Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi: Öfkemiz, yasımızdan da acımızdan da büyük!

Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde, kız çocuklarının toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitim ve güvenlik gibi temel haklarına dikkat çekti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız ve Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay Özkan’ın da katıldığı, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde bulunan Bursa Kent Konseyi Çınar Camlı Salon’da gerçekleşen basın açıklamasında farkındalık yaratacak yeni projeler de kamuoyuna duyuruldu.

Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi: Öfkemiz, yasımızdan da acımızdan da büyük!

Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Derya Şimşek Aksakal tarafından yapılan açıklamada, kız çocuklarının karşı karşıya kaldığı sorunlar ve toplumdaki eşitsizliklere dikkat çekildi. Aksakal, “Kız çocukları şiddet, taciz ve tecavüz korkusuyla büyüyor, bu kabul edilemez. Ülkemizde çocuk yaşta evlilikler, eğitim hakkına erişim ve ayrımcılık gibi ciddi sorunlar yaşanıyor” dedi.

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde, kız çocuklarının karşılaştıkları zorlukları ve engelleri gözler önüne sermek istediklerini ifade eden Aksakal, “Bu özel gün devlete kız çocuklarına fırsat eşitliğinin sağlanması, eğitim ve sağlık hakkını eşit kullanabilme, çocuk yaşta evliliği ve ayrımcılığı önleme ve güvenli bir yaşam sağlama sorumluluğunu yüklemektedir. Çünkü biliyoruz ki kız çocukları bu hakların kullanımında geri planda bırakılıyor. Örneğin; Eğitim sürecinde ya hiç okula gidemiyor ya da okulu ilk terk edenler oluyor. Ülkemizde hala okuma yazma bilmeyen iki milyon kadın olması bunun net göstergesidir. Bugün ülkemizde bir yandan kutlamalar yaparken bir yandan yas içindeyiz. Dünyanın dört bir yanında kız çocuklarının hakları kutlanırken, ülkemizde kız çocuklarının ve kadın cinayetlerinin acısını ve öfkesini yaşıyoruz. Çocuklar katlediliyor! Aslında öfkemiz, yasımızdan da acımızdan da büyük. Bu kabul edilemez! Küçük bir kız çocuğu olarak hayaller kurması, güvenli bir yaşam içinde büyümesi gerekirken şiddet, taciz, tecavüz korkusu ile büyüyor. Bir kız çocuğu olarak geleceğe umutla bakmaları gerekirken yarınları karanlık bulutlarla kaplanıyor” dedi.

2024 yılının Eylül ayında 34 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 20 kadının ise şüpheli şekilde ölü bulunduğunu vurgulayan Derya Şimşek Aksakal, ayrıca 2024’ün ilk 9 ayında 298 kadının hayatını kaybettiğini aktardı. Kız çocukları arasında yaşanan cinayetlerin sayısının ise gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Derya Şimşek Aksakal, “Buraya Narin’i, Sıla bebeği, İkbal’i ve Ayşenur’u da eklemeliyiz.  Bunlar sadece 2024 yılına ait veriler. Oysa yıllar bazında bakıldığında 2008’den bugüne kadar 4700 kadın cinayeti işlendi. Bu verinin içinde katledilen kız çocukları yer almıyor. Leyla Aydemir, İkranur Tirsi, Gina Mercimek, Eylül Yağlıkara, Irmak Kupal ve daha adını buraya yazmadığımız binlerce çocuk da kadınlar gibi katledilerek yaşamdan koparıldı” diye konuştu.

KADINA ŞİDDET VE AYRIMCILIĞA KARŞI FARKINDALIK ÇAĞRISI

Aksakal, konuşmasında İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini belirtti. İstanbul Sözleşmesi’nin yalnızca kadınları değil, toplumdaki herkesi koruduğunu vurgulayan Aksakal, şiddet gören kadınların seslerinin duyulmasının ve suçluların adil bir şekilde cezalandırılmasının önemine değindi. Ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiğini ve kadınların her alanda eşit fırsatlara sahip olmasının temel bir insan hakkı olduğunu belirten Aksakal, “Bizler sadece birer rakam değiliz, hayatın her alanında var olan, üreten ve toplumu güzelleştiren bireyleriz. Toplumsal cinsiyet eşitliği içinde yaşamak ve güvenli bir hayat istiyoruz” dedi.

BURSA KENT KONSEYİ’NDEN İKİ YENİ PROJE

Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’ne özel olarak iki yeni proje hayata geçireceğini aktaran Aksakal, projeleri şu şekilde anlattı:

“Birincisi, bugün itibariyle başlattığımız bilimde ve teknolojide yer alan kadınlara ilişkin resim yarışması. Yarışmayı 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde başlatıp 11 Şubat Bilimde ve Teknolojide Kadınlar ve Kız Çocukları Günü’nde sonuçlandıracağız. Amacımız kız çocukları için bu iki özel günü birleştirerek farkındalık yaratmak. Resim yarışması “Dünyayı Değiştiren Kadınları Öğreniyor, Resmini Yapıyorum” başlığını taşıyor. Bursa Kent Konseyi web sitesinden yarışmaya ve şartlarına dair tüm ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

İkinci planladığımız etkinlik ise “Kız Çocukları Ormanı” kurmak. Yakın zamanda yaşanan Narin Güran cinayeti hepimizi derinden sarstı. Narin’in adını unutmamak, unutturmamak için Narin Güran gibi öldürülen diğer kız çocuklarını da hep hatırlatmak için bu ormanı kuracağız ve öldürülen kız çocuklarını unutmamak ve unutturmamak için her ağaca birinin adını vereceğiz. Ancak iklim koşulları nedeniyle bu etkinliği Aralık ayı başında yapacağız”.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir