Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN
Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı ve Bursa Planlama Ajansı tarafından, 100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı kapsamında Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde muhtarları bir araya getirdi.
100 bin ölçekli plan çalışmasında ilk toplantıyı muhtarlarla gerçekleştirdiklerini belirten Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Nazlı Yazgan, “33 danışman hocamız, uzmanlarla birlikte yol alıyoruz. İlk olarak muhtarlarımızla toplantı yapmak ve sorunlarınızı, önerilerinizi dinlemek istedik. 100 bin ölçekli planı sizlerle birlikte yapmak istiyoruz” dedi.
BOZBEY, YUNUSELİ MUHTARININ TEPKİSİNE CEVAP VERDİ
Düzenlenen programda, Yunuseli Muhtarının tepkisine karşılık cevap veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bizler burada iş yapmak ve sorunları çözmek adına oy aldık ve göreve başladık. Bazı olumsuzluklar, yanlışlıklar oluyor ve olacak da… Biz bunları olağan karşılıyoruz. Her birimizin farklı düşünceleri, farklı talepleri var. Hayal kurduğunuz, mahallelerinizde olmasını istediğiniz hizmetler var ama bu bağırarak olmaz. Bunun yeri karşılıklı görüşerek konuşmak. Ben onun taleplerini de dinledim. Söylemiş olduğu, talep etmiş olduğu yerlerle ilgili, bize ait olmayan yerler hakkında bizlere talep iletiyor ve eleştirilerde bulunuyor. Bu tepkiler hoş değil. Önce taleplerinin doğru olması lazım” ifadelerini kullandı.
“YAPACAĞIMIZ BU PLAN BURSA’NIN ANAYASASI OLACAK”
Bozbey, “Mahallelerimizin sorunlarını, imar problemlerini muhtarlar olarak siz daha iyi biliyorsunuz. Bursa Planlama Ajansı’nın önderliğinde yapılan bir toplantıdayız. Bu süreçte biz her konuda olduğu gibi kentin planlanması ve geleceğe hazırlanması konusunda sizlerle birlikte, muhtarlarla yönetim birlikteliği yaparak, kentin her alanında insanların huzurlu yaşaması için ortak yönetim grubu olarak değerlendiriyoruz. Sizler Türkiye’de demokratik anlamda tam demokrasi içerisinde seçilenlersiniz. Mahallelerimizde yaşayan hemşehrilerimizin takdirini alarak yönetim anlayışını mahallelere getiriyorsunuz. 1 milyon 900 nüfus öngörülmüş şu an nüfus 3 milyonu geçmiş ve 4 milyona doğru gidiyoruz. Nüfus artışı önceki yıllara göre sığınmacıları çıkardığımızda azalma görüyoruz. Önce nüfus projeksiyonu konusunda bir araştırma yapılıyor. Sektörlerle bir araya gelerek Bursa’nın 2050 vizyonu planını en doğru şekilde gerçekleştirmek için yola çıktık. Bu plana katkılarınız çok önemli. Yapacağımız bu plan Bursa’nın anayasası olacak. Şirketleşecek olan Bursa Plan grubu yerel planlarında, alt planlarında yapılması konusunda yükümlülük üstlenecek. Planlama stratejilerini ortaya koyacak. Bursa Plan çatısı altında toplayıp burada yönetiyor olacağız. Herkesin gülümseyebileceği, yeşil dokunun arttığı, kültürel alanların, eğitim, dini, sosyal, spor tesislerinin olduğu plan anlayışını ortaya koyacağız” şeklinde konuştu.
DEŞARJ NOKTALARINDA BUSKİ’NİN DE YANLIŞLARI VAR”
Bursa’da 5 noktaya yeni hava ölçüm cihazları koyduklarını söyleyen Bozbey, “29 farklı noktadan hava ölçüm cihazlarıyla Bursa’nın havasını ölçüyoruz. En fazla hava kirliliği İnegöl’de. Bazen İnegöllülerin maske takma zorunluluğu ortaya çıkıyor. İkinci sırada Kestel geliyor. Burada da binlerce insan yaşıyor. Kentin içerisine doğru geldiğinde Kayapa bölgesi yoğun hava kirliliği olan bir bölge. Bunları düşündüğümüzde havayı kirletenler belli. İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünü göreve davet ettik ve birlikte çalışmaya başladık. Önce derelerden başladık. Bunların hepsi ana planın içinde yer alacak. Nilüfer Çayı’nda suyun kalitesi 4. seviyenin altında. Ben bu konuda 10 aydır ısrarımı devam ettiriyorum. Nilüfer Çayı’nın temiz akma sorumluluğu hepimizde. Ama önce sorumluluk o Nilüfer Çayı’nı kirletenlerde… BUSKİ olarak bizde bazı yerlerde görevimizi yapmamışız. Bunu da tespit ettik. O alanlarda, deşarj noktalarında BUSKİ’nin de yanlışları var. Acil çözüm bulunması noktasında toplantımızı gerçekleştirdik. Çöpün, atık sularının dereye akmasının ne demek olduğunu bilmek gerekiyor. Hızlandırıp derhal bağlantı noktasını yapıp o suyu arıtma tesisine getirmek zorundayız. Bu kent hepimizin. Kaçak inşaat ile ilgili asla müdahale etmeyin. Sanayi atığı topraktan çok kolay ayrıştırılmıyor. Bu kentin suyu, toprağı, havası temiz olmalı. Güçlü bir bilgi birikimimiz var. Bunu sağlayacağız” diye konuştu.
Bozbey, konuşmasının ardından muhtarların talepleri ve sorunlarını dinleyerek istişarede bulundu.
YORUMLAR