Bursa Büyükşehir’den Gazeteciler Gününe özel program

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne özel program düzenlendi.

Bursa Büyükşehir’den Gazeteciler Gününe özel program

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde basın mensuplarına özel program gerçekleştirildi.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ TOPLUMUN ADALETE OLAN İNANCINI SAĞLAMAKTADIR”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle, habercilik uğruna verdiğiniz mücadelede, her zaman yanınızda olduğumu söylemek istiyorum. Gazetecilik sadece bir meslek değil aynı zamanda topluma karşılığını güçlü bir sorumluluğun ifadesidir. Bundan 64 yıl önce kabul edilen 212 sayılı basın yasası gazetecilerin meslek onurunu korumayı amaçlayan çok önemli bir adımdır. Bugün gelinen noktada bu mesleğin çoğunun törpülendiğine şahidiz. Özgür bir basın olmadan halkın doğru bilgiye erişimi, yönetenlerin denetlenmesi mümkün değildir. Basın özgürlüğü toplumun adalete, eşitliğe, demokrasiye olan inancını sağlamaktadır. Bu özgürlüğü sorumlulukla birleştiğinde anlam kazanır. İftira ve algı yönetimi gibi unsurlar basının gerçek işlevine zarar vermektedir. Tarafsız gazetecilik özgür bir toplumun en güçlü dayanağıdır. Birçok zorluğa karşı hala toplumun sesi olmaya çalışıyorsunuz. Bu cesaret sadece sizin değil toplumun geleceğinin de en önemli teminatıdır” açıklamalarında bulundu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey

CHP PM Üyesi Canan Taşer, “Bugün sadece kutlanacak bir gün değil hakların korunup ele alınacağı bir gün olarak ele alınmalı. Ben de hepinizin gazeteciler gününü kutluyor. Kalemlerin kırılmadığı günler olmasını diliyorum” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk

“BİZ GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İSTİYORSAK ÖZGÜR BASIN BUNUN MİMARI OLACAKTIR”

Basın mensuplarının 10 Ocak CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, “Bugün Türkiye’de eleştirinin, her şeyin aydınlanmasının önünde bir engel var. Eğer biz güçlü bir Türkiye istiyorsak özgür basın bunun mimarı olacaktır. Sosyal medya hesaplarından bile kendi fikrini ifade etmenin bile radara alındığı, korkutulduğu, baskı altında tutulduğu bir dünyadayız. Görsel, yazılı başında dijital dünya ile birlikte değişiyor. Sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen düşünce özgürlüğünün de toplumun aydınlanmasında önemli bir rolü olduğunu görüyoruz. Kalemini eğmeyen, bükmeyen, Uğur Mumcu’ya, Hrant Dink’e selam olsun. Onun izinden yürüyen herkese selam olsun. Özgürlüğün kuşatıldığı Türkiye’de böyle bir basın mensubu olmanın kolay olmadığının farkındayız. O yolda bedel ödeyen gazetecilerin hiçbir zaman unutulmayacağını biliyorum. Tek elden, tamamen alkışlayan, bir noktaya gidildiğini de görüyoruz. Biz siyasetçilere, gazetecilerin bize geri beslemesi çok önemli. Tüm basın emekçilerini saygıyla selamlıyor. Aramızda olamayan, aramızdan ayrılan tüm gazetecilere selam gönderiyor, saygıyla anıyorum” ifadelerini kullandı.

CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş

“CHP OLARAK BİZ SONUNA KADAR YANINIZDAYIZ”

CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, “Sizin mücadele gününüzü, adınızı ne koyarsa koyun, bugüne kadar gazetecilik görevini gören tüm basın şehitlerinin önünde saygıyla eğiliyorum. Çok zor şartlarda çalışıyorsunuz, yetmiyor bir de iktidar birçok baskıyla sizleri yıldırmaya çalışıyor. Biz biliyoruz Türk basını, yüreğini ortaya koyan basın emekçileri tutsak olmayacak. Geçmişten geldiği gibi ileriye de taşıyacaktır. Zor günlerden geçiyoruz. Ekonomik koşullarının insan yaşamını ağırlaştırdığı süreçleri yaşıyoruz fakat bu karanlıktan birlikte çıkacağız. Bu kentin bütün ezilenleri, herkesle birlikte bu ülkeyi aydınlığa çıkaracağız. Ne kadar zorluk çektiğinizi biliyorum ama asla kendinizi yalnız hissetmeyin. CHP olarak biz sizin sonuna kadar yanındayız. Değiştireceğiz bu ülkeyi. Bir tek zeytin ağacı bile yalnız kalmayacak” şeklinde konuştu.

ÇGD Bursa Şube Başkanı Yüksel Baysal

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününün tarihine değinen ÇGD Bursa Şube Başkanı Yüksel Baysal, “Geçmişte sansür uygulandı, sansürle uğraştı büyüklerimiz. Bir özgürlük rüzgarı esti ve sonrasında yine eski tavırlarına döndüler. 60 darbesinden sonra biz basın mensuplarına 212 yazılı hak tanındı. Bu hakları bazılarınız halen kullanamıyor. Ne oldu, basın adı altında gazeteci çıkardılar. 212 sayılı yasayla 10 Ocak’ta gazete çıktığı için basın bayramını kutluyoruz” diye konuştu.

BGC Bursa Şube Başkanı Nuri Kolaylı

KOLAYLI, GAZETECİLERİN YAŞADIĞI SORUNLARIN ALTINI ÇİZDİ

BGC Bursa Şube Başkanı Nuri Kolaylı, “İletişim Şurası’nda mesleğimizle ilgili en önemli sorunlarını sundum. Meslek yasası tasarısı hazırladık ve sunarken hiç umudumuz olmadığını açıkça belirttim. Nasıl 1961 yasasında gazete patronları bu yasanın önüne geçmek için çaba sarf ettiyse yine bu yasanın önüne de set çekeceğinden eminim. Umarım bu meslek yasası kanuna geçer. Şu an herkes gazeteci olabiliyor. İletişim Fakültelerinden her yıl 12 bin kişi mezun oluyor. Mesleği yapanlar asgari ücret ile çalışıyorlar. Birçoğu farklı mesleğe yöneliyorlar. Basın kartını merkezi hükümet değil odaların vermesi lazım” diyerek basın mensuplarının yaşadığı sıkıntılar dikkat çekti.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir