Bosna Hersek’te sel felaketi: En az 15 kişi öldü

Saraybosna’yı Mostar’a ve Adriyatik Denizi’ne bağlayan karayolu ve demiryolu ulaşıma kapandı.

Bosna Hersek’te sel felaketi: En az 15 kişi öldü

Bosna Hersek’te gece boyu etkili olan aşırı yağışlar Cuma günü su baskınlarına ve toprak kaymalarına yol açarken en az 15 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Yetkililer çok sayıda insanın hala kayıp olduğunu ve kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere ordu ve gönüllülerin çağrıldığını söyledi.

Bosna Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez yerel medyaya yaptığı açıklamada, arama kurtarma ve ıslah çalışmalarına yardımcı olmak üzere birliklerin görevlendirildiğini duyurdu.

Helez, “Saatler geçtikçe yeni ölüm haberlerini alıyoruz… Tüm kurtarma görevlilerimizi gönderdik. Önceliğimiz hayatta olan ve toprağa gömülmüş evlerde enkaz altında kalan insanları kurtarmak,” dedi.

Hayatını kaybedenlerin 14’ü Jablanica kentindendi. Bunun dışında Kiseljak yakınlarındaki Fojnica kasabasında da bir kişinin öldüğü belirtildi. Konjic, Kresevo ve Buturovic’in de selden etkilendiği aktarıldı.

Arama kurtarma servisinin yayınladığı açıklamada, “Şu an Jablanica’ya giriş yapamazsınız. Sabit telefonlar çalışıyor ama cep telefonlarında sinyal yok,” uyarısında bulunuldu.

Bosna Hersek’teki televizyon kanallarında yayınlanan havadan drone görüntüleri köy ve kasabaların tamamen sular altında kaldığını gösterirken, sosyal medyadaki videolar hasarın büyüklüğünü ortaya koyuyor.

Yine başkent Saraybosna’yı Mostar’a ve Adriyatik Denizi’ne bağlayan, ülkenin en işlek otoyoluna ve demiryolu hattına erişim kısıtlanırken, her iki güzergah da toprak kayması sonucu Neretva Nehri’ne sürüklendi.

Açıklamada, “Su taşkınları ve toprak kaymaları nedeniyle çok sayıda insanın hayatı tehlike altında. Yaralılar ve kayıpların olduğuna dair bilgiler mevcut,” denildi.

Haberlerde, yükselen su seviyelerinden ötürü hayvanların ölümle burun buruna geldiği, arabaların sürüklendiği ve binaların alt katlarının suyla dolduğu aktarıldı.

Yetkililer bölge sakinlerinden evlerinin üst katlarında kalmalarını ve dışarı çıkmamalarını istedi.

Şiddetli yağışlar ve sert rüzgârlar komşu Hırvatistan’da da görüldü. Birçok yol kapandı ve başkent Zagreb’de, Sava Nehri’nin taşması ihtimaline karşı önlemler alındı.

Bosna’nın güneydoğusundaki komşusu Karadağ’da da şiddetli yağışlar nedeniyle bazı köylere giden yollar kapandı ve evleri su bastı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir