Bilimsel araştırma doğruladı: Kediler sıvı gibi davranıyor

Kedilerin tıpkı sıvılar gibi “bulundukları kabın şeklini aldığı” sıklıkla dile getirilen bir espri. Ancak bilim insanları kedilerin sıvı gibi davrandığını deneylerle kanıtladı .

Bilimsel araştırma doğruladı: Kediler sıvı gibi davranıyor

Hakemli bilimsel dergi iScience’ta yayımlanan araştırmaya göre kediler, açıklığın giderek küçüldüğü bir dizi ortamla karşılaştıklarında tıpkı bir sıvı gibi davranarak yol alabiliyor ve açıklıkları doldurabiliyor.

Bu araştırma, kedilerin sıvıların bazı özelliklerini sergilemesinin yanı sıra, kendi boyutları hakkında da belirli derecede öz farkındalığa sahip olduğunu da ortaya koydu.

Yeni keşfin ardında Macaristan’daki Eötvös Loránd Üniversitesi’nden etolog Péter Pongrácz ve ekibi var. Pongrácz bu araştırmayı aslında kedilerin kendi vücutlarının farkında olup olmadıklarını belirlemek için yürüttü.

Toplamda 38 kedi üzerinde çalışma yürüten Pongrácz, hayvanların nasıl davranacağını görmek için farklı yüksekliklerde ve genişliklerde labirent şeklinde düzenekler kurdu.

Düzeneklerin çoğu kedilerin vücut genişliğinin ancak yarısı kadardı ama kedilerin tereddüt etmeden bu düzeneklerden “sızdığı” görüldü.

Öte yandan farklı yükseklikler ve genişlikler söz konusu olduğunda bazı kedilerin tereddüt ettiği ve labirentlerin üzerinden atlamak gibi alternatif yöntemler aradığı da tespit edildi.

Bu da kedilerin kendi vücut boyutlarının farkında olduğunu ve bu farkındalığın karar vermede rol oynadığını gösteriyor.

Ancak kedilerin akışkan davranışları bilim dünyasının ilgisini ilk kez çekmiyor.

2014 yılında fizikçi Marc-Antoine Fardin’in kaleme aldığı bir makalede, kedilerin, içine hapsedildikleri kapların şekline uymak için “sızma” davranışı gösterdiği kanıtlanmıştı.

Araştırmacılar gelecekte, kedilerin daha zorlu ortamlarda nasıl şekil alacağını ve boyutları ile ağırlıklarına dair farkındalıklarını nasıl kullanacaklarını daha iyi görmek için çok daha fazla sayıda deney tasarlamayı planlıyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir