dinç, en büyük riskin geri dönüşümsüz hasar olduğunun altını çizdi. Dinç, “Ameliyat olmak doğal olarak hastalar için kolay verilebilecek bir karar değil.”

‘HER CERRAHİ GİRİŞİM RİSK TAŞIR’

“Her cerrahi girişim kendi içinde belli oranlarda riskler taşır. Ancak tek ve doğru olan tedavi seçeneği ameliyat olduğunda, ameliyat olmamak ya da ameliyat dışı yöntemler tercih etmek çoğu zaman daha büyük risklere ve geri kazanılması mümkün olmayan kalıcı hasarlara yol açabilir. Boyun ağrısı kola, bel ağrısı ise bacağa yayılıyorsa bu genellikle bir fıtığın habercisidir.”

‘HASTALARIMIZIN YAŞAM KONFORUNU DÜŞÜRÜYOR’

“Hastalarımızın yaşam konforunu düşüren bu ağrılar sinir dokusunda da hasara yol açıyorsa ve çekilen MR’larda da problemin kaynağı doğru bir şekilde saptanıyorsa, gecikmeden ameliyat olmak en doğru tedavi seçeneği olacaktır. Ameliyatı son çare olarak düşünerek diğer yöntemleri denemek zaman kaybına neden olacak ve bu sürede sinir dokusunda gelişecek olan hasarı geri kazanmak mümkün olamayacaktır” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir