Bursa’da çiftçiler eylemde… İzmir Yolu’nu trafiğe kapattılar, elde kalan ürünlere isyan ettiler!

Bursalı çiftçiler elinde kalan ürünleriyle ilgili bir eylem gerçekleştirdi. İzmir Yolu’nu traktörlerle trafiğe kapatan çiftçilerin protestosuna CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu da destek verdi. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da bölgeye giderek çiftçilerle görüştü. Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla domates üreticisine ilk etpta 25 bin alım garantisi verildi.

Bursa’da çiftçiler eylemde… İzmir Yolu’nu trafiğe kapattılar, elde kalan ürünlere isyan ettiler!

Artan girdi maliyetleri, özellikle sürekli fiyatı yükselen akaryakıt fiyatlarına karşılık ürünü bir türlü değerini bulamayan çiftçi sonunda Bursa’da da isyan etti.

Karacabey ve Mustafakemalpaşalı domates üreticileri sabah saatlerinde Karacabey TİGEM önünde toplanarak, Bursa-Balıkesir yolunu uzun süre trafiğe kapattı.

MİLLETVEKİLLERİNDEN ÇİFTÇİLERİN EYLEMİNE DESTEK

Çiftçilerin eylemine CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ile İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu da destek verdi.

CHP’li Sarıbal, eylemin çiftçi tarihinin en büyük mücadelesi olduğunu belirterek, domatesin tarlada çürüdüğünü söyledi.

Domatesin maliyetinin beşte birine bile alıcı bulunamadığını kaydeden Sarıbal, “Domates karpuz tarlada kaldı. Biber Yenişehir yerlerde, fasulye dalında. Çiftçi tarihinin en büyük mücadelesini veriyor.” dedi.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Türkoğlu da günlerdir üreticilerin sorunlarını dile getirdiğini belirterek, “İktidarın doğru dürüst bir tarım politikasının olmadığını haykıran üreticiler, traktörleri, römorkları ve araçlarıyla kilometrelerce konvoylar oluşturarak İzmir-Bursa-İstanbul yolunda protesto gösterisi düzenliyorlar. Çiftçinin anayasal hakkı olan barışçıl protesto eylemini sonuna kadar destekliyor, AK Parti iktidarını üreticinin maddi manevi zararını giderecek önlemleri acilen almaya çağırıyoruz.” diye konuştu.

Zaman zaman “Hükümet istifa” sloganları atan çiftçilerle güvenlik güçleri arasında yolun açık tutulması konusunda gerginlik yaşandı.

AK Partili vekillere de seslenen üreticiler, “AK Parti milletvekilleri nerede? Bir kişi dahi gelmez mi yanımıza?” dite tepkilerini dile getirdiler.

Çiftçiler Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da yanlarına gelmesini isterken, “Hiç değilse telefonla arasın” ifadelerini kullandılar.

BURSA PROTOKOLÜ OLAY YERİNDE

Çiftçilerin yolu kapatması üzerine Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Tekin Aktemur ve Bursa İl Emniyet Müdürü Dr. Sabit Akın Zaimoğlu da bölgeye gitti.

Vali Demitaş, bölgede çiftçilere seslenerek, fabrikaların alıma başlayacağını açıkladı. Vali Demiraş, zincir marketlerin de Bursa domatesi satacağını söyledi.

Demirtaş, “Oda başkanlarımızla bir araya geldik. Daha sonra salça fabrikası yöneticileriyle, iş adamlarıyla görüştük. Şu anda bir kısmı alıma başladı. Tarım Kredi Kooperatifiyle yaptığımız görüşmede 30 bin ton alıma başlandı. 20’den fazla zincir marketin sahipleriyle görüştük. Marketlerinde sadece bizim ürünlerimizi satacaklar.” diye konuştu.

Demirtaş’ın çiftçileri ikna etmesiyle 3.5 saat süren eylem sona erdi.

Demirtaş’ın açıklamalarının ardından sosyal medya hesabından değerlendirme yapan İYİ Partili Türkoğlu, şunları söyledi:

“Bursa Valisi, Tarım Bakanı adına çiftçilere şu vaadde bulundu:

‘Fabrikalar, 3.5 TL olan taahhüt fiyatlarından alınlara başlayacak, firesiz alım yapılacak, serbest alımlarda çiftçiyi mağdur edecek fiyatlara engel olunacak.’

Sayın Vali’nin devlet adına verdiği bu sözün biz de takipçisi olacağız.”

MUHARREM İNCE SESSİZ KALMADI

Gündeme bomba gibi düşen çiftçi eylemine bir destek de Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’den geldi.

İnce, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Karacabeyli ve Mustafakemalpaşalı binlerce salçalık domates üreticisi, traktörleriyle Bursa-İzmir yolunu trafiğe kapattı. Üreten çiftçisini iflasa sürükleyen bir tarım politikası sürdürülemez. Hakkını arayan çiftçilerimizin her zaman yanındayız” dedi.

Eylem sürerken AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, salçalık domates üreticisinin sorunlarını bildiklerini ve ilk etapta Tarım Kredi Kooperatifi aracılığı ile 25 bin ton salçalık domates alımı gerçekleştireceklerini açıkladı.

Konuyla ilgili olarak AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan da sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin Bursalı üreticiden ilk etapta 25 bin ton ürün alacağını belirten Gürkan, “Türkiye’nin salçalık domatesinin %25’ini üreten tarım kenti Bursa’mızda, domates ürününün alım imkanlarını artırma noktasında üreticimize destek olan başta Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya, Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat ile Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’e; ilk etapta 25.000 ton seviyesinde, Bursa’lı üreticilerimizden alım yaparak katkı sağlayacak Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğümüze ve çözüm noktasında yoğun gayret sarf eden Sayın Valimiz Mahmut Demirtaş ve Bursa Milletvekillerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir