Bursa beşik gibi sallanıyor! Engin Er, o ilçeleri tek tek uyardı: Sismik boşluk var!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, son günlerde artan depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Er, “Sismik boşluk diye adlandırdığımız yer kırılması halinde 7.9’a kadar deprem üretebilir. Buna çok dikkat etmemiz lazım, gerilim azalmış değil. Bu depremden Marmara tamamen etkilenir. Sismik boşluktaki heyelan nedeniyle tsunami oluşturma tehlikesi var. Burada bir enerji birikimi var, burada bir risk var. Bir bölgedeki büyük bir deprem diğer fayları da etkiliyor.” dedi. Ayrıca Engin Er, Marmara Denizi’nde meydana gelecek bir depremde İnegöl, Karacabey, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer’in etkileneceğini söyledi.

Bursa beşik gibi sallanıyor! Engin Er, o ilçeleri tek tek uyardı: Sismik boşluk var!

Haber: Serdar OGAN

Bursa’da 4 Aralık’ta meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından Marmara Bölgesi’ndeki sarsıntılar devam ediyor.

Meydana gelen depremlerle birlikte vatandaşlar “Marmara depreminin ayak sesleri mi?” korkusunu yaşamaya başladı.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, bölgede yaşanan sismik hareketliliği Norm Haber’e değerlendirdi.

BURSA’NIN O İLÇELERİNİ UYARDI

Er, “Marmara Denizi’nde meydana gelecek bir depremde İnegöl, Karacabey, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer dikkatli olsun diyoruz. Çünkü anormal bir depremden bahsediyoruz. Bizim hazırlıklı olmamız lazım. Bu işten herkes sorumlu. ” dedi.

‘SİSMİK BOŞLUK YER KIRILIRSA 7.9’A KADAR DEPREM ÜRETEBİLİR’

Depremlerin Bursa gündemine gelmediğini belirten Engin Er, “Bizim bölgemiz deprem şehri. Büyüklük olarak çok önemli değil ama sık sık olması anlamında buraların diri olduğunu gösteriyor. Büyük bir deprem olduğu zaman o bölgede stres boşalır. 6 Şubat’taki depremlerin olduğu nokta en güvenli alanlardan bir tanesidir. Kuzey Anadolu Fay Hattı 5 kat stres biriktiriyor. Marmara Denizi’ndeki depremler ana faydır, “enerji boşaldı” demek doğru değildir. KAF’ın Marmara Denizi içerisindeki kol daha fazla stres biriktiriyor. Orta kolda 400 yıllık birikim var. En alt kolda da en son 1855’de Küçük Kıyamet diye adlandırdığımız deprem var. Marmara’da sismik boşluk diye adlandırdığımız bir yer var. Denizin ortasındaki bölgenin doğu ve batısında depremlerin yoğun olarak olduğunu görürsünüz ama orta bölgede sayıca az olduğunu görürsünüz. Sismik boşluk diye adlandırdığımız yer kırılması halinde 7.9’a kadar deprem üretebilir. Buna çok dikkat etmemiz lazım, gerilim azalmış değil. Bu depremden Marmara tamamen etkilenir. Sismik boşluktaki heyelan nedeniyle tsunami oluşturma tehlikesi var. Burada bir enerji birikimi var, burada bir risk var. Bir bölgedeki büyük bir deprem diğer fayları da etkiliyor.” ifadesini kullandı.

‘HAZIRLIKLI OLMAMIZ LAZIM’

Bursa’da yeni fay hatlarının keşfedildiğini söyleyen Engin Er, “Hazırlıklı olmamız lazım. Çok uzaktan bahsetmiyoruz. Aktif, diri bir faydan bahsediyoruz. Mudanya’da sağlam yapılmış binalar çok fazla etkilenmez ama Mudanya’dan daha uzaktaki ilçelerde sağlam yapılmamış binalar hasar görecek. İznik’ten başlayıp Karacabey’e doğru devam eden fay hattında Bursa’nın birçok ilçesi etkilenecek.” dedi.

ZDK KURULMALI

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, zemin denetleme kuruluşlarının hizmete alınmasının gerektiğini belirtti.

‘HER İLÇENİN ADINDA FAY HATTIMIZ VAR’

Japonya’daki depremlerin okyanusta olduğu için dakikalar önce bildirme şanslarının olduğunu söyleyen Er, “Bizim böyle bir şansımız yok. 500 civarı fay segmentimiz var. 6 Şubat depremlerinden ders almamız lazım. Fay hatlarının geçtiği yerleşim yerlerinde hiç bina kalmadı. Fay hatlarına bina yapmayacaksın. Bursa’da yapıyor muyuz? Evet yapıyoruz. Neredeyse her ilçenin adında fay hattımız var. Sanayi bölgelerinden geçiyor buna ayrı bir parantez açmamız lazım. Buradaki binaları alıp başka fay hattına yapıyoruz. Bursa’da sıvılaşma tehlikesi olmayan 3-4 tane ilçe sayarım. Planlamayla ilgili bu işe başlamamız lazım . 17 Ağustos fikirlerde dönüşüme sebep oldu, 6 Şubat ile birlikte yapı denetimi gündeme geldi. Yapı denetim kanununda beton ve demir denetimi var zemin denetlemesi yok. Zemin denetleme kuruluşları kesinlikle kurulması lazım.” ifadesini kullandı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir