BTSO’da ‘fon’ tartışması… Lojistik Park Projesi’ne itirazlar geliyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın şehrin geleceğini etkileyecek projesi TEKNOSAB’da hayata geçirmeye hazırlandığı Lojistik Park Projesi de tartışma konusu oldu.

BTSO’da ‘fon’ tartışması… Lojistik Park Projesi’ne itirazlar geliyor

Bursa’da uzun süredir tartışmalara yol açan ve inşa çalışmaları devam eden Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB), “Lojistik Park” projesiyle yine polemik konusu oldu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) yönetiminin bir süredir hazırlıklarını yaptığı TEKNOSAB Lojistik Park Projesi’nde ilk grup pay ihraç süreçlerinin başlamasıyla konu Bursa kamuoyu gündemine geldi.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Oda’nın dün akşam yapılan 2024 Eylül ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, TEKNOSAB Lojistik Park Projesi için “Girişim Sermayesi Fonu” kurulacağını söyledi. Burkay, yaklaşık 210 milyon dolarlık yatırım bütçesine sahip TEKNOSAB Lojistik Park Projesi’nin Bursa ve Güney Marmara’nın en büyük ve en kapsamlı lojistik merkezi olacağını belirtti.

BTSO’nun TEKNOSAB’daki yeni projesi sanayi dünyasında yeni bir tartışmanın da kapısını araladı. Edinilen bilgilere göre tartışmaların merkezini, TEKNOSAB Lojistik AŞ’nin aralarında İbrahim Burkay’ın da olduğu 5 kişi üzerine kurulmuş özel bir şirket olması oluşturdu. Söz konusu özel şirket tarafından kurulan ve Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) onay alan TEKNOSAB Lojistik Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nda ilk grup payların TEKNOSAB ve Oda üyesi yatırımcılara ihraç süreçleri ile ilgili hesap açım işlemlerinin bu özel şirket tarafından başlatıldığı duyuruldu.

TOPLAM YATIRIM BÜTÇESİ 210 MİLYON DOLAR

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa ve Güney Marmara’nın en büyük ve en kapsamlı projesinin değer artışı, kira geliri ve birçok avantajından fon üyelerinin yararlanabileceğini dile getirdi.

Projeyi en kısa sürede harekete geçirmek istediklerini ifade eden Burkay, proje için 24 aylık bir süre öngördüklerini ve minimum 10 bin dolarlık bedel karşılığında TEKNOSAB ve BTSO üyelerinin fona katılabileceğini söyledi.

‘YASAL SAKINCA’ İTİRAZI

Meclis toplantısında konuyla ilgili söz alan BTSO Meclis Üyesi Irmak Aslan ise fon girişiminin 5 ortaklı özel bir şirket üzerinden hayata geçirilmesinin yasal sakıncaları olduğunu söyleyerek, “Öncelikle burada A ve B grubu hisselerinin finansal imtiyazları olduğunu ifade ettiler. Ancak SPK verilerine göre yalnızca A grubu hisselerin finansal imtiyazları bulunmaktadır, B grubunun imtiyazı yoktur” dedi.

‘YATIRILACAK PARA ÖZEL ŞİRKETLERİ FİNANSE EDECEK’

Daha önce de TEKNOSAB içerisinde 11 tüzel ve gerçek kişi tarafından bir enerji şirketi kurulduğunu hatırlatan Aslan, o girişimde TEKNOSAB ve BTSO’nun yer almadığını söyledi.

Aslan, “Şimdi yine 5 gerçek kişinin kurduğu bir özel şirket ile Lojistik Üssü’ne ilişkin tüm hak ve ayrıcalıklar bu özel şirkete verilmekte. Söz edilen bu fona yatırılacak para, bu 5 kişinin TEKNOSAB içinde yatırım yapma imtiyazı olan özel şirketini finanse edilmek üzere verilmiş olacak” diye konuştu.

‘YAPTIKLARINIZDAN MESUL OLACAKSINIZ’

Yatırım fonuna ilişkin önemli ayrıntıların belli olmadığını dile getiren BTSO Meclis Üyesi Irmak Aslan, “Bu tür girişimler için doğru olan, ortaklığa açık şirket hisseleri ile gerçekleşmesidir” dedi.

Aslan, ayrıntılı bilgi alabilmek adına talep ettiği detaylı sunuma BTSO Meclis Başkanlığı’nın izin vermediğini de söyledi. Aslan, “İleride bu girişimde bulunanlar yasalar nezdinde, buna karşı çıkmayanların ise vicdanen mesul olacaktır” diye konuştu.

GÜNEŞ ENERJİSİ ŞİRKETİ DE TARTIŞMALARA YOL AÇMIŞTI

TEKNOSAB’da daha önce de bölgedeki fabrikaların güneş enerji sistemlerini inşa etmek için kurulan BB Solar Enerji Sistemleri Anonim Şirketi, ortaklık yapısıyla tartışmalara yol açmıştı.

TEKNOSAB’daki fabrika çatılarının kullanım hakkının, BTSO ya da TEKNOSAB’ın hissesi bulunmayan şirkete verilmesi sanayi camiasında hala eleştiri konusu olmayı sürdürüyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir